Početna Prozori "Ne spavaju svi noću" - Druga strana mraka

“Ne spavaju svi noću” – Druga strana mraka

-

Dok mi spavamo udobnim snom pravednika čiste savjesti, punog novčanika i duše opterećene problemima weltschmerza, netko i negdje ispod rintajući plaća nabujali trošak takvog života, čineći ovu idilu od sapunice mogućom. Emancipatorsku ideju legendarnog Oktavijana Oktija Miletića za prikazivanjem noćnog svijeta koji težačkim ključem otključava dnevna vrata naše lagode, u kratkom je filmu “Ne spavaju svi noću” (Jadran film, 1951.) majstorski realizirao Branko Belan (1912. – 1986.). Tri godine ranije Bračanin je debitirao dvama kratkim dokumentarnim filmovima “Tunolovci” (1948) i “Elektrifikacija” (1948). Oba filma u naraciji su duboko obilježena aktualnom društvenom propagandom, ali radi se o itekako suvislim ostvarenjima iz kuta filmske izvedbe. Belan će koju godinu kasnije snimiti svoje prvo igranofilmsko ostvarenje modernističko remek-djelo “Koncert” (1954), a nakon toga dovršiti tek još jedan dugometražni film, “Pod opsadom” (1956). U svojim je kratkometražnim filmovima brački autor odvažno spajao igrano i dokumentarno izlaganje, a njegov je interes uvijek primarno ležao u mogućnostima specifičnog filmskog oblikovanja stvarnosti – kamera je u svim Belanovim ostvarenjima dinamična, kutovi snimanja očuđeni, naracija u dijalektičkom odnosu prema slici, a svjetlo pomno građeno ili pronađeno kako bi se stvorila željena atmosfera.

Drugačije nije ni u dramsko-dokumentarnoj minijaturi “Ne spavaju svi noću”, koju zvučno oblikuje dijalog u offu između dječaka, glavnog protagonista i spikera s radio stanice uz čiji je zvuk utonuo u san. Dok na jednoj pripovjednoj razini dječak spava snom nevinašca, na drugoj mu istovremeno lijep i odmjeren muški glas objašnjava mehanizme funkcioniranja socijalističkog društva u kojem ništa ne pada s neba, uključujući mir, zdravlje i sigurnost. Film otvaraju i zatvaraju prizori na stubištu dječakove zgrade, gdje ovaj susreće susjeda na povratku iz noćne smjene. Susret probudi dječakovu maštu, stoga je čitav film smješten unutar okvira svojevrsne fantazije svog malenog protagonista, koji mašta o paralelnom i njemu nepoznatom noćnom svijetu.

Događaje u filmu možemo shvatiti kao čistu dječakovu subjektivnost, a upravo se u tome već radikalno manifestira Belanov imanentni modernizam temeljen na traženju jedne među mnogim mogućim pričama, odnosno zaranjanju u osjećajni sloj proživljene stvarnosti. Kasnije će ovaj pristup Belan briljantno pretočiti u svoju književnost, kojoj se okrenuo nakon protjerivanja iz filmske umjetnosti, prije svega u debitantskom romanu “Kutija od ebanovine” (prvo izdanje 1960.). Uz pomoć svog radijskog vodiča dječak posjećuje različite aspekte noćnog života. O viđenim događajima dvojica filmskih putnika diskutiraju i teoretiziraju, ali vodičeva i dječakova prisutnost tijekom šetnje gradom ostaje isključivo glasovna. Onu fizičku ne vidimo ni u jednom od kadrova jer su prisutni isključivo kao meta pozicija promatrajuće, sveprisutne svijesti smještene unutar jedne od mnogih slojevitih stvarnosti filma. Dvojac najprije posjećuje vojnike koji čuvaju mir s ogromnim reflektorom uperenim prema noćnom nebu. Zatim susreću i noćne perače ulica, prilika koju Belanov snimatelj Jure Ruljančić koristi za pogiravanje svjetlom i sjenom na stiliziran način svojstven igranofilmskom izlaganju.

Iako je, u skladu s tadašnjom dogmom socrealizma, većina postaja ove male noćne odiseje posvećena radničkoj klasi – tramvajcima, vatrogascima, pekarima i ranije spomenutim peračima ulica, Belan u “Ne spavaju svi noću” ubacuje i manje očekivanu dimenziju siromašnog socijalističkog društva u izgradnji – noćni život. U nekom noćnom klubu svira jazz orkestar, a dječakov vodič zatečeni prizor koristi za postavljanje hipoteze o mogućoj neugašenoj cigareti u stanu razigranog flautista. U duhu Belanove poetike, dječak se rado prepušta zamišljanju imaginarnog scenarija, jer pretpostavke i mašta poklanjaju novu dimenziju stvarnosti. O tome najbolje svjedoči i Belanov dokumentarni opus zasnovan na građenju novih svjetova i novih priča uz pomoć detalja iz radionice jednodimenzionalne objektivne stvarnosti. Dječak se s radošću prepušta fantaziranju o stvarima s druge strane mraka, konstruirajući od banalnih detalja okidače novih priča. One koje mogu učiniti da se svjetla u mraku zažare vatrom njegove mašte, a zapravo Belanove neiscrpne filmske imaginacije.

“Ne spavaju svi noću”

  • Scenarij i režija: Branko Belan
  • Kamera: Jure Ruljančić i Miloš Radivojević
  • Montaža: Blaženka Jenčik
  • Produkcija: Jadran film
  • Godina proizvodnje: 1951.
  • Trajanje: 14 minuta


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Ivana Marinić Kragić: “Kad su tabui u pitanju, reakcije su uvijek nepredvidljive”

Ivana Marinić Kragić za Dokumentarni.net govori o svojem najnovijem filmu, dokumentarcu "Nun of Your Business" (2020).

5. Dok’n’Ritam: “Indexi” – Konfuzija sarajevske rock religije

Na 5. Dok'n'Ritmu svjetsku premijeru doživio je dokumentarni film "Indexi" (2020) bh. redatelja Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure.

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.