PočetnaNajaveVolimdokumentarce.net: Besplatni dokumentarci Ognjena Glavonića i Srđana Keče

Volimdokumentarce.net: Besplatni dokumentarci Ognjena Glavonića i Srđana Keče

|

Restart Dokukino KIC nastavljaju sa svojim virtualnim programom na platformi volimdokumentarce.net gdje su od ovog petka, 17. travnja, dostupni novi besplatni naslovi s naglaskom na filmove redatelja čiji je rad obilježio regionalnu dokumentarnu produkciju u posljednjih nekoliko godina.

Srpski redatelj Ognjen Glavonić, široj publici najpoznatiji je po svom vrlo uspješnom debitantskom igranom filmu “Teret” (2018), s kojim je osvojio brojne nagrade, od premijernog prikazivanja u Cannesu do najboljeg filma Zagreb Film Festivala 2018. godine. Tome su prethodili njegovi važni dokumentarci, prije svega “Dubina dva” (2016), premijerno prikazan na Berlinaleu, a s kojim je osvojio Veliki pečat regionalne konkurencije ZagrebDoxa te nagradu za najbolju montažu na festivalu Beldocs. Vrlo brzo film je od kritičara prozvan “forenzičkim dokumentarcem” zbog nevjerojatne preciznosti s kojom se suočava s temom ratnih zločina, točnije, organiziranom akcijom uklanjanja ubijenih Albanaca s Kosova, koje je MUP Srbije za vrijeme NATO-ova bombardiranja 1999. hladnjačama prebacivao u sekundarnu masovnu grobnicu u bazi specijalne policije u Batajnici, samom predgrađu Beograda.

Osim forenzičke preciznosti u rekonstrukciji zločina, potkrijepljene svjedočanstvima preživjelih, ali i onih koji su na neki način doprinijeli njegovu zataškavanju, posebnu vrijednost “Dubini dva” daje meditativni i hipnotizirajući pristup s kojim je redatelj ostavio gledateljima mogućnost da sami sastave priču te dao glas onima koji ga dotada nisu imali. Jedan od najboljih i najpotresnijih dokumentaraca proteklog desetljeća prikazat će se u suradnji s Beldocsom – Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma.

“Živan pravi pank festival” (2014), Glavonićev dokumentarni film koji je prethodio “Dubini dva”, simpatična je i pozitivna priča o autsajderu velikog srca, Živanu Pujiću Jimmyu, koji svu svoju energiju i strast ulaže u ostvarenje svojih pankerskih snova te svakoga ljeta, u svom rodnome selu u Srbiji organizira glazbeni festival zbog kojeg je uvijek na gubitku. Ovaj feel good glazbeni dokumentarac prikazan je na brojnim međunarodnim festivalima od kojih se izdavaju IFF Rotterdam, CPH:DOX te Beldocs festival. Oba filma, “Dubina dva” te “Živan radi punk festival” dostupna su potpuno besplatno do sljedećeg četvrtka, 23. travnja na platformi volimdokumentarce.net samo uz upisivanje (novog) kôda DOKU-KINO.

Filmovi Srđana Keče

Pitanjima što je jedna generacija ostavila drugoj ratovima na području bivše Jugoslavije, bave se i filmovi još jednog važnog dokumentarista iz Srbije, Srđane Keče. Njegov debitantski dokumentarac “Posle rata” (2006), donosi malo poznatu priču o Gorjancima, malobrojnoj etničkoj skupini iz kosovskih planina u čije je živote rat 1999. godine donio metež i potjerao ih u potragu za novim. “Posle rata” dostupan je za gledanje potpuno besplatno, dok su dva njegova kasnija filma – “Pismo ocu” (2011) te “Mirage” (2011) dostupni uz popust i minimalnu naknadu.

Kečin najuspješniji film “Pismo ocu” intimna je priča o isprepletenosti individualnog i kolektivnog sjećanja. Autor, sin iz miješanog srpsko-hrvatskog braka, piše pismo mrtvom ocu i razgovara s njegovim prijateljima kako bi shvatio očevo dobrovoljno sudjelovanje u ratnoj tragediji. Riječ je o jednom od najemotivnijih dokumentaraca nastalih posljednjih godina na ovim prostorima u kojem Keča vrlo jednostavnim, nenametljivim filmskim jezikom gradi most između prošlosti i sadašnjosti i vješto ih spaja svojim objektivom. “Pismo ocu” osvojilo je niz nagrada, uključujući za najbolji srpski dokumentarac na Beldocsu i najbolji balkanski dokumentarac na prestižnom DokuFestu.

U posljednjih nekoliko godina Ognjen Glavonić i Srđan Keča bili su gosti Dokukina KIC, a snimke predavanja i razgovora također su dostupne besplatno na platformi volimdokumentarce.net, na kojem besplatno ili uz minimalnu naknadu možete pogledati i cijeli niz zapaženih filmova domaćih i međunarodnih autora.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.