Početna Najave Projekcija dokumentarca "Moj svijet je naopačke" kao zagrijavanje za 13. DORF

Projekcija dokumentarca “Moj svijet je naopačke” kao zagrijavanje za 13. DORF

-

Kao što smo već pisali na našoj stranici, povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, u Vinkovcima će ovogodišnji Filmski tjedan potrajati od 19. do 24. kolovoza. 

Polako cure i najnovije novosti vezane za ovaj događaj, pa je tako poznato da će se u zagrijavanju za njega, u subotu, 17.8., u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima održati projekcija dokumentarnog filma slovenske redateljice Petre Seliškar, “Moj svijet je naopačke” (Petra Pan Film Production / PPFP Makedonija / Restart; 2016.). Film će biti prikazan u selekciji Tajna povijest rocka, a radi se o zanimljivoj kombinaciji živih izvedbi vodećih svjetskih alternativnih glazbenika (Hugo Race, Chris Eckman, John Parish, Tomaž Pengov, Josipa Lisac, Bernays Propaganda…) koji sviraju pjesme Frane Milčinskog – Ježeka (1914. – 1988.) i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala nastalih od 1960-ih do 1980-ih godina.

Ježek je bio popularan slovenski glumac, svevremenski pisac i jedinstven performer. Publiku je zadržao čak i kao zatvorenik, kao osoba koja je uvijek živjela na rubu – pjesnik i iznad svega, majstor pjesme. Svijet kojeg opisuje nije se mnogo promijenio u trideset godina; još je uvijek naopačke i upoznajemo ga kroz glazbeno putovanje koje polazi od one man band majstora klasične gitare do orkestra od šezdeset glazbenika. Nedavno je objavljen i soundtrack LP “Moj svijet je naopačke” u izdanju zagrebačkog PDV Recordsa, koji će biti predstavljen u Vinkovcima.

Poslije projekcije nastupit će Franto Frantic, a u Lapidariju će na programu biti njegov show “Something completely frantic!” – impresivan nastup u kojem oduševljava u 28 uloga: svira, pleše, plače, nasmijava nas i tjera na razmišljanje. Jednu od najvrućih domaćih one man atrakcija, izvođača u naponu kreativne snage, premijerno će biti predstavljena slavonskoj publici u uvodnom danu vinkovačkog Filmskog tjedna.

Osim izložbe fotografija, 23.8. premijerno će biti održana i promocija knjige “Jazz Beat – o utjecaju jazza na djela Beat generacije i obrnuto” Voje Šindolića, dubrovačkog prevoditelja, pjesnika, novinara, inače i prošlogodišnjeg dobitnika DORF nagrade za životno djelo. 

Prethodne članke na našem portalu vezane za ovogodišnji DORF pročitajte na sljedećoj poveznici, a detaljne informacije možete dobiti i na službenoj stranici festivala.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.