PočetnaIntervjuiMila Turajlić razvija dokumentarac o snimatelju Josipa Broza Tita

Mila Turajlić razvija dokumentarac o snimatelju Josipa Broza Tita

|

Međunarodna radionica za dokumentarne filmove u rough cut fazi, dok.incubator obznanila je prije nekoliko dana učesnike ovogodišnjeg izdanja. Od mnoštva prijava izabrano je ukupno osam projekata, koji će kroz tri radioničke sesije (Češka, Slovačka i Švedska) u sljedećih šest mjeseci ispolirati svoje kadrove prije dolaska na velika platna.

Među oktetom veličanstvenih našao se i “Dosje Labudović” – koji nastaje u produkciji srpskog Dribbling Picturesa i francuskog Survivancea te koprodukciji hrvatskog Restarta i crnogorskog Kina – najnoviji dokumentarni film srpske autorice Mile Turajlić (“Cinema Komunisto”, “Druga strana svega”), podržan od filmskih centara Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Na ovu činjenicu redateljica je, govori u našem kratkom razgovoru, itekako ponosna jer daje važno svjedočanstvo o međunarodnom ugledu Jugoslavije među nesvrstanim zemljama. Svoj doprinos stvaranju filma dali su i francuski fond Cinémas du monde, europski Eurimages, Filmski institut Doha, ARTE… Projekt je već razvijan na uglednim radionicama poput Ex Orientea i EAVE-a, predstavljen i na IDFA i CPH:FORUM-u te Berlinale Doc Stationu. U svakom slučaju, više nego obećavajući razvoj događaja. Važan i za domaću dokumentaristiku, s obzirom da se zagrebački Restart (koproducenti Tibor Keser i Vanja Jambrović) pojavljuje u ulozi koproducenta.

“Dosije Labudović je dokumentarni road-trip kroz arhivske snimke Stevana Labudovića, kamermana Filmskih novosti koji je proveo karijeru snimajući predsjednika Josipa Broza Tita. Od čuvenih ‘Putovanja mira’ s predsjednikom, tijekom kojih su obišli novooslobođene zemlje Afrike i Azije, do povijesnih samita Pokreta nesvrstanih, Labudović je svojom kamerom zabilježio jednu, danas zaboravljenu političku epohu. Snimao je i neke od najznačajnijih povijesnih ličnosti: Nasera, Nehrua, Castra, Indiru Gandhi, Richarda Nixona, Kim Il Sunga…”, govori za naš portal redateljica Mila Turajlić i nastavlja:

“Vrhunac Labudovićevog snimateljskog angažmana predstavljaju materijali koje je snimao za oslobodilačke pokrete. Kao gest političke podrške borbe naroda za slobodu od kolonijalnog ropstva, Labudoviću su dodijeljene misije kako bi o tim pokretima napravio dokumentarne filmove, koji su kasnije korišteni za pridobivanje javnog mijenja i utjecanje na debatu o dekolonizaciji svijeta u UN-u. Svakako je najznačajniji period od tri godine koji je Labudović proveo s FLN-om tijekom alžirskog rata. Snimanje filma trajalo je skoro četiri godine, tijekom kojih je zabilježena Labudovićeva posjeta Galebu, njegovom rodnom Beratu, kao i Alžiru, gdje je njegov rad priznat i državnim odlikovanjem”.

A kako je došlo do suradnje s Restartom?

“Restart je bio logičan partner za ovu priču, kao producentska kuća koja njeguje dokumentarne autore, kreativni kino-dokumentarni film i uopće igra važnu ulogu u razvoju hrvatske dokumentarne scene i publike. Obzirom na situaciju s koronavirusom, teško je odgovoriti na pitanje o premijeri. Nadam se u 2021., bliže početku godine”, govori Mila Turajlić.

O srpsko-hrvatskoj producentskoj suradnji par riječi imao je za reći i Restartov koproducent Tibor Keser:

“Restart se uključio u projekt od samog početka, već 2016. godine dok je Mila još završavala svoj prethodni film, proslavljenu ‘Drugu stranu svega’. Njezin dugometražni prvijenac ‘Cinema Komunisto’ Restart Label također je distribuirao. Na HAVC-ovom pozivu za manjinske koprodukcije nismo prošli iz prvog već iz trećeg pokušaja, na pozivu iz srpnja 2017. godine, par dana prije Milinog osvajanja glavne IDFA-ine nagrade. Kako se radi i o dijelu hrvatske povijesti, drago nam je što možemo sudjelovati u ovom projektu. Smatramo posve ispravnim podržavati uspješne i kvalitetne autorice i autore na regionalnoj razini, jer to dovodi do boljih filmova, odnosno veće vidljivosti na međunarodnoj sceni.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.