PočetnaNajaveFilmsko-diskurzivni program u Dokukinu KIC povodom obljetnice pada Berlinskog zida

Filmsko-diskurzivni program u Dokukinu KIC povodom obljetnice pada Berlinskog zida

|

Povodom tridesete obljetnice pada Berlinskog zida Restart i Dokukino KIC u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien i Zagreb Film Festivalom, donose presjek dokumentaraca koji iz različitih aspekata tematiziraju njegov povijesni i simbolični značaj. Filmsko-diskurzivni program “Dva Berlina – Filmom preko zida” održat će se 9. i 10. studenog u Dokukinu KIC na adresi Preradovićeva 5.

Program počinje u subotu, 9. studenog u 17 sati, uz polemični dokumentarac “Pogledajte ovaj grad” / “Look at this City” / “Schaut auf diese Stadt” (1962) Karla Gassa, jednog od najzanimljivijih i najkontroverznijih filmaša DDR-a. Izrazito modernistički propagandni komad koristi autentične arhivske snimke kako bi opravdao podizanje zloglasne fortifikacije 13. kolovoza 1961. godine. Riječ je o provokativnoj, ali nadasve informativnoj vremenskoj kapsuli koja nas transponira u hladnoratovsku eru.

U 21 sat slijedi poetično i enigmatično remek-djelo disidentskog umjetnika Jürgena Böttchera, “Zid” / “The Wall” / “Die Mauer” (1990) koje reflektira zeitgeist njemačke metropole na povijesnoj prekretnici. “Zid” predočava proces preobrazbe Berlinskog zida iz simbola Hladnog rata u globalnu turističku atrakciju i kuriozitet. Film je osvojio nagradu FIPRESCI na Berlinaleu te Posebno priznanje Europskih filmskih nagrada. Kao uvertira bit će prikazan film “Berlinska balada” / “Berliner ballade” (1990) u kojoj globtrotter s kamerom u ruci Chris Marker markira političke krajolike nedavno ujedinjenog grada.

Drugi dan

Nastavak programa u nedjelju, 10. studenog u 17 sati, donosi glazbeni dokumentarac “B-film: strast i zvuk Zapadnog Berlina (1979.-1989.)” / “B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989” (2015). Oda je to muzici, kaosu i umjetnosti koji su niknuli u kulturnom međuprostoru u kojem se sve činilo mogućim, od punka do Love Paradea. Film je ujedno i nostalgična posveta gradu kakav više ne postoji, dok u njemu sudjeluju Blixa Bargeld, Nick Cave, New Order, Klaus Schulze i brojni drugi. Režiju potpisuju Jörg A. Hoppe, Heiko Lange i Klaus Maeck, a narator je mančesterski glazbenik i producent Mark Reeder.

Program završava u 21 sat s kratkometražnim kandidatom za Oscara i zanimljivu tribinu. Njemačko-poljska koprodukcija “Zec na berlinski” / “Rabbit à la Berlin” / “Królik po berlińsku” (2009) Bartosza Konopke priča je o koloniji zečeva koja je 28 godina živjela na ničijoj zemlji nekadašnjeg Berlinskog zida. Nakon njegova pada zečevi još uvijek uče kako živjeti u novom svijetu, baš kao i mi, građani Istočne Europe. Film je uz nominaciju za Oscara osvojio niz nagrada na prestižnim svjetskim festivalima, kao što su Hot Docs, Jihlava i Krakovski filmski festival.

Tribina “Zidovi u glavi”

Nakon projekcije slijedi tribina “Zidovi u glavi” u kojoj će biti analizirane kompleksne posljedice pada Berlinskog zida kao jednog od ključnih događaja 20. stoljeća. Nekadašnji simbol Hladnog rata možda se transformirao u globalnu turističku atrakciju, no usred migrantske krize fantazije o nekom budućem Europskom zidu prisutne su više nego ikad, a ekonomija ne namjerava osujetiti njegovu izgradnju. Na tribini sudjeluju dr. sc. Hrvoje Klasić, prof. dr. sc. Tihomir Cipek, književnik Boris Perić i povjesničar Krešimir Zovak.

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove, a ulaz je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.

20. ZagrebDox: “Đe je kruva nema gladi” – Ispod peke

"Đe je kruva nema gladi" (2023) je diplomski film Katarine Lukec, studentice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

David Lušičić: “Galeb je imao nadnacionalni značaj”

David Lušičić uskoro na 20. ZagrebDoxu predstavlja svoj novi film - "Galeb" (2024), o najpoznatijem jugoslavenskom brodu.

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).