PočetnaNajaveDokukino KIC: Dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala

Dokukino KIC: Dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala

|

U zagrebačkom Dokukino KIC ovog utorka, 10. prosinca u 19 sati, u sklopu programa “Film XX: Ženski filmski narativi” Kulturno informativnog centra, bit će prikazana dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala snimljena 1971. godine. Riječ je o filmovima “Tri života” / “Three Lives” Amerikanke Kate Millett te “Ženski film” / “Woman’s Film” kolektiva San Francisco Newsreel. Spomenuti KIC-ov program sastoji se od nekoliko filmskih ciklusa, a fokusiran je na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma.

“Tri života” je ponosan, minimalistički i beskompromisan film kojeg je režirala autorica svjetskog feminističkog bestselera “Spolna politika” uz pomoć filmske ekipe sastavljene isključivo od žena. Film je komponiran od autobiografskih intervjua s tri vrlo različite žene koje otvoreno i emotivno progovaraju o svojoj svakodnevici, unutarnjim i vanjskim sukobima te životnim odabirima. Radi se o tri filmske novele o tri specifična ženska iskustva koja su zabilježena na filmskoj vrpci i spašena od zaborava.

Drugi film na repertoaru, “Ženski film” je serija prodornih intervjua sa ženama različitih klasa, rasa i obrazovanja koje rade zahtjevne poslove izvan i unutar kuće te jasno daju do znanja kako njihovi problemi ne proizlaze iz njihovih vlastitih manjkavosti ili interpersonalnih odnosa, već ih izaziva sama struktura kapitalističkog društva. Film su režirale radikalne feministice Louise Alaimo, Judy Smith i Ellen Sorren iz filmskog kolektiva San Francisco Newsreel. Vrijedan povijesni dokument društvenih pokreta na prijelazu 1960-ih u 1970-e poziva na solidarnost i ispušta bijesan, ali optimističan krik protiv seksualne, rasne i klasne diskriminacije.

Nakon projekcija slijedi razgovor s filmskom kritičarkom i selektoricom programa Dinom Pokrajac te filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović, a vodit će ga teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić.

Ulaz na projekciju i razgovor je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.