PočetnaIntervjuiMila Turajlić razvija dokumentarac o snimatelju Josipa Broza Tita

Mila Turajlić razvija dokumentarac o snimatelju Josipa Broza Tita

-

Međunarodna radionica za dokumentarne filmove u rough cut fazi, dok.incubator obznanila je prije nekoliko dana učesnike ovogodišnjeg izdanja. Od mnoštva prijava izabrano je ukupno osam projekata, koji će kroz tri radioničke sesije (Češka, Slovačka i Švedska) u sljedećih šest mjeseci ispolirati svoje kadrove prije dolaska na velika platna.

Među oktetom veličanstvenih našao se i “Dosje Labudović” – koji nastaje u produkciji srpskog Dribbling Picturesa i francuskog Survivancea te koprodukciji hrvatskog Restarta i crnogorskog Kina – najnoviji dokumentarni film srpske autorice Mile Turajlić (“Cinema Komunisto”, “Druga strana svega”), podržan od filmskih centara Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Na ovu činjenicu redateljica je, govori u našem kratkom razgovoru, itekako ponosna jer daje važno svjedočanstvo o međunarodnom ugledu Jugoslavije među nesvrstanim zemljama. Svoj doprinos stvaranju filma dali su i francuski fond Cinémas du monde, europski Eurimages, Filmski institut Doha, ARTE… Projekt je već razvijan na uglednim radionicama poput Ex Orientea i EAVE-a, predstavljen i na IDFA i CPH:FORUM-u te Berlinale Doc Stationu. U svakom slučaju, više nego obećavajući razvoj događaja. Važan i za domaću dokumentaristiku, s obzirom da se zagrebački Restart (koproducenti Tibor Keser i Vanja Jambrović) pojavljuje u ulozi koproducenta.

“Dosije Labudović je dokumentarni road-trip kroz arhivske snimke Stevana Labudovića, kamermana Filmskih novosti koji je proveo karijeru snimajući predsjednika Josipa Broza Tita. Od čuvenih ‘Putovanja mira’ s predsjednikom, tijekom kojih su obišli novooslobođene zemlje Afrike i Azije, do povijesnih samita Pokreta nesvrstanih, Labudović je svojom kamerom zabilježio jednu, danas zaboravljenu političku epohu. Snimao je i neke od najznačajnijih povijesnih ličnosti: Nasera, Nehrua, Castra, Indiru Gandhi, Richarda Nixona, Kim Il Sunga…”, govori za naš portal redateljica Mila Turajlić i nastavlja:

“Vrhunac Labudovićevog snimateljskog angažmana predstavljaju materijali koje je snimao za oslobodilačke pokrete. Kao gest političke podrške borbe naroda za slobodu od kolonijalnog ropstva, Labudoviću su dodijeljene misije kako bi o tim pokretima napravio dokumentarne filmove, koji su kasnije korišteni za pridobivanje javnog mijenja i utjecanje na debatu o dekolonizaciji svijeta u UN-u. Svakako je najznačajniji period od tri godine koji je Labudović proveo s FLN-om tijekom alžirskog rata. Snimanje filma trajalo je skoro četiri godine, tijekom kojih je zabilježena Labudovićeva posjeta Galebu, njegovom rodnom Beratu, kao i Alžiru, gdje je njegov rad priznat i državnim odlikovanjem”.

A kako je došlo do suradnje s Restartom?

“Restart je bio logičan partner za ovu priču, kao producentska kuća koja njeguje dokumentarne autore, kreativni kino-dokumentarni film i uopće igra važnu ulogu u razvoju hrvatske dokumentarne scene i publike. Obzirom na situaciju s koronavirusom, teško je odgovoriti na pitanje o premijeri. Nadam se u 2021., bliže početku godine”, govori Mila Turajlić.

O srpsko-hrvatskoj producentskoj suradnji par riječi imao je za reći i Restartov koproducent Tibor Keser:

“Restart se uključio u projekt od samog početka, već 2016. godine dok je Mila još završavala svoj prethodni film, proslavljenu ‘Drugu stranu svega’. Njezin dugometražni prvijenac ‘Cinema Komunisto’ Restart Label također je distribuirao. Na HAVC-ovom pozivu za manjinske koprodukcije nismo prošli iz prvog već iz trećeg pokušaja, na pozivu iz srpnja 2017. godine, par dana prije Milinog osvajanja glavne IDFA-ine nagrade. Kako se radi i o dijelu hrvatske povijesti, drago nam je što možemo sudjelovati u ovom projektu. Smatramo posve ispravnim podržavati uspješne i kvalitetne autorice i autore na regionalnoj razini, jer to dovodi do boljih filmova, odnosno veće vidljivosti na međunarodnoj sceni.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.