PočetnaVijestiSvjetska premijera dokumentarca Višnje Skorin na 25. Sarajevo Film Festivalu

Svjetska premijera dokumentarca Višnje Skorin na 25. Sarajevo Film Festivalu

|

Od 16. do 23. kolovoza u Sarajevu je na rasporedu jubilarni, 25. Sarajevo Film Festival. Ovogodišnji SFF u natjecateljskim programima sadrži ukupno 53 filma, podijeljenih u četiri različite selekcije: igrani, dokumentarni, kratkometražni te studentski film. Od spomenutog broja filmova, 22 naslova upravo će u Sarajevu doživjeti svoju svjetsku premijeru.

Natjecateljski kutak dokumentarnog filma tradicionalno je selektirala Rada Šešić, dok će među šesnaest odabranih filmskih ostvarenja, njih točno polovica svijetu biti prikazana po prvi put. Među njima se našao i hrvatski dokumentarni film “Da je meni ono što mi nije” (3D2D Animatori, 2019.) redateljice Višnje Skorin i producenta Lade Skorina. Film donosi priču o ženi koja nakon gubitka dva posla biva prisiljena vratiti se majci u stan, u kvart iz kojeg je otišla prije trideset godina. Niti jedan joj posao nije težak, ali najveća joj je želja zarađivati za život glazbom, stoga se zbog svetog cilja prijavljuje na televizijski show.

Za dokumentarno Srce Sarajeva natjecat će se još jedan domaći film. Riječ je o dokumentarno-eksperimentalnom ostvarenju “Još jedan odlazak” (REA, 2019.) redateljice i producentice Renate Poljak, koja donosi priču o nekadašnjem admiralskom brodu Jugoslavenske mornarce “Vis”, potopljenom 2016. godine kako bi postao turističkom atrakcijom za ronioce.

O ovogodišnjim sarajevskim doku-nagradama odlučivat će, pak, tročlani žiri: Emilie Bujès (Švicarska), umjetnička direktorica Visions du Réela; Orwa Nyrabia (Sirija), umjetnički direktor IDFA-e; te Nenad Puhovski, ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa.

Detaljnije informacije o ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu doznajte na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.