PočetnaIntervjuiMila Turajlić razvija dokumentarac o snimatelju Josipa Broza Tita

Mila Turajlić razvija dokumentarac o snimatelju Josipa Broza Tita

-

Međunarodna radionica za dokumentarne filmove u rough cut fazi, dok.incubator obznanila je prije nekoliko dana učesnike ovogodišnjeg izdanja. Od mnoštva prijava izabrano je ukupno osam projekata, koji će kroz tri radioničke sesije (Češka, Slovačka i Švedska) u sljedećih šest mjeseci ispolirati svoje kadrove prije dolaska na velika platna.

Među oktetom veličanstvenih našao se i “Dosje Labudović” – koji nastaje u produkciji srpskog Dribbling Picturesa i francuskog Survivancea te koprodukciji hrvatskog Restarta i crnogorskog Kina – najnoviji dokumentarni film srpske autorice Mile Turajlić (“Cinema Komunisto”, “Druga strana svega”), podržan od filmskih centara Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Na ovu činjenicu redateljica je, govori u našem kratkom razgovoru, itekako ponosna jer daje važno svjedočanstvo o međunarodnom ugledu Jugoslavije među nesvrstanim zemljama. Svoj doprinos stvaranju filma dali su i francuski fond Cinémas du monde, europski Eurimages, Filmski institut Doha, ARTE… Projekt je već razvijan na uglednim radionicama poput Ex Orientea i EAVE-a, predstavljen i na IDFA i CPH:FORUM-u te Berlinale Doc Stationu. U svakom slučaju, više nego obećavajući razvoj događaja. Važan i za domaću dokumentaristiku, s obzirom da se zagrebački Restart (koproducenti Tibor Keser i Vanja Jambrović) pojavljuje u ulozi koproducenta.

“Dosije Labudović je dokumentarni road-trip kroz arhivske snimke Stevana Labudovića, kamermana Filmskih novosti koji je proveo karijeru snimajući predsjednika Josipa Broza Tita. Od čuvenih ‘Putovanja mira’ s predsjednikom, tijekom kojih su obišli novooslobođene zemlje Afrike i Azije, do povijesnih samita Pokreta nesvrstanih, Labudović je svojom kamerom zabilježio jednu, danas zaboravljenu političku epohu. Snimao je i neke od najznačajnijih povijesnih ličnosti: Nasera, Nehrua, Castra, Indiru Gandhi, Richarda Nixona, Kim Il Sunga…”, govori za naš portal redateljica Mila Turajlić i nastavlja:

“Vrhunac Labudovićevog snimateljskog angažmana predstavljaju materijali koje je snimao za oslobodilačke pokrete. Kao gest političke podrške borbe naroda za slobodu od kolonijalnog ropstva, Labudoviću su dodijeljene misije kako bi o tim pokretima napravio dokumentarne filmove, koji su kasnije korišteni za pridobivanje javnog mijenja i utjecanje na debatu o dekolonizaciji svijeta u UN-u. Svakako je najznačajniji period od tri godine koji je Labudović proveo s FLN-om tijekom alžirskog rata. Snimanje filma trajalo je skoro četiri godine, tijekom kojih je zabilježena Labudovićeva posjeta Galebu, njegovom rodnom Beratu, kao i Alžiru, gdje je njegov rad priznat i državnim odlikovanjem”.

A kako je došlo do suradnje s Restartom?

“Restart je bio logičan partner za ovu priču, kao producentska kuća koja njeguje dokumentarne autore, kreativni kino-dokumentarni film i uopće igra važnu ulogu u razvoju hrvatske dokumentarne scene i publike. Obzirom na situaciju s koronavirusom, teško je odgovoriti na pitanje o premijeri. Nadam se u 2021., bliže početku godine”, govori Mila Turajlić.

O srpsko-hrvatskoj producentskoj suradnji par riječi imao je za reći i Restartov koproducent Tibor Keser:

“Restart se uključio u projekt od samog početka, već 2016. godine dok je Mila još završavala svoj prethodni film, proslavljenu ‘Drugu stranu svega’. Njezin dugometražni prvijenac ‘Cinema Komunisto’ Restart Label također je distribuirao. Na HAVC-ovom pozivu za manjinske koprodukcije nismo prošli iz prvog već iz trećeg pokušaja, na pozivu iz srpnja 2017. godine, par dana prije Milinog osvajanja glavne IDFA-ine nagrade. Kako se radi i o dijelu hrvatske povijesti, drago nam je što možemo sudjelovati u ovom projektu. Smatramo posve ispravnim podržavati uspješne i kvalitetne autorice i autore na regionalnoj razini, jer to dovodi do boljih filmova, odnosno veće vidljivosti na međunarodnoj sceni.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.