Na fotografiji: Srđan Keča
Foto: Srđan Keča

U srijedu, 6. studenog u 19 sati u Dokukinu KIC, u sklopu programa “Upoznaj autora”, predstavit će se nagrađivani srpski redatelj Srđana Keča. Nakon razgovora s autorom, u 20 sati pogledajte hrvatsku premijeru dokumentarnog filma “Prava društvena mreža” / “The Real Social Network” (Srđan Keča, Ludovica Fales i Isis Thompson; 2011.)

Autor nagrađivanih filmskih eseja “Posle rata” (2006), “Pismo ocu” (2011), “Mirage” (2011) i “Bijeg” (2013) u razgovoru s domaćom publikom fokusirat će se na svoj rad sa studentima na Sveučilištu Stanford i obraditi temu kolektivnosti naspram singularnog autorstva. Razgovor će voditi redatelj Igor Bezinović, a nakon njega prikazat će se film o novim oblicima protesta, “Prava društvena mreža” koji je Keča surežirao kao član britanskog kolektiva Kitchen Sink.

Krajem 2010. godine britanska vlada odlučila je drastično podići cijenu školarina čime bi obrazovanje u Velikoj Britaniji postalo najskuplje na svijetu. Kao reakcija na vladine rezove nastao je masovni studentski prosvjedni pokret. Redateljski trio Ludovica Fales, Srđan Keča i Isis Thompson u stopu prati londonske studente koji hakiraju mrežne sustave, okupiraju sveučilišta i zatvaraju banke. Filmaši koriste nekoliko kamera kako bi zabilježili različita očišta protesta kroz prizmu nekoliko glavnih protagonista. Nova generacija prosvjednika, čiji radikalizam mnogo duguje modernoj tehnologiji i društvenim mrežama, zavladala je ulicama i prerasla u globalni pokret. Svjetska premijera filma održana je simultano na četrdeset sveučilišta u Velikoj Britaniji. U samom jeku pokreta Occupy film je prikazan na još stotinjak sveučilišta širom svijeta, kao i u brojnim protestnim šatorima. Dokumentarac će biti pušten na engleskom jeziku, dok je ulaz besplatan.

Srđan Keča

Srđan Keča rođen je u Pančevu 1982. godine. Studirao je eksperimentalnu i teorijsku fiziku u Beogradu, završio francusku školu za dokumentarni film Ateliers Varan te bio među osnivačima njezine beogradske inačice. Potom je studirao na britanskoj Nacionalnoj školi za film i televiziju, duže vremena živio u Londonu, da bi se odnedavno opet vratio u Beograd.

Kečini dokumentarni filmovi, filmski eseji i videoinstalacije dobro su poznati hrvatskoj publici. Njegov najuspješniji film “Pismo ocu” intimna je priča o isprepletenosti individualnog i kolektivnog sjećanja. Autor, sin iz miješanog srpsko-hrvatskog braka, piše pismo mrtvom ocu i razgovara s njegovim prijateljima kako bi shvatio očevo sudjelovanje u bosanskoj tragediji. Riječ je o jednom od najemotivnijih dokumentaraca nastalih posljednjih godina na ovim prostorima u kojem autor vrlo jednostavnim, nenametljivim filmskim jezikom, gradi most između prošlosti i sadašnjosti te ih vješto spaja svojim objektivom. “Pismo ocu” osvojilo je niz nagrada, uključujući onu za najbolji srpski dokumentarac na Beldocsu, odnosno najbolji balkanski dokumentarac na prestižnom DokuFestu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here