PočetnaNajaveTri hrvatske premijere na 14. DOKUartu

Tri hrvatske premijere na 14. DOKUartu

-

Do četrnaestog izdanja DOKUarta, festivala dokumentarnog filma kojeg i ove godine organizira bjelovarska Udruga za promicanje kulture DOKUart, ostalo je još manje od mjesec dana. Festival se i ove godine održava u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru i to od 5. do 11. listopada ove godine. Kao i u prijašnjim izdanjima bjelovarskog festivala, selektorica Rada Šešić i ove je godine pripremila zanimljiv program. 

U sklopu 14. DOKUarta na programu će biti ukupno jedanaest dokumentaraca, od čega tri hrvatske premijere. Festival će i ove godine gostovati u zagrebačkom Kinu Tuškanac, a u Bjelovaru će se predstaviti i “Rijeka 2020”, projekt Europske prijestolnice kulture i tamošnjeg Art-kina Croatia. Dolazak u Bjelovar već su potvrdili brojni autori i protagonisti filmova koji će se prikazati u sklopu festivala.

Program u subotu, 5. listopada s početkom u 19.30 sati, otvara dokumentarni film “Lake lekcije” / “Easy Lessons” / “Könnyű leckék” (2018) mlade mađarske dokumentaristice Dorottye Zurbó u kojem nas uvodi u svijet imigrantice iz Somalije koja se navikava na život u Mađarskoj. U Bjelovaru će hrvatska publika prvi put moći pogledati dokumentarne filmove “Bezuvjetna ljubav” / “Unconditional Love” / “Miłość bezwarunkowa” (2018) Poljaka Rafała Łysaka, “Bilo jednom u Šangaju” / “Once Upon a Time in Shanghai” (2018) Azerbejdžanke Leyli Gafarove te austrijski film “Moji očevi, moja majka i ja” / “My Fathers, My Mother and Me” / “Meine keine Familie” (2012) Paul-Juliena Roberta.

Bjelovarska publika imat će priliku pogledati i posljednji, višestruko nagrađivani film hrvatskog dokumentarista Gorana Devića “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.), a nakon što je prije nekoliko godina u sklopu programa “Work in Progress” na DOKUartu predstavila svoj film u nastanku, Marija Ratković Vidaković vraća se u Bjelovar s dokumentarcem “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studio; 2018.) koji je snimila zajedno s Dinkom Radonić.

Istodobno s Festivalom dokumentarnog filma DOKUart, u Bjelovaru će se održati i dvanaesto izdanje Malog DOKUarta, nacionalnog natječaja za najbolji dokumentarni film osnovnoškolaca s radionicom. Na natječaj je pristiglo četrdesetak dokumentarnih filmova osnovnoškolskih filmskih družina iz cijele Hrvatske. Najbolji filmovi osnovnoškolaca i ove će godine biti nagrađeni, a za učenike je i ovoga puta organizirana radionica koju će voditi Damir Čučić i Boris Poljak.

Prodaja ulaznica za 14. DOKUart počinje u petak, 27. rujna i to na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru u vremenu od 10 do 13 sati. Pojedinačne ulaznice mogu se kupiti po cijeni od 20 kuna, dok festivalska ulaznica za svih sedam večeri festivala iznosi 140 kuna. Svaki kupac na poklon će dobiti festivalsku majicu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije