Početna Vijesti Besplatni dokumentarci povodom Prvog maja

Besplatni dokumentarci povodom Prvog maja

-

U slavu Međunarodnog praznika rada, popularno Prvog maja – Restart i Dokukino online pripremili su niz filmova koji problematiziraju ili reimaginiraju pitanje radništva i moderne radničke klase u kontekstu neoliberalnog kapitalizma kojeg globalno živimo. Izabrani dokumentarni filmovi bave se životom i smrti radničke klase i to kroz različita povijesna razdoblja, od specifičnog trenutka u povijesti britanskog kapitalizma kada je nakratko prevladala ideja javnog dobra i potreba za socijalnom pravdom nakon ujedinjujućeg iskustva Drugoga svjetskog rata, preko post-tranzicijskog žala za socijalističkim ekonomskim uređenjem i radničkim samoupravljanjem na primjeru Poljske i bivše Jugoslavije, do esejističkog prikaza suvremenih načina eksploatacije (nevidljivih) radnika, u ovom slučaju sirijskih izbjeglica u Libanonu.

Film prikazan u prošlogodišnjoj selekciji Hot Docsa, “Simfonija tvornice Ursus” / “Symphony of the Ursus Factory” / “Symfonia Fabryki Ursus” (2018) poljske redateljice Jásmine Wójcik, predivno bizarna oda radničkoj klasi i neuništivosti ljudskog duha, premijerno je prikazana na prestižnom DOK Leipzigu te u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa. Zvučna je to reprodukcija jednog radnog dana u tvorničkom pogonu koji više ne postoji i čiji bivši radnici uz pomoć zvukova i memorije vlastitih tijela stvaraju simfoniju sačinjenu od mehaničkih zvukova i pokreta koji su ispunjavali nekad svjetski poznatu tvornicu traktora Ursus. Film je dostupan na platformi volimdokumentarce.net uz minimalnu naknadu.

Na platformi su potpuno besplatna dva dokumentarca s vrlo aktualnom temom nužnosti postojanja javno dostupnih socijalnih usluga države, i to do sljedećeg četvrtka, 6. svibnja, samo uz unos novog kôda PRVI-MAJ. Radi se o filmovima “Duh četrdeset i pete” / “The Spirit of ’45” (2013) legendarnog britanskog redatelja Kena Loacha i “Okus cementa” / “Taste of Cement” (2017) sirijskog redatelja Ziada Kalthouma.

“Duh četrdeset i pete” i “Okus cementa”

Dobitnik dvije kanske Zlatne palme i veteran socijalnog filma, Loach se u “Duhu četrdeset i pete” bavi upravo ovom godinom zbog njezine presudnosti u povijesti britanskog kapitalizma. Nakon iskustva Drugog svjetskog rata i zajedničke borbe protiv fašizma, u Ujedinjenom kraljevstvu stvorio se duh vremena koji je doveo do ideje o boljoj budućnosti sveukupne populacije čijih je gotovo 70 posto činila obespravljena radnička klasa, a koja je 1945. dobila pristup zdravstvenoj i socijalnoj skrbi te adekvatnom stanovanju, sve dok državu blagostanja nije sasjekla željezna lady Margaret Thatcher proglasivši društvo i sve njegove potrebe nepostojećima.

Pobjednik prestižnog festivala Visions du Réel, europske nagrade Doc Alliance i više od dvadeset priznanja, “Okus cementa” je filmski esej o sirijskim izbjeglicama koji u Bejrutu grade neboder, dok njihove kuće stradavaju u bombardiranju. U pričama ovih nevidljivih radnika cement čini poveznicu između prošlosti i sadašnjosti te između života i smrti. Sirijski redatelj Ziad Kalthoum gostovao je prošlog svibnja u Hrvatskoj, razgovarajući nakon projekcija sa zainteresiranom publikom u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Dubrovniku i Splitu.

Na platformi je dostupan i film srpskog nezavisnog dokumentarista Marka Cvejića “Radnička klasa odlazi u raj” (2017), autentični portret svakodnevice petorice radnika iz danas opustošenog i oronulog Zrenjanina, nekoć jednog od industrijskih centara Jugoslavije. Radi se o posveti zaboravljenim junacima jugoslavenskog samoupravnog socijalizma snimljenoj u maniri cinéma véritéa, koja funkcionira i kao memento za radničku klasu koju je tranzicija prognala iz društvene svijesti.

Hrvatski dokumentarci

Na virtualnom programu Dokukina bit će prikazana i tri domaća kratka filma, za vrijeme prvomajskog tjedna potpuno besplatno. Neumorni kroničar post-tranzicijske Hrvatske Goran Dević u “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka” (Petnaesta umjetnost, 2012.) donosi još jednu priču iz bivše željezare u Sisku – ovoga puta o demontiranju čuvene peći Siemens-Martin s kojom su radnici u nekoliko navrata oborili svjetski rekord u proizvodnji željeza.

“Pravo na Rad: Onako kako smo ga ostavile” (Skribonauti / Kino klub Split; 2015.) je art brutovska minijatura o sudbinama radnica i uništavanju splitskog tekstilnog poduzeća Uzor, s film su snimili Marica i Ivan Lasić, maloljetnici iz doma za nezbrinutu djecu. “Samoupravni film” (2012) snimili su radnici brodogradilišta “Mali Lošinj” pod mentorstvom Igora Bezinovića. Ovaj participativni film radnički je komentar na raspravu o brodogradnji kao strateškoj nacionalnoj industriji, a nastao je u sklopu Restart Laboratorija.

Od početka Restartove kampanje za ublažavanjem mjera izolacije prošlo je punih sedam tjedana, a zbog odličnog odaziva publike Restart Label od ovog četvrtka trajno snižava cijene trećine svog bogatog doku-kataloga.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.