PočetnaIntervjuiZašto je "Tusta" nepoželjan na Pulskom filmskom festivalu?

Zašto je “Tusta” nepoželjan na Pulskom filmskom festivalu?

-

Andrej Korovljev, redatelj filma “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.), dokumentarne biografije legendarnog pulskog pankera i predvodnika benda KUD Idijoti, Branka Črnca Tuste, jučer (nedjelja, 28.6.) se na svojem Facebook zidu požalio na odbijenicu od strane 67. Pulskog filmskog festivala koji će se održati od 18. do 26. srpnja.

“Film koji je igrao u redovnoj kino distribuciji u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, kako art kinima tako i multiplexima. Završio među prvih pet filmova u Hrvatskoj po broju gledatelja što predstavlja presedan kako se radi o dokumentarcu, obišao gomilu festivala… No, najbitnije film o Puli i o čovjeku koji je Pulu prenosio van granica naših prostora, o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u srcima generacija Puležana, eto, nije dorastao Pulskom filmskom festivalu, umjetničkom direktoru i vijeću istoga,” piše u svom statusu Korovljev.

Prozvani umjetnički ravnatelj festivala, Zlatko Vidačković u kratkoj izjavi portalu Dokumentarni.net obrazložio je ovu odluku tvrdnjom kako je premijera filma “Tuste” održana prije godinu dana na Motovun Film Festivalu. Film je po njegovim riječima zatim prikazivan i diljem Hrvatske, a u Puli najprije u sklopu Sajma knjige u Istri, potom i u Kinu Valli koje vodi Javna ustanova Pula Film Festival. “Osim po kriteriju kvalitete”, dodaje Vidačković, “prednost za uvrštavanje u nenatjecateljski program imali su filmovi koji nisu u tolikoj mjeri prikazivani, ni na lokalnoj ni na nacionalnoj razini”.

Korovljev kaže da ne zna tko stoji iza ove odluke. “Ako pogledamo sastav vijeća gdje sjede predstavnici tijela koja su stala iza proizvodnje i plasmana filma, čini mi se potpuno nevjerojatnim da su dignuli ruke za neprikazivanje filma. Dakle, među njima je HAVC koji je odobrio sredstva za snimanje ‘Tuste’ i pružio fenomenalnu podršku i suradnju u promociji i plasmanu filma te nas pratio i poticao cijelim našim filmskim putem. Tu su i predstavnici grada Pule i Istarske županije, koji su nam zdušno pomogli u produkciji i realizaciji, predstavnik Društva hrvatskih filmskih redatelja čiji sam član, odnosno Hrvatsko društvo filmskih djelatnika kojima je zadatak plasman i promocija svojih autora i djelatnika; predstavnik Hrvatske udruge producenata, itd.”, govori redatelj za naš portal.

Korovljev dodaje kako je poslao i upit DHFR-u u kojem moli uvid u zapisnik sastanka vijeća. To na prvu ne bi trebao biti problem, s obzirom na status PFF-a kao javne ustanove koja bi trebala transparentno predočiti kako traženi zapisnik, tako i opširnije razloge za neuvrštavanje pojedinih filmova u svoj program. Naš autor nije zadovoljan s Vidačkovićevim odgovorom, jer smatra da uloga umjetničkog ravnatelja ne leži u prebrojavanju gledatelja već ravnanju umjetničkim kriterijima kojih nema u obrazloženju. “Ne mogu sebi protumačiti ovo drugačije nego nekom vrstom političke odluke”, kaže Korovljev.

Iz direkcije festivala javljaju kako će ove godine na 67. izdanju Pulskog filmskog festivala u nenatjecateljskom programu u Areni biti održane tri svjetske te jedna istarska premijera dokumentarnih filmova, a u Kinu Valli održat se dvadeset (svjetskih, hrvatskih i pulskih) premijera novih dokumentarnih filmova. Cjelokupni festivalski program objavljen je danas (ponedjeljak, 29.6.). Na njemu se, međutim, nije našlo mjesta za film o čovjeku čije je ime među rokerskom populacijom sinonim za grad, u jednakoj mjeri kao i brodogradilište Uljanik ili sama Arena u kojoj neće biti prikazan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.