Početna Najave Tri hrvatske premijere na 14. DOKUartu

Tri hrvatske premijere na 14. DOKUartu

-

Do četrnaestog izdanja DOKUarta, festivala dokumentarnog filma kojeg i ove godine organizira bjelovarska Udruga za promicanje kulture DOKUart, ostalo je još manje od mjesec dana. Festival se i ove godine održava u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru i to od 5. do 11. listopada ove godine. Kao i u prijašnjim izdanjima bjelovarskog festivala, selektorica Rada Šešić i ove je godine pripremila zanimljiv program. 

U sklopu 14. DOKUarta na programu će biti ukupno jedanaest dokumentaraca, od čega tri hrvatske premijere. Festival će i ove godine gostovati u zagrebačkom Kinu Tuškanac, a u Bjelovaru će se predstaviti i “Rijeka 2020”, projekt Europske prijestolnice kulture i tamošnjeg Art-kina Croatia. Dolazak u Bjelovar već su potvrdili brojni autori i protagonisti filmova koji će se prikazati u sklopu festivala.

Program u subotu, 5. listopada s početkom u 19.30 sati, otvara dokumentarni film “Lake lekcije” / “Easy Lessons” / “Könnyű leckék” (2018) mlade mađarske dokumentaristice Dorottye Zurbó u kojem nas uvodi u svijet imigrantice iz Somalije koja se navikava na život u Mađarskoj. U Bjelovaru će hrvatska publika prvi put moći pogledati dokumentarne filmove “Bezuvjetna ljubav” / “Unconditional Love” / “Miłość bezwarunkowa” (2018) Poljaka Rafała Łysaka, “Bilo jednom u Šangaju” / “Once Upon a Time in Shanghai” (2018) Azerbejdžanke Leyli Gafarove te austrijski film “Moji očevi, moja majka i ja” / “My Fathers, My Mother and Me” / “Meine keine Familie” (2012) Paul-Juliena Roberta.

Bjelovarska publika imat će priliku pogledati i posljednji, višestruko nagrađivani film hrvatskog dokumentarista Gorana Devića “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.), a nakon što je prije nekoliko godina u sklopu programa “Work in Progress” na DOKUartu predstavila svoj film u nastanku, Marija Ratković Vidaković vraća se u Bjelovar s dokumentarcem “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studio; 2018.) koji je snimila zajedno s Dinkom Radonić.

Istodobno s Festivalom dokumentarnog filma DOKUart, u Bjelovaru će se održati i dvanaesto izdanje Malog DOKUarta, nacionalnog natječaja za najbolji dokumentarni film osnovnoškolaca s radionicom. Na natječaj je pristiglo četrdesetak dokumentarnih filmova osnovnoškolskih filmskih družina iz cijele Hrvatske. Najbolji filmovi osnovnoškolaca i ove će godine biti nagrađeni, a za učenike je i ovoga puta organizirana radionica koju će voditi Damir Čučić i Boris Poljak.

Prodaja ulaznica za 14. DOKUart počinje u petak, 27. rujna i to na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru u vremenu od 10 do 13 sati. Pojedinačne ulaznice mogu se kupiti po cijeni od 20 kuna, dok festivalska ulaznica za svih sedam večeri festivala iznosi 140 kuna. Svaki kupac na poklon će dobiti festivalsku majicu.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu