PočetnaNajaveTri hrvatske premijere na 14. DOKUartu

Tri hrvatske premijere na 14. DOKUartu

-

Do četrnaestog izdanja DOKUarta, festivala dokumentarnog filma kojeg i ove godine organizira bjelovarska Udruga za promicanje kulture DOKUart, ostalo je još manje od mjesec dana. Festival se i ove godine održava u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru i to od 5. do 11. listopada ove godine. Kao i u prijašnjim izdanjima bjelovarskog festivala, selektorica Rada Šešić i ove je godine pripremila zanimljiv program.

U sklopu 14. DOKUarta na programu će biti ukupno jedanaest dokumentaraca, od čega tri hrvatske premijere. Festival će i ove godine gostovati u zagrebačkom Kinu Tuškanac, a u Bjelovaru će se predstaviti i “Rijeka 2020”, projekt Europske prijestolnice kulture i tamošnjeg Art-kina Croatia. Dolazak u Bjelovar već su potvrdili brojni autori i protagonisti filmova koji će se prikazati u sklopu festivala.

Program u subotu, 5. listopada s početkom u 19.30 sati, otvara dokumentarni film “Lake lekcije” / “Easy Lessons” / “Könnyű leckék” (2018) mlade mađarske dokumentaristice Dorottye Zurbó u kojem nas uvodi u svijet imigrantice iz Somalije koja se navikava na život u Mađarskoj. U Bjelovaru će hrvatska publika prvi put moći pogledati dokumentarne filmove “Bezuvjetna ljubav” / “Unconditional Love” / “Miłość bezwarunkowa” (2018) Poljaka Rafała Łysaka, “Bilo jednom u Šangaju” / “Once Upon a Time in Shanghai” (2018) Azerbejdžanke Leyli Gafarove te austrijski film “Moji očevi, moja majka i ja” / “My Fathers, My Mother and Me” / “Meine keine Familie” (2012) Paul-Juliena Roberta.

Bjelovarska publika imat će priliku pogledati i posljednji, višestruko nagrađivani film hrvatskog dokumentarista Gorana Devića “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.), a nakon što je prije nekoliko godina u sklopu programa “Work in Progress” na DOKUartu predstavila svoj film u nastanku, Marija Ratković Vidaković vraća se u Bjelovar s dokumentarcem “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studio; 2018.) koji je snimila zajedno s Dinkom Radonić.

Istodobno s Festivalom dokumentarnog filma DOKUart, u Bjelovaru će se održati i dvanaesto izdanje Malog DOKUarta, nacionalnog natječaja za najbolji dokumentarni film osnovnoškolaca s radionicom. Na natječaj je pristiglo četrdesetak dokumentarnih filmova osnovnoškolskih filmskih družina iz cijele Hrvatske. Najbolji filmovi osnovnoškolaca i ove će godine biti nagrađeni, a za učenike je i ovoga puta organizirana radionica koju će voditi Damir Čučić i Boris Poljak.

Prodaja ulaznica za 14. DOKUart počinje u petak, 27. rujna i to na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru u vremenu od 10 do 13 sati. Pojedinačne ulaznice mogu se kupiti po cijeni od 20 kuna, dok festivalska ulaznica za svih sedam večeri festivala iznosi 140 kuna. Svaki kupac na poklon će dobiti festivalsku majicu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.