Početna Osvrti 2. AJB DOC, dan peti: Kulminacija AJB DOC-a

2. AJB DOC, dan peti: Kulminacija AJB DOC-a

-

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Projekcijom dokumentarca “Kuća Male Zvijezde” (Wolfgang & Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019. | ) hrvatske autorice Slađane Lučić, u Sarajevu je sinoć službeno završeno drugo izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (20. – 24.9.). Film čija je najveća kvaliteta tehnička korektnost prati sarajevsku lektoricu Nudžejmu Softić koja pokušava razbiti društvene predrasude prema hidžabu.

Očekivano, Glavnu nagradu AJB DOC-a (AJB DOC Main Award) odnio je film “For Sama” (2019) Sirijke Waade al-Kateab i Britanca Edwarda Wattsa, a riječ je o još jednom od pogleda na sirijski rat iz snažne intimističke vizure. Za žiri u sastavu Ademir Kenović (BiH), Thierry Detaille (Belgija), Victoria Bruce (SAD), Ivana Pauerova (Češka) i Adel Ksiksi (Katar), odluka je bila gotovo samorazumljiva. Iako se film tehnikom i pristupom izdvaja u odnosu na ostatak konkurencije, ipak izostavlja kritički aspekt sukoba koji se boravkom u ratnoj zoni mogao zadobiti.

Nagrade žirija i publike

Iznenađujuće, Posebno priznanje žirija pripalo je dokumentarcu švedske redateljice Caroline Troedsson, “Patriotic Highway” (2019), koji po njihovim riječima ima važnu ulogu za naša društva u osvješćivanju borbe protiv korupcije. Ipak, u samom filmu nije jasno iznesena niti jedna teza koja bi otkrila stvarnu intenciju filma.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans (AJB Program Award; Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić) dodijeljena je Dankinji Katrini W. Kjær za njen film “Girl in Return” / “Amys vilje” (2019), koji na dojmljiv način govori o teškoj temi međunarodnog sustava usvajanja djece, kroz lik glavne protagonistkinje, Etiopljanke Amy.

Nagrada publike dodijeljena je filmu “The Long Shot” (2019) španjolskih autora Alvara Gonzalez-Allera i Olivera Valentea, koji su, iako stranci, uspješno obradili lokalnu temu. Riječ je o filmu koji prati uspostavu košarkaške reprezentacije BiH devedesetih godina, u vrijeme opsade Sarajeva.

“Bugarski san” i podvlačenje crte

Bila je to kulminacija posljednjeg dana koji je protekao u mirnom tonu, počevši od radionice Ede Čelebića o istraživačkom novinarstvu, preko filmova u konkurenciji. Pritom se publika najbolje identificirala s filmom “Bugarski san” (2019. | ★ i 1/2) bh. autora Srđana Šarenca o umirovljeničkim migracijama u potrazi za kvalitetnijim životom. Uz jedini regionalni film u ovogodišnjoj natjecateljskoj konkurenciji AJB DOC-a, jučer smo gledali i “Vote for Kibera” / “Kibera: Příběh slumu” (2018. | ★ i 1/2) Čeha Martina Páva, uspješan dokumentarac na granici estetski razrađenih kadrova i konkretnog prodora u život kenijskog slama Kibera.

Podvlačimo crtu iza 2. AJB DOC-a o kojem ćemo opširnije u našem završnom osvrtu sljedećeg tjedna. Kroz pet dana trajanja u sarajevskom multipleksu Cinema City, na festivalu su prikazana ukupno 23 tematski raznolika filma. Svakako je za grad Sarajevo najvažnija činjenica visoke posjećenosti različitih društvenih skupina, što je aspekt festivala koji pridonosi razvoju kulturne scene i integraciji. Na istome bez ikakve sumnje treba i dalje inzistirati.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.