PočetnaOsvrti2. AJB DOC, dan peti: Kulminacija AJB DOC-a

2. AJB DOC, dan peti: Kulminacija AJB DOC-a

|

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Projekcijom dokumentarca “Kuća Male Zvijezde” (Wolfgang&Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019. | ) hrvatske autorice Slađane Lučić, u Sarajevu je sinoć službeno završeno drugo izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (20. – 24.9.). Film čija je najveća kvaliteta tehnička korektnost prati sarajevsku lektoricu Nudžejmu Softić koja pokušava razbiti društvene predrasude prema hidžabu.

Očekivano, Glavnu nagradu AJB DOC-a (AJB DOC Main Award) odnio je film “For Sama” (2019) Sirijke Waade al-Kateab i Britanca Edwarda Wattsa, a riječ je o još jednom od pogleda na sirijski rat iz snažne intimističke vizure. Za žiri u sastavu Ademir Kenović (BiH), Thierry Detaille (Belgija), Victoria Bruce (SAD), Ivana Pauerova (Češka) i Adel Ksiksi (Katar), odluka je bila gotovo samorazumljiva. Iako se film tehnikom i pristupom izdvaja u odnosu na ostatak konkurencije, ipak izostavlja kritički aspekt sukoba koji se boravkom u ratnoj zoni mogao zadobiti.

Nagrade žirija i publike

Iznenađujuće, Posebno priznanje žirija pripalo je dokumentarcu švedske redateljice Caroline Troedsson, “Patriotic Highway” (2019), koji po njihovim riječima ima važnu ulogu za naša društva u osvješćivanju borbe protiv korupcije. Ipak, u samom filmu nije jasno iznesena niti jedna teza koja bi otkrila stvarnu intenciju filma.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans (AJB Program Award; Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić) dodijeljena je Dankinji Katrini W. Kjær za njen film “Girl in Return” / “Amys vilje” (2019), koji na dojmljiv način govori o teškoj temi međunarodnog sustava usvajanja djece, kroz lik glavne protagonistkinje, Etiopljanke Amy.

Nagrada publike dodijeljena je filmu “The Long Shot” (2019) španjolskih autora Alvara Gonzalez-Allera i Olivera Valentea, koji su, iako stranci, uspješno obradili lokalnu temu. Riječ je o filmu koji prati uspostavu košarkaške reprezentacije BiH devedesetih godina, u vrijeme opsade Sarajeva.

“Bugarski san” i podvlačenje crte

Bila je to kulminacija posljednjeg dana koji je protekao u mirnom tonu, počevši od radionice Ede Čelebića o istraživačkom novinarstvu, preko filmova u konkurenciji. Pritom se publika najbolje identificirala s filmom “Bugarski san” (2019. | ★ i 1/2) bh. autora Srđana Šarenca o umirovljeničkim migracijama u potrazi za kvalitetnijim životom. Uz jedini regionalni film u ovogodišnjoj natjecateljskoj konkurenciji AJB DOC-a, jučer smo gledali i “Vote for Kibera” / “Kibera: Příběh slumu” (2018. | ★ i 1/2) Čeha Martina Páva, uspješan dokumentarac na granici estetski razrađenih kadrova i konkretnog prodora u život kenijskog slama Kibera.

Podvlačimo crtu iza 2. AJB DOC-a o kojem ćemo opširnije u našem završnom osvrtu sljedećeg tjedna. Kroz pet dana trajanja u sarajevskom multipleksu Cinema City, na festivalu su prikazana ukupno 23 tematski raznolika filma. Svakako je za grad Sarajevo najvažnija činjenica visoke posjećenosti različitih društvenih skupina, što je aspekt festivala koji pridonosi razvoju kulturne scene i integraciji. Na istome bez ikakve sumnje treba i dalje inzistirati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.