PočetnaIntervjuiZašto je "Tusta" nepoželjan na Pulskom filmskom festivalu?

Zašto je “Tusta” nepoželjan na Pulskom filmskom festivalu?

-

Andrej Korovljev, redatelj filma “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.), dokumentarne biografije legendarnog pulskog pankera i predvodnika benda KUD Idijoti, Branka Črnca Tuste, jučer (nedjelja, 28.6.) se na svojem Facebook zidu požalio na odbijenicu od strane 67. Pulskog filmskog festivala koji će se održati od 18. do 26. srpnja.

“Film koji je igrao u redovnoj kino distribuciji u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, kako art kinima tako i multiplexima. Završio među prvih pet filmova u Hrvatskoj po broju gledatelja što predstavlja presedan kako se radi o dokumentarcu, obišao gomilu festivala… No, najbitnije film o Puli i o čovjeku koji je Pulu prenosio van granica naših prostora, o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u srcima generacija Puležana, eto, nije dorastao Pulskom filmskom festivalu, umjetničkom direktoru i vijeću istoga,” piše u svom statusu Korovljev.

Prozvani umjetnički ravnatelj festivala, Zlatko Vidačković u kratkoj izjavi portalu Dokumentarni.net obrazložio je ovu odluku tvrdnjom kako je premijera filma “Tuste” održana prije godinu dana na Motovun Film Festivalu. Film je po njegovim riječima zatim prikazivan i diljem Hrvatske, a u Puli najprije u sklopu Sajma knjige u Istri, potom i u Kinu Valli koje vodi Javna ustanova Pula Film Festival. “Osim po kriteriju kvalitete”, dodaje Vidačković, “prednost za uvrštavanje u nenatjecateljski program imali su filmovi koji nisu u tolikoj mjeri prikazivani, ni na lokalnoj ni na nacionalnoj razini”.

Korovljev kaže da ne zna tko stoji iza ove odluke. “Ako pogledamo sastav vijeća gdje sjede predstavnici tijela koja su stala iza proizvodnje i plasmana filma, čini mi se potpuno nevjerojatnim da su dignuli ruke za neprikazivanje filma. Dakle, među njima je HAVC koji je odobrio sredstva za snimanje ‘Tuste’ i pružio fenomenalnu podršku i suradnju u promociji i plasmanu filma te nas pratio i poticao cijelim našim filmskim putem. Tu su i predstavnici grada Pule i Istarske županije, koji su nam zdušno pomogli u produkciji i realizaciji, predstavnik Društva hrvatskih filmskih redatelja čiji sam član, odnosno Hrvatsko društvo filmskih djelatnika kojima je zadatak plasman i promocija svojih autora i djelatnika; predstavnik Hrvatske udruge producenata, itd.”, govori redatelj za naš portal.

Korovljev dodaje kako je poslao i upit DHFR-u u kojem moli uvid u zapisnik sastanka vijeća. To na prvu ne bi trebao biti problem, s obzirom na status PFF-a kao javne ustanove koja bi trebala transparentno predočiti kako traženi zapisnik, tako i opširnije razloge za neuvrštavanje pojedinih filmova u svoj program. Naš autor nije zadovoljan s Vidačkovićevim odgovorom, jer smatra da uloga umjetničkog ravnatelja ne leži u prebrojavanju gledatelja već ravnanju umjetničkim kriterijima kojih nema u obrazloženju. “Ne mogu sebi protumačiti ovo drugačije nego nekom vrstom političke odluke”, kaže Korovljev.

Iz direkcije festivala javljaju kako će ove godine na 67. izdanju Pulskog filmskog festivala u nenatjecateljskom programu u Areni biti održane tri svjetske te jedna istarska premijera dokumentarnih filmova, a u Kinu Valli održat se dvadeset (svjetskih, hrvatskih i pulskih) premijera novih dokumentarnih filmova. Cjelokupni festivalski program objavljen je danas (ponedjeljak, 29.6.). Na njemu se, međutim, nije našlo mjesta za film o čovjeku čije je ime među rokerskom populacijom sinonim za grad, u jednakoj mjeri kao i brodogradilište Uljanik ili sama Arena u kojoj neće biti prikazan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije