PočetnaOsvrti2. AJB DOC, dan peti: Kulminacija AJB DOC-a

2. AJB DOC, dan peti: Kulminacija AJB DOC-a

-

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Projekcijom dokumentarca “Kuća Male Zvijezde” (Wolfgang&Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019. | ) hrvatske autorice Slađane Lučić, u Sarajevu je sinoć službeno završeno drugo izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (20. – 24.9.). Film čija je najveća kvaliteta tehnička korektnost prati sarajevsku lektoricu Nudžejmu Softić koja pokušava razbiti društvene predrasude prema hidžabu.

Očekivano, Glavnu nagradu AJB DOC-a (AJB DOC Main Award) odnio je film “For Sama” (2019) Sirijke Waade al-Kateab i Britanca Edwarda Wattsa, a riječ je o još jednom od pogleda na sirijski rat iz snažne intimističke vizure. Za žiri u sastavu Ademir Kenović (BiH), Thierry Detaille (Belgija), Victoria Bruce (SAD), Ivana Pauerova (Češka) i Adel Ksiksi (Katar), odluka je bila gotovo samorazumljiva. Iako se film tehnikom i pristupom izdvaja u odnosu na ostatak konkurencije, ipak izostavlja kritički aspekt sukoba koji se boravkom u ratnoj zoni mogao zadobiti.

Nagrade žirija i publike

Iznenađujuće, Posebno priznanje žirija pripalo je dokumentarcu švedske redateljice Caroline Troedsson, “Patriotic Highway” (2019), koji po njihovim riječima ima važnu ulogu za naša društva u osvješćivanju borbe protiv korupcije. Ipak, u samom filmu nije jasno iznesena niti jedna teza koja bi otkrila stvarnu intenciju filma.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans (AJB Program Award; Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić) dodijeljena je Dankinji Katrini W. Kjær za njen film “Girl in Return” / “Amys vilje” (2019), koji na dojmljiv način govori o teškoj temi međunarodnog sustava usvajanja djece, kroz lik glavne protagonistkinje, Etiopljanke Amy.

Nagrada publike dodijeljena je filmu “The Long Shot” (2019) španjolskih autora Alvara Gonzalez-Allera i Olivera Valentea, koji su, iako stranci, uspješno obradili lokalnu temu. Riječ je o filmu koji prati uspostavu košarkaške reprezentacije BiH devedesetih godina, u vrijeme opsade Sarajeva.

“Bugarski san” i podvlačenje crte

Bila je to kulminacija posljednjeg dana koji je protekao u mirnom tonu, počevši od radionice Ede Čelebića o istraživačkom novinarstvu, preko filmova u konkurenciji. Pritom se publika najbolje identificirala s filmom “Bugarski san” (2019. | ★ i 1/2) bh. autora Srđana Šarenca o umirovljeničkim migracijama u potrazi za kvalitetnijim životom. Uz jedini regionalni film u ovogodišnjoj natjecateljskoj konkurenciji AJB DOC-a, jučer smo gledali i “Vote for Kibera” / “Kibera: Příběh slumu” (2018. | ★ i 1/2) Čeha Martina Páva, uspješan dokumentarac na granici estetski razrađenih kadrova i konkretnog prodora u život kenijskog slama Kibera.

Podvlačimo crtu iza 2. AJB DOC-a o kojem ćemo opširnije u našem završnom osvrtu sljedećeg tjedna. Kroz pet dana trajanja u sarajevskom multipleksu Cinema City, na festivalu su prikazana ukupno 23 tematski raznolika filma. Svakako je za grad Sarajevo najvažnija činjenica visoke posjećenosti različitih društvenih skupina, što je aspekt festivala koji pridonosi razvoju kulturne scene i integraciji. Na istome bez ikakve sumnje treba i dalje inzistirati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.