PočetnaNajaveProjekcija dokumentarca "Moj svijet je naopačke" kao zagrijavanje za 13. DORF

Projekcija dokumentarca “Moj svijet je naopačke” kao zagrijavanje za 13. DORF

|

Kao što smo već pisali na našoj stranici, povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, u Vinkovcima će ovogodišnji Filmski tjedan potrajati od 19. do 24. kolovoza. 

Polako cure i najnovije novosti vezane za ovaj događaj, pa je tako poznato da će se u zagrijavanju za njega, u subotu, 17.8., u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima održati projekcija dokumentarnog filma slovenske redateljice Petre Seliškar, “Moj svijet je naopačke” (Petra Pan Film Production / PPFP Makedonija / Restart; 2016.). Film će biti prikazan u selekciji Tajna povijest rocka, a radi se o zanimljivoj kombinaciji živih izvedbi vodećih svjetskih alternativnih glazbenika (Hugo Race, Chris Eckman, John Parish, Tomaž Pengov, Josipa Lisac, Bernays Propaganda…) koji sviraju pjesme Frane Milčinskog – Ježeka (1914. – 1988.) i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala nastalih od 1960-ih do 1980-ih godina.

Ježek je bio popularan slovenski glumac, svevremenski pisac i jedinstven performer. Publiku je zadržao čak i kao zatvorenik, kao osoba koja je uvijek živjela na rubu – pjesnik i iznad svega, majstor pjesme. Svijet kojeg opisuje nije se mnogo promijenio u trideset godina; još je uvijek naopačke i upoznajemo ga kroz glazbeno putovanje koje polazi od one man band majstora klasične gitare do orkestra od šezdeset glazbenika. Nedavno je objavljen i soundtrack LP “Moj svijet je naopačke” u izdanju zagrebačkog PDV Recordsa, koji će biti predstavljen u Vinkovcima.

Poslije projekcije nastupit će Franto Frantic, a u Lapidariju će na programu biti njegov show “Something completely frantic!” – impresivan nastup u kojem oduševljava u 28 uloga: svira, pleše, plače, nasmijava nas i tjera na razmišljanje. Jednu od najvrućih domaćih one man atrakcija, izvođača u naponu kreativne snage, premijerno će biti predstavljena slavonskoj publici u uvodnom danu vinkovačkog Filmskog tjedna.

Osim izložbe fotografija, 23.8. premijerno će biti održana i promocija knjige “Jazz Beat – o utjecaju jazza na djela Beat generacije i obrnuto” Voje Šindolića, dubrovačkog prevoditelja, pjesnika, novinara, inače i prošlogodišnjeg dobitnika DORF nagrade za životno djelo. 

Prethodne članke na našem portalu vezane za ovogodišnji DORF pročitajte na sljedećoj poveznici, a detaljne informacije možete dobiti i na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.