PočetnaReagiranjaHRT: DHFR-ova kampanja je nekorektna

HRT: DHFR-ova kampanja je nekorektna

-

Povodom jučerašnje objave Društva hrvatskih filmskih redatelja o početku kampanje “Meni se to gleda, HRT ne da!”, priopćenjem se oglasila Hrvatska radiotelevizija kojeg prenosimo u cijelosti.

Hrvatska radiotelevizija priopćenje Društva hrvatskih filmskih redatelja te kampanju koje je Društvo pokrenulo smatra – nekorektnima. Naime, Hrvatska radiotelevizija u skladu s člankom 11. Zakona o HRT-u ima zakonsku obvezu osigurati najmanje 15% svojeg godišnjeg programskog proračuna za nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, od čega polovina tih sredstava mora biti namijenjena za djela proizvedena izvorno na hrvatskom jeziku. O provedbi ove obveze HRT dostavlja Izvješće Programskom vijeću HRT-a i Vijeću za elektroničke medije, najkasnije do 31. ožujka za prethodnu godinu.

U 2019. godini predviđen iznos za ispunjenje ove obveze je 83 milijuna kuna bruto.

Ističemo, kako je HRT u 2018. godini putem Poziva za nabavu djela neovisnih proizvođača, na koje je pristiglo 325 ponuda – nabavio 76 djela, odnosno 23.281 minuta programa na hrvatskom jeziku u ukupnom iznosu od 80.869.621,39 kuna bruto te je uloženo 4.041.031,15 kuna bruto za nabavu djela, odnosno 20.122 minuta programa koja nisu na hrvatskom jeziku.

U 2019. godini je do sada HRT ugovorio nabavu djela u ukupnom bruto iznosu od 38.678.873,40 kuna od čega je izdvojeno 34.819.017,61 kn za djela na hrvatskom jeziku te 3.144.485,37 kn za djela koja nisu proizvedena na hrvatskom jeziku.

U posljednje dvije godine HRT je otkupio prava emitiranja za 44 dokumentarnih i igranih djela recentne domaće produkcije, a za 2019. godinu u tijeku su postupci nabave 25 dokumentarnih i igranih djela neovisnih proizvođača.

Programsko vodstvo HRT-a sastalo se s Hrvatskom udrugom producenata te ih obavijestilo kako već duže vrijeme postoji stalni termin za hrvatski film četvrtkom u 21 sat na HTV 2 te da će u sklopu jesenske sheme dodatno biti uveden i stalni termin tjedno na HTV 3, kako za filmsku tako i za dokumentarnu domaću produkciju, s čime su se producenti usuglasili.

Jesenska shema donosi domaći dokumentarni program ponedjeljkom u 20.05, srijedom u 20.45 te nedjeljom u 20.40. Na HTV 4 u prime timeu će se prikazivati domaći dokumentarni filmovi u čitavoj jesenskoj i proljetnoj sezoni. Za domaći dramski program planira se ponedjeljkom termin u 21 sat, humoristični domaći program nedjeljom u 20 sati, domaći dramski antologijski program od ponedjeljka do četvrtka na HTV 3. Napominjemo, kako se u sklopu ljetne sheme na HRT-u trenutno prikazuju domaći dokumentarni filmovi od ponedjeljka do četvrtka u prime time-u te nedjeljom premijerni nastavci dokumentarnog serijala ”Točka na A”.

Hrvatska radiotelevizija surađivala je i surađivat će sa svim relevantnim sudionicima u audiovizualnoj djelatnosti o čemu svjedoči potpisani Koregulacijski sporazum u kojem je Hrvatsko društvo nezavisnih producenata (HDNP) zastupalo stavove Hrvatske udruge producenta (HRUP) kao i Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) sve uz medijaciju Agencije za elektroničke medije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije