Početna Najave Dokukino KIC: Dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala

Dokukino KIC: Dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala

-

U zagrebačkom Dokukino KIC ovog utorka, 10. prosinca u 19 sati, u sklopu programa “Film XX: Ženski filmski narativi” Kulturno informativnog centra, bit će prikazana dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala snimljena 1971. godine. Riječ je o filmovima “Tri života” / “Three Lives” Amerikanke Kate Millett te “Ženski film” / “Woman’s Film” kolektiva San Francisco Newsreel. Spomenuti KIC-ov program sastoji se od nekoliko filmskih ciklusa, a fokusiran je na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma.

“Tri života” je ponosan, minimalistički i beskompromisan film kojeg je režirala autorica svjetskog feminističkog bestselera “Spolna politika” uz pomoć filmske ekipe sastavljene isključivo od žena. Film je komponiran od autobiografskih intervjua s tri vrlo različite žene koje otvoreno i emotivno progovaraju o svojoj svakodnevici, unutarnjim i vanjskim sukobima te životnim odabirima. Radi se o tri filmske novele o tri specifična ženska iskustva koja su zabilježena na filmskoj vrpci i spašena od zaborava.

Drugi film na repertoaru, “Ženski film” je serija prodornih intervjua sa ženama različitih klasa, rasa i obrazovanja koje rade zahtjevne poslove izvan i unutar kuće te jasno daju do znanja kako njihovi problemi ne proizlaze iz njihovih vlastitih manjkavosti ili interpersonalnih odnosa, već ih izaziva sama struktura kapitalističkog društva. Film su režirale radikalne feministice Louise Alaimo, Judy Smith i Ellen Sorren iz filmskog kolektiva San Francisco Newsreel. Vrijedan povijesni dokument društvenih pokreta na prijelazu 1960-ih u 1970-e poziva na solidarnost i ispušta bijesan, ali optimističan krik protiv seksualne, rasne i klasne diskriminacije.

Nakon projekcija slijedi razgovor s filmskom kritičarkom i selektoricom programa Dinom Pokrajac te filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović, a vodit će ga teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić.

Ulaz na projekciju i razgovor je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Kumek” i “Kuća Male Zvijezde”

Na program Al Jazeere Balkans ovaj tjedan stižu "Kumek" Darija Juričana i "Kuća Male Zvijezde" Slađane Lučić.

“76 Days” – Javljanje iz središta koronavirusne oluje

"76 Days" (2020) prati početak izbijanja pandemije koronavirusa u nekoliko vuhanskih bolnica početkom 2020. godine.

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

Problemsko središte filma "Usidjelice" jest jedna od nevolja suvremene Kine - danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena.

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.