Početna Vijesti Dva hrvatska filma u programu 66. Oberhausena

Dva hrvatska filma u programu 66. Oberhausena

-

Uslijed dobro poznate situacije s koronavirusom, otkazano je i 66. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu koje se trebalo održati od 13. do 18. svibnja. Organizatori ipak nisu u potpunosti digli ruke od ovogodišnjeg festivala, pa će tako neki programi, poput međunarodnog natjecateljskog, biti prikazani online.

Upravo će u natjecateljskom dijelu međunarodnog dijela festivala, hrvatska kinematografija imati dva predstavnika: “Porvenir” (Udruga REA, 2020.) Renate Poljak, koji će u Oberhausenu doživjeti svjetsku premijeru; odnosno “Strujanja” (Restart / Galerija Miroslav Kraljević; 2019.) Katerine Dude.

Dokumentarno-eksperimentalni film “Porvenir” tematski je blizak nekim prijašnjim filmovima Renate Poljak (“Partenza”), baveći se hrvatskim iseljenicima u Južnu Ameriku početkom 20. stoljeća, koji su zbog gladi i siromaštva bili prisiljeni napustiti domovinu. Njeno najnovije filmsko ostvarenje “Porvenir” naslov je dobilo po istoimenom čileanskom gradu, osnovanom od strane autoričinog djeda.

Renata Poljak potpisuje scenarij, režiju i produkciju filma, direktor fotografije je Boris Poljak, glazbu su radili Alen i Nenad Sinkauz, dizajn zvuka Iva Ivan, a montažu Damir Čučić. Prošle godine, pak, Poljak je Oberhausenu podarila i svjetsku premijeru svojeg filma “Još jedan odlazak” (REA, 2019.).

“Strujanja” Katerine Dude drugi su ovogodišnji hrvatski film na prestižnom njemačkom festivalu, redateljice koja promišlja o nekadašnjim konceptima upravljanja javnim prostorima te odnosu pojedinca prema kolektivu i obratno. Ovdje je scenarij i režiju odradila Katerina Duda, kameru autorica uz Dražena Žerjava, montažu potpisuje Iva Ivan, a oblikovanje zvuka Srđan Popović. Film je nastao u produkciji Restarta (Vanja Jambrović, Tibor Keser i Oliver Sertić) te Galerije Miroslav Kraljević (Ana Kovačić i Lea Vene).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.