PočetnaNajaveDokukino KIC: Dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala

Dokukino KIC: Dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala

-

U zagrebačkom Dokukino KIC ovog utorka, 10. prosinca u 19 sati, u sklopu programa “Film XX: Ženski filmski narativi” Kulturno informativnog centra, bit će prikazana dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala snimljena 1971. godine. Riječ je o filmovima “Tri života” / “Three Lives” Amerikanke Kate Millett te “Ženski film” / “Woman’s Film” kolektiva San Francisco Newsreel. Spomenuti KIC-ov program sastoji se od nekoliko filmskih ciklusa, a fokusiran je na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma.

“Tri života” je ponosan, minimalistički i beskompromisan film kojeg je režirala autorica svjetskog feminističkog bestselera “Spolna politika” uz pomoć filmske ekipe sastavljene isključivo od žena. Film je komponiran od autobiografskih intervjua s tri vrlo različite žene koje otvoreno i emotivno progovaraju o svojoj svakodnevici, unutarnjim i vanjskim sukobima te životnim odabirima. Radi se o tri filmske novele o tri specifična ženska iskustva koja su zabilježena na filmskoj vrpci i spašena od zaborava.

Drugi film na repertoaru, “Ženski film” je serija prodornih intervjua sa ženama različitih klasa, rasa i obrazovanja koje rade zahtjevne poslove izvan i unutar kuće te jasno daju do znanja kako njihovi problemi ne proizlaze iz njihovih vlastitih manjkavosti ili interpersonalnih odnosa, već ih izaziva sama struktura kapitalističkog društva. Film su režirale radikalne feministice Louise Alaimo, Judy Smith i Ellen Sorren iz filmskog kolektiva San Francisco Newsreel. Vrijedan povijesni dokument društvenih pokreta na prijelazu 1960-ih u 1970-e poziva na solidarnost i ispušta bijesan, ali optimističan krik protiv seksualne, rasne i klasne diskriminacije.

Nakon projekcija slijedi razgovor s filmskom kritičarkom i selektoricom programa Dinom Pokrajac te filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović, a vodit će ga teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić.

Ulaz na projekciju i razgovor je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.