PočetnaNajaveTri hrvatske premijere na 14. DOKUartu

Tri hrvatske premijere na 14. DOKUartu

|

Do četrnaestog izdanja DOKUarta, festivala dokumentarnog filma kojeg i ove godine organizira bjelovarska Udruga za promicanje kulture DOKUart, ostalo je još manje od mjesec dana. Festival se i ove godine održava u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru i to od 5. do 11. listopada ove godine. Kao i u prijašnjim izdanjima bjelovarskog festivala, selektorica Rada Šešić i ove je godine pripremila zanimljiv program.

U sklopu 14. DOKUarta na programu će biti ukupno jedanaest dokumentaraca, od čega tri hrvatske premijere. Festival će i ove godine gostovati u zagrebačkom Kinu Tuškanac, a u Bjelovaru će se predstaviti i “Rijeka 2020”, projekt Europske prijestolnice kulture i tamošnjeg Art-kina Croatia. Dolazak u Bjelovar već su potvrdili brojni autori i protagonisti filmova koji će se prikazati u sklopu festivala.

Program u subotu, 5. listopada s početkom u 19.30 sati, otvara dokumentarni film “Lake lekcije” / “Easy Lessons” / “Könnyű leckék” (2018) mlade mađarske dokumentaristice Dorottye Zurbó u kojem nas uvodi u svijet imigrantice iz Somalije koja se navikava na život u Mađarskoj. U Bjelovaru će hrvatska publika prvi put moći pogledati dokumentarne filmove “Bezuvjetna ljubav” / “Unconditional Love” / “Miłość bezwarunkowa” (2018) Poljaka Rafała Łysaka, “Bilo jednom u Šangaju” / “Once Upon a Time in Shanghai” (2018) Azerbejdžanke Leyli Gafarove te austrijski film “Moji očevi, moja majka i ja” / “My Fathers, My Mother and Me” / “Meine keine Familie” (2012) Paul-Juliena Roberta.

Bjelovarska publika imat će priliku pogledati i posljednji, višestruko nagrađivani film hrvatskog dokumentarista Gorana Devića “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.), a nakon što je prije nekoliko godina u sklopu programa “Work in Progress” na DOKUartu predstavila svoj film u nastanku, Marija Ratković Vidaković vraća se u Bjelovar s dokumentarcem “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studio; 2018.) koji je snimila zajedno s Dinkom Radonić.

Istodobno s Festivalom dokumentarnog filma DOKUart, u Bjelovaru će se održati i dvanaesto izdanje Malog DOKUarta, nacionalnog natječaja za najbolji dokumentarni film osnovnoškolaca s radionicom. Na natječaj je pristiglo četrdesetak dokumentarnih filmova osnovnoškolskih filmskih družina iz cijele Hrvatske. Najbolji filmovi osnovnoškolaca i ove će godine biti nagrađeni, a za učenike je i ovoga puta organizirana radionica koju će voditi Damir Čučić i Boris Poljak.

Prodaja ulaznica za 14. DOKUart počinje u petak, 27. rujna i to na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru u vremenu od 10 do 13 sati. Pojedinačne ulaznice mogu se kupiti po cijeni od 20 kuna, dok festivalska ulaznica za svih sedam večeri festivala iznosi 140 kuna. Svaki kupac na poklon će dobiti festivalsku majicu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.