PočetnaNajaveOdvažne i snažne ženske priče u fokusu brojnih dokumentaraca 16. ZagrebDoxa

Odvažne i snažne ženske priče u fokusu brojnih dokumentaraca 16. ZagrebDoxa

-

Osobne priče odvažnih i snažnih protagonistica te prenošenje važnih, osnažujućih poruka o pravima žena zajednička su poveznica velikog broja filmova što će biti prikazani u različitim programima ovogodišnjeg izdanja ZagrebDoxa, koji će se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu. Niz fascinantnih i značajnih ostvarenja prenosi stvarne doživljaje hrabrih žena diljem svijeta: slaveći njihova postignuća i uspjehe, smjelu i beskompromisnu borbu protiv društvenih nepravdi ili ukazujući na probleme rodne neravnopravnosti i nasilja, ovi filmovi otvaraju prostor osobnim svjedočanstvima žena čija različita životna iskustva bacaju novo i izravno svjetlo na često zanemarena pitanja.

Čuvena židovsko-izraelska odvjetnica za ljudska prava Lea Tsemel, koja je svoju pet desetljeća dugu karijeru posvetila neumornoj borbi za pravdu palestinskih političkih zatvorenika, u fokusu je filma “Odvjetnica” / “Advocate” (2019.; Međunarodna konkurencija). Autorski dvojac sastavljen od američko-izraelske autorice Rachel Leah Jones i francuskog redatelja Philippea Bellaichea za svoje je ostvarenje o političkoj važnosti rada jedne srčane odvjetnice i osobnoj cijeni koju plaća igrajući ulogu đavolje odvjetnice osvojio nagrade za najbolji dokumentarac na brojnim festivalima, uključujući onaj u Solunu, Tel Avivu i Krakovu.

Rušenje predrasuda

Dokumentarac “Kći Camorre” / “Daughter of Camorra” / “Hči Camorre” (2019) Slovenca Siniše Gačića gledatelj(ic)e će upoznati s Cristinom “Nikitom” Pinto, bivšom pripadnicom zloglasne talijanske mafijaške organizacije Camorra koja se nakon izlaska iz zatvora, gdje je služila 24-godišnju kaznu zbog ubojstva troje ljudi, obračunava s izazovima svakodnevnog života nastojeći ponovno uspostaviti narušene obiteljske odnose. Film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu i Festivalu slovenskog filma, gdje je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac. Film “Kuća Male Zvijezde” (Wolfgang&Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019.) hrvatske novinarke i TV reporterke Slađane Lučić slijedi osobni put sarajevske lektorice Nudžejme Softić, prve žene u Europi koja je s hidžabom istrčala maraton i sudjelovala na polu-Ironman triatlonu, prema postizanju velikih, naizgled neostvarivih ciljeva: od potresnog djetinjstva obilježenog ratom, gubicima i prognanstvom, preko sportskih pothvata, uspjeha i neuspjeha, pa do suočavanja sa strahovima i često afirmativnom, ali katkad i grubom i neprijateljskom okolinom. Glazbu za film skladala je međunarodno priznata glazbenica bosanskohercegovačkog porijekla Merima Ključo.

Éva Fahidi protagonistica je mađarskog ostvarenja “Euforija postojanja” / “The Euphoria of Being” / “A létezés eufóriája” (2019) mađarske redateljice, plesačice i koreografkinje Réke Szabó, ovjenčanog na nizu festivala, uključujući Grand Prix Filmskog festivala u Locarnu, priznanje za najbolji dokumentarac o ljudskim pravima na Sarajevo Film Festivalu te dvije nagrade na festivalu u Trstu. Riječ je o dirljivoj priči devedesetogodišnjakinje koja je preživjela Auschwitz, gdje je ubijeno 49 članova njezine obitelji. Sedamdeset godina kasnije Éva sudjeluje u plesno-kazališnoj predstavi u tandemu sa šezdeset godina mlađom međunarodno priznatom plesačicom Emesom Cuhorkom. Prošlost i sadašnjost dodiruju se u svojevrsnoj koreografiji života odražavajući svu složenost jednog osobnog svjedočanstva. Sva tri navedena filma bit će prikazana u regionalnom natjecateljskom programu.

Nagrađeni s IDFA-e i Visions du Réela

Laureat Međunarodnog festivala dokumentarnog filma IDFA, film “Šaptom” / “In a Whisper” / “A media voz” (2019.; međunarodna konkurencija), govori o snazi ženskog prijateljstva kroz priču o dvije žene koje veže zajedničko odrastanje na Kubi. Kubanske redateljice Heidi Hassan i Patricia Pérez odgajane su uz komunističke ideale Che Guevare, no budućnost koja im je obećana nikada se nije ostvarila. Jedna neovisno o drugoj, napustile su Kubu, odselile se u Švicarsku, odnosno Španjolsku, i izgubile kontakt. Danas se putem videopisma opet povezuju. U svojoj iskrenoj audiovizualnoj komunikaciji prepričavaju događaje koji su ih obilježili, a ponajviše vlastitu borbu s otuđenjem i nostalgijom za zemljom koja više ne postoji.

Akutnom problemu seksualnog nasilja na specifičan i inovativan način pristupa film “Ono što te ne ubije” / “That Which Does Not Kill” / “Sans Frapper” (2019.; program Stanje stvari) francuske redateljice Alexe Poukine. Temeljeći svoje ostvarenje na pismu jedne žene, Poukine je okupila dvanaest djevojaka i dva mladića koji, govorno reproducirajući sadržaj pisma, isprepliću zabilježeno iskustvo sa sličnim događajima iz vlastitog života. Obazrivo štiteći privatnost žrtve, film pruža priliku protagonisti(ca)ma, ali i gledatelji(ca)ma, za introspektivan uvid u sve slojeve ove osjetljive i još uvijek tabuizirane teme. Ovaj je dokumentarac na festivalu Visions du Réel osvojio Nagradu žirija za najinovativniji film.

Naprijed, debeljuce!

Film “Žena” / “Woman” (2019.; program Stanje stvari), čiju režiju potpisuju dugogodišnji suradnici – ukrajinska redateljica Anastasia Mikova i poznati francuski ekolog, aktivist i filmaš Yann Arthus-Bertrand, sabire priče dvije tisuće žena iz čak pedeset država. Na intiman način portretirajući svoje protagonistice, film nastoji osvijetliti nepravde s kojima se svakodnevno suočavaju, dok istovremeno ističe njihovu snagu i potencijal da svojim postupcima mijenjaju svijet unatoč svim preprekama. Temeljen na metodi intervjua, ovaj filmski projekt pruža uvid u osobna razmišljanja žena diljem svijeta o temama poput majčinstva, obrazovanja, braka i financijske (ne)ovisnosti, kao i tjelesnosti i seksualnosti. Prikazan na lanjskom Venecijanskom filmskom festivalu, film iz korijena mijenja uvriježenu paradigmu o ženama kao slabijem spolu.

U fokusu filma “Naprijed, debeljuce!” / “Fat Front” (2019.; program Kontroverzni dox) danskih redateljica Louise Detlefsen i Louise Unmack Kjeldsen jest aktivistički pokret koji nastoji promijeniti stereotipizirane standarde i idealizirane modele ženskog tijela. Promovirajući body positivity, ovo ostvarenje prati četiri mlade Skandinavke koje su se oduprle rigoroznim idealima o ljepoti u današnjem svijetu opsjednutom mršavošću i mladolikošću.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.