Početna Vijesti Dva hrvatska filma u programu 66. Oberhausena

Dva hrvatska filma u programu 66. Oberhausena

-

Uslijed dobro poznate situacije s koronavirusom, otkazano je i 66. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu koje se trebalo održati od 13. do 18. svibnja. Organizatori ipak nisu u potpunosti digli ruke od ovogodišnjeg festivala, pa će tako neki programi, poput međunarodnog natjecateljskog, biti prikazani online.

Upravo će u natjecateljskom dijelu međunarodnog dijela festivala, hrvatska kinematografija imati dva predstavnika: “Porvenir” (Udruga REA, 2020.) Renate Poljak, koji će u Oberhausenu doživjeti svjetsku premijeru; odnosno “Strujanja” (Restart / Galerija Miroslav Kraljević; 2019.) Katerine Dude.

Dokumentarno-eksperimentalni film “Porvenir” tematski je blizak nekim prijašnjim filmovima Renate Poljak (“Partenza”), baveći se hrvatskim iseljenicima u Južnu Ameriku početkom 20. stoljeća, koji su zbog gladi i siromaštva bili prisiljeni napustiti domovinu. Njeno najnovije filmsko ostvarenje “Porvenir” naslov je dobilo po istoimenom čileanskom gradu, osnovanom od strane autoričinog djeda.

Renata Poljak potpisuje scenarij, režiju i produkciju filma, direktor fotografije je Boris Poljak, glazbu su radili Alen i Nenad Sinkauz, dizajn zvuka Iva Ivan, a montažu Damir Čučić. Prošle godine, pak, Poljak je Oberhausenu podarila i svjetsku premijeru svojeg filma “Još jedan odlazak” (REA, 2019.).

“Strujanja” Katerine Dude drugi su ovogodišnji hrvatski film na prestižnom njemačkom festivalu, redateljice koja promišlja o nekadašnjim konceptima upravljanja javnim prostorima te odnosu pojedinca prema kolektivu i obratno. Ovdje je scenarij i režiju odradila Katerina Duda, kameru autorica uz Dražena Žerjava, montažu potpisuje Iva Ivan, a oblikovanje zvuka Srđan Popović. Film je nastao u produkciji Restarta (Vanja Jambrović, Tibor Keser i Oliver Sertić) te Galerije Miroslav Kraljević (Ana Kovačić i Lea Vene).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.