PočetnaOsvrti2. AJB DOC, dan treći: Puni festivalski zamah

2. AJB DOC, dan treći: Puni festivalski zamah

|

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Drugo izdanje AJB DOC-a nastavio se u punom zamahu, pri čemu se dokraja iskristalizirala intencija festivalskog tima, u skladu s politikama same televizijske kuće Al Jazzere Balkans. Upravo su filmovi prikazani unutar programskog okvira AJB Prikazuje, izraz fokusa na razvoj ljudskih prava i tolerancije zemalja u regiji. Lokalne teme zbog humanističke okosnice, tako istovremeno imaju i univerzalni značaj. Neuralgične točke povijesti i dalje su predmet velikog interesa, čemu je svjedočio film “Lakonoga” (2019) bosanskohercegovačke redateljice i novinarke Lejle Zvizdić. Njen dokumentarac donosi životnu priču pisca Fahrudina Kučuka, čije su supruga i kćerka poginule u opsadi Sarajeva. Iako prikazanu unutar programske cjeline Last Minute Cinema, “Srbenku” (Restart, 2018.) hrvatskog dokumentarista Nebojše Slijepčevića također možemo gledati iz kuta doprinosa razvoju međurepubličke diskusije.

Novinarstvo i rekonstrukcija lažnih informacija centralna su tema koja se provlači na svim razinama Festivala dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans. Na tom je tragu palestinska redateljica Rawan Damen predstavila svoj projekt “Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život”, kao platformu koja donosi provjeren sadržaj o palestinskim društvenim, kulturnim i političkim pitanjima. Projekt je prije svega obrazovnog karaktera, realiziran kao višemjesečni tečaj koji po završetku nudi provjeru usvojenog znanja. Srž ideje jest iskoristiti suvremene tehnološke mogućnosti za politički aktivizam i približavanje problematike širokom broju zainteresiranih korisnika.

Uključivanje marginaliziranih društvenih skupina dogodilo se prigodno uz film “The Coach” (2019. | ) Ukrajinke Olge Abramčik, koji se zaokuplja slabovidnim bjeloruskim nogometnim timom. Filmom se nastojalo rekonstruirati zvučni ambijent kao jedini univerzum unutar kojeg igrači funkcioniraju, dok su prilagođenu projekciju pratile slabovidne osobe. AJB DOC je u suradnji s udrugom Novis pripremio audiodeskripciju filma, odnosno rekonstrukciju filmskog sadržaja alatima koji slabovidnim osobama uspijevaju približiti sadržaj i kompleksnost filma kao umjetnosti. Riječ je o izvrsnom primjeru integracije osoba s invaliditetom, koja je još uvijek zanemariva kad su u pitanju filmski festivali.

Film “The Sworn Virgin and the Girl” (2019. | ) Birthe Templin i Kristine Nrecaj već je temom prastare albanske tradicije odrastanja žena u muškoj rodnoj ulozi izazvao interes sarajevske publike. Kontekst priče redateljice nam pružaju kroz dva paralelna narativa, dviju žena koje se naposljetku susreću. Jedna od njih je albanska virdžina, druga je djevojka koja se ne prilagođava prevladavajućim patrijarhalnim društvenim konvencijama. Iako se sam fenomen promjene roda čini dobro uklopivim u suvremene rasprave, film ostaje u albanskom kulturnom kontekstu, uspješno izbjegavajući ambicioznost koja ne može ispuniti ciljeve. Ipak, pretjerana režijska konstrukcija možda funkcionira na dramaturškom nivou, no priči oduzima dio uvjerljivosti.

“Sakawa” (2018. | ★ i 1/2) belgijsko-ganskog autora Bena Asamoaha iz srca Afrike analizira i prati nekoliko mladih ljudi kojima su internetske prevare izvor zarade. Nagli skokovi s jednog na drugog protagonista onemogućavaju identifikaciju, stoga najbolje funkcioniraju vizualno razrađeni kadrovi afričke svakodnevice.

Današnji dan nastavlja radionicu Phila Reesa za filmske profesionalce, dok za širu publiku slijedi daljnji filmski program uz tri dokumentarca u konkurenciji, odnosno dva u popratnim programima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".