PočetnaVijesti"Dnevnik Diane Budisavljević" uskoro u hrvatskim kinima

“Dnevnik Diane Budisavljević” uskoro u hrvatskim kinima

-

Nakon velikog uspjeha na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu (Velika Zlatna arena za najbolji film; Zlatne arene za najbolju režiju, montažu i glazbu; Nagrada publike te nagrada FEDEORA žirija), dokufikcijski film “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.) Dane Budisavljević prikazan je po jadranskim otocima te nekoliko domaćih festivala i kulturnih manifestacija. 

“Dnevnik Diane Budisavljević” u redovnu kino-distribuciju kreće već 13. rujna, premijerom u riječkom Art-kinu Croatia, odnosno istoga dana u Kinu Pazin. Film će svoju zagrebačku premijeru imati 2. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, dok bismo detaljnije informacije o projekcijama ovog igrano-dokumentarnog filma trebali doznati uskoro. Spomenuto filmsko ostvarenje prati Dianu Budisavljević (Alma Prica u naslovnoj ulozi) koja od ralja smrti za vrijeme Drugog svjetskog rata pokušava spasiti srpsku djecu. Do kraja najvećeg ratnog sukoba u povijesti čovječanstva, Diana će zajedno sa svojim suradnicima to učiniti više od 10 tisuća puta. O Dianinoj se herojskoj ulozi nakon rata nije mnogo znalo, sve dok njen dnevnik nakon smrti nije pronašla unuka.

Scenarij i režiju “Dnevnika” potpisuje Dana Budisavljević, koscenaritica je Jelena Paljan. Producenti su Miljenka Čogelja i Olinka Vištica, koproducenti Snežana Van Hauwelingen, Vlado Bulajić i Lija Pogačnik. Za fotografiju se pobrinuo Jasenko Rasol, montažu Marko Ferković, oblikovanje zvuka Jakov Munižaba, a glazbu Alen i Nenad Sinkauz. Film je nastao u produkciji hrvatskog Hulahopa, odnosno koprodukcijskoj suradnji sa slovenskim Decemberom i srpskim This and That Productionsom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.