Početna Najave Volimdokumentarce.net: Besplatni dokumentarci Ognjena Glavonića i Srđana Keče

Volimdokumentarce.net: Besplatni dokumentarci Ognjena Glavonića i Srđana Keče

-

Restart Dokukino KIC nastavljaju sa svojim virtualnim programom na platformi volimdokumentarce.net gdje su od ovog petka, 17. travnja, dostupni novi besplatni naslovi s naglaskom na filmove redatelja čiji je rad obilježio regionalnu dokumentarnu produkciju u posljednjih nekoliko godina.

Srpski redatelj Ognjen Glavonić, široj publici najpoznatiji je po svom vrlo uspješnom debitantskom igranom filmu “Teret” (2018), s kojim je osvojio brojne nagrade, od premijernog prikazivanja u Cannesu do najboljeg filma Zagreb Film Festivala 2018. godine. Tome su prethodili njegovi važni dokumentarci, prije svega “Dubina dva” (2016), premijerno prikazan na Berlinaleu, a s kojim je osvojio Veliki pečat regionalne konkurencije ZagrebDoxa te nagradu za najbolju montažu na festivalu Beldocs. Vrlo brzo film je od kritičara prozvan “forenzičkim dokumentarcem” zbog nevjerojatne preciznosti s kojom se suočava s temom ratnih zločina, točnije, organiziranom akcijom uklanjanja ubijenih Albanaca s Kosova, koje je MUP Srbije za vrijeme NATO-ova bombardiranja 1999. hladnjačama prebacivao u sekundarnu masovnu grobnicu u bazi specijalne policije u Batajnici, samom predgrađu Beograda.

Osim forenzičke preciznosti u rekonstrukciji zločina, potkrijepljene svjedočanstvima preživjelih, ali i onih koji su na neki način doprinijeli njegovu zataškavanju, posebnu vrijednost “Dubini dva” daje meditativni i hipnotizirajući pristup s kojim je redatelj ostavio gledateljima mogućnost da sami sastave priču te dao glas onima koji ga dotada nisu imali. Jedan od najboljih i najpotresnijih dokumentaraca proteklog desetljeća prikazat će se u suradnji s Beldocsom – Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma.

“Živan pravi pank festival” (2014), Glavonićev dokumentarni film koji je prethodio “Dubini dva”, simpatična je i pozitivna priča o autsajderu velikog srca, Živanu Pujiću Jimmyu, koji svu svoju energiju i strast ulaže u ostvarenje svojih pankerskih snova te svakoga ljeta, u svom rodnome selu u Srbiji organizira glazbeni festival zbog kojeg je uvijek na gubitku. Ovaj feel good glazbeni dokumentarac prikazan je na brojnim međunarodnim festivalima od kojih se izdavaju IFF Rotterdam, CPH:DOX te Beldocs festival. Oba filma, “Dubina dva” te “Živan radi punk festival” dostupna su potpuno besplatno do sljedećeg četvrtka, 23. travnja na platformi volimdokumentarce.net samo uz upisivanje (novog) kôda DOKU-KINO.

Filmovi Srđana Keče

Pitanjima što je jedna generacija ostavila drugoj ratovima na području bivše Jugoslavije, bave se i filmovi još jednog važnog dokumentarista iz Srbije, Srđane Keče. Njegov debitantski dokumentarac “Posle rata” (2006), donosi malo poznatu priču o Gorjancima, malobrojnoj etničkoj skupini iz kosovskih planina u čije je živote rat 1999. godine donio metež i potjerao ih u potragu za novim. “Posle rata” dostupan je za gledanje potpuno besplatno, dok su dva njegova kasnija filma – “Pismo ocu” (2011) te “Mirage” (2011) dostupni uz popust i minimalnu naknadu.

Kečin najuspješniji film “Pismo ocu” intimna je priča o isprepletenosti individualnog i kolektivnog sjećanja. Autor, sin iz miješanog srpsko-hrvatskog braka, piše pismo mrtvom ocu i razgovara s njegovim prijateljima kako bi shvatio očevo dobrovoljno sudjelovanje u ratnoj tragediji. Riječ je o jednom od najemotivnijih dokumentaraca nastalih posljednjih godina na ovim prostorima u kojem Keča vrlo jednostavnim, nenametljivim filmskim jezikom gradi most između prošlosti i sadašnjosti i vješto ih spaja svojim objektivom. “Pismo ocu” osvojilo je niz nagrada, uključujući za najbolji srpski dokumentarac na Beldocsu i najbolji balkanski dokumentarac na prestižnom DokuFestu.

U posljednjih nekoliko godina Ognjen Glavonić i Srđan Keča bili su gosti Dokukina KIC, a snimke predavanja i razgovora također su dostupne besplatno na platformi volimdokumentarce.net, na kojem besplatno ili uz minimalnu naknadu možete pogledati i cijeli niz zapaženih filmova domaćih i međunarodnih autora.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.