Početna Osvrti 2. AJB DOC, dan treći: Puni festivalski zamah

2. AJB DOC, dan treći: Puni festivalski zamah

-

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Drugo izdanje AJB DOC-a nastavio se u punom zamahu, pri čemu se dokraja iskristalizirala intencija festivalskog tima, u skladu s politikama same televizijske kuće Al Jazzere Balkans. Upravo su filmovi prikazani unutar programskog okvira AJB Prikazuje, izraz fokusa na razvoj ljudskih prava i tolerancije zemalja u regiji. Lokalne teme zbog humanističke okosnice, tako istovremeno imaju i univerzalni značaj. Neuralgične točke povijesti i dalje su predmet velikog interesa, čemu je svjedočio film “Lakonoga” (2019) bosanskohercegovačke redateljice i novinarke Lejle Zvizdić. Njen dokumentarac donosi životnu priču pisca Fahrudina Kučuka, čije su supruga i kćerka poginule u opsadi Sarajeva. Iako prikazanu unutar programske cjeline Last Minute Cinema, “Srbenku” (Restart, 2018.) hrvatskog dokumentarista Nebojše Slijepčevića također možemo gledati iz kuta doprinosa razvoju međurepubličke diskusije.

Novinarstvo i rekonstrukcija lažnih informacija centralna su tema koja se provlači na svim razinama Festivala dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans. Na tom je tragu palestinska redateljica Rawan Damen predstavila svoj projekt “Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život”, kao platformu koja donosi provjeren sadržaj o palestinskim društvenim, kulturnim i političkim pitanjima. Projekt je prije svega obrazovnog karaktera, realiziran kao višemjesečni tečaj koji po završetku nudi provjeru usvojenog znanja. Srž ideje jest iskoristiti suvremene tehnološke mogućnosti za politički aktivizam i približavanje problematike širokom broju zainteresiranih korisnika.

Uključivanje marginaliziranih društvenih skupina dogodilo se prigodno uz film “The Coach” (2019. | ) Ukrajinke Olge Abramčik, koji se zaokuplja slabovidnim bjeloruskim nogometnim timom. Filmom se nastojalo rekonstruirati zvučni ambijent kao jedini univerzum unutar kojeg igrači funkcioniraju, dok su prilagođenu projekciju pratile slabovidne osobe. AJB DOC je u suradnji s udrugom Novis pripremio audiodeskripciju filma, odnosno rekonstrukciju filmskog sadržaja alatima koji slabovidnim osobama uspijevaju približiti sadržaj i kompleksnost filma kao umjetnosti. Riječ je o izvrsnom primjeru integracije osoba s invaliditetom, koja je još uvijek zanemariva kad su u pitanju filmski festivali.

Film “The Sworn Virgin and the Girl” (2019. | ) Birthe Templin i Kristine Nrecaj već je temom prastare albanske tradicije odrastanja žena u muškoj rodnoj ulozi izazvao interes sarajevske publike. Kontekst priče redateljice nam pružaju kroz dva paralelna narativa, dviju žena koje se naposljetku susreću. Jedna od njih je albanska virdžina, druga je djevojka koja se ne prilagođava prevladavajućim patrijarhalnim društvenim konvencijama. Iako se sam fenomen promjene roda čini dobro uklopivim u suvremene rasprave, film ostaje u albanskom kulturnom kontekstu, uspješno izbjegavajući ambicioznost koja ne može ispuniti ciljeve. Ipak, pretjerana režijska konstrukcija možda funkcionira na dramaturškom nivou, no priči oduzima dio uvjerljivosti.

“Sakawa” (2018. | ★ i 1/2) belgijsko-ganskog autora Bena Asamoaha iz srca Afrike analizira i prati nekoliko mladih ljudi kojima su internetske prevare izvor zarade. Nagli skokovi s jednog na drugog protagonista onemogućavaju identifikaciju, stoga najbolje funkcioniraju vizualno razrađeni kadrovi afričke svakodnevice.

Današnji dan nastavlja radionicu Phila Reesa za filmske profesionalce, dok za širu publiku slijedi daljnji filmski program uz tri dokumentarca u konkurenciji, odnosno dva u popratnim programima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.