PočetnaNajaveProjekcija dokumentarca "Moj svijet je naopačke" kao zagrijavanje za 13. DORF

Projekcija dokumentarca “Moj svijet je naopačke” kao zagrijavanje za 13. DORF

-

Kao što smo već pisali na našoj stranici, povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, u Vinkovcima će ovogodišnji Filmski tjedan potrajati od 19. do 24. kolovoza. 

Polako cure i najnovije novosti vezane za ovaj događaj, pa je tako poznato da će se u zagrijavanju za njega, u subotu, 17.8., u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima održati projekcija dokumentarnog filma slovenske redateljice Petre Seliškar, “Moj svijet je naopačke” (Petra Pan Film Production / PPFP Makedonija / Restart; 2016.). Film će biti prikazan u selekciji Tajna povijest rocka, a radi se o zanimljivoj kombinaciji živih izvedbi vodećih svjetskih alternativnih glazbenika (Hugo Race, Chris Eckman, John Parish, Tomaž Pengov, Josipa Lisac, Bernays Propaganda…) koji sviraju pjesme Frane Milčinskog – Ježeka (1914. – 1988.) i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala nastalih od 1960-ih do 1980-ih godina.

Ježek je bio popularan slovenski glumac, svevremenski pisac i jedinstven performer. Publiku je zadržao čak i kao zatvorenik, kao osoba koja je uvijek živjela na rubu – pjesnik i iznad svega, majstor pjesme. Svijet kojeg opisuje nije se mnogo promijenio u trideset godina; još je uvijek naopačke i upoznajemo ga kroz glazbeno putovanje koje polazi od one man band majstora klasične gitare do orkestra od šezdeset glazbenika. Nedavno je objavljen i soundtrack LP “Moj svijet je naopačke” u izdanju zagrebačkog PDV Recordsa, koji će biti predstavljen u Vinkovcima.

Poslije projekcije nastupit će Franto Frantic, a u Lapidariju će na programu biti njegov show “Something completely frantic!” – impresivan nastup u kojem oduševljava u 28 uloga: svira, pleše, plače, nasmijava nas i tjera na razmišljanje. Jednu od najvrućih domaćih one man atrakcija, izvođača u naponu kreativne snage, premijerno će biti predstavljena slavonskoj publici u uvodnom danu vinkovačkog Filmskog tjedna.

Osim izložbe fotografija, 23.8. premijerno će biti održana i promocija knjige “Jazz Beat – o utjecaju jazza na djela Beat generacije i obrnuto” Voje Šindolića, dubrovačkog prevoditelja, pjesnika, novinara, inače i prošlogodišnjeg dobitnika DORF nagrade za životno djelo. 

Prethodne članke na našem portalu vezane za ovogodišnji DORF pročitajte na sljedećoj poveznici, a detaljne informacije možete dobiti i na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.