PočetnaNajaveProjekcija dokumentarca "Moj svijet je naopačke" kao zagrijavanje za 13. DORF

Projekcija dokumentarca “Moj svijet je naopačke” kao zagrijavanje za 13. DORF

-

Kao što smo već pisali na našoj stranici, povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, u Vinkovcima će ovogodišnji Filmski tjedan potrajati od 19. do 24. kolovoza. 

Polako cure i najnovije novosti vezane za ovaj događaj, pa je tako poznato da će se u zagrijavanju za njega, u subotu, 17.8., u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima održati projekcija dokumentarnog filma slovenske redateljice Petre Seliškar, “Moj svijet je naopačke” (Petra Pan Film Production / PPFP Makedonija / Restart; 2016.). Film će biti prikazan u selekciji Tajna povijest rocka, a radi se o zanimljivoj kombinaciji živih izvedbi vodećih svjetskih alternativnih glazbenika (Hugo Race, Chris Eckman, John Parish, Tomaž Pengov, Josipa Lisac, Bernays Propaganda…) koji sviraju pjesme Frane Milčinskog – Ježeka (1914. – 1988.) i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala nastalih od 1960-ih do 1980-ih godina.

Ježek je bio popularan slovenski glumac, svevremenski pisac i jedinstven performer. Publiku je zadržao čak i kao zatvorenik, kao osoba koja je uvijek živjela na rubu – pjesnik i iznad svega, majstor pjesme. Svijet kojeg opisuje nije se mnogo promijenio u trideset godina; još je uvijek naopačke i upoznajemo ga kroz glazbeno putovanje koje polazi od one man band majstora klasične gitare do orkestra od šezdeset glazbenika. Nedavno je objavljen i soundtrack LP “Moj svijet je naopačke” u izdanju zagrebačkog PDV Recordsa, koji će biti predstavljen u Vinkovcima.

Poslije projekcije nastupit će Franto Frantic, a u Lapidariju će na programu biti njegov show “Something completely frantic!” – impresivan nastup u kojem oduševljava u 28 uloga: svira, pleše, plače, nasmijava nas i tjera na razmišljanje. Jednu od najvrućih domaćih one man atrakcija, izvođača u naponu kreativne snage, premijerno će biti predstavljena slavonskoj publici u uvodnom danu vinkovačkog Filmskog tjedna.

Osim izložbe fotografija, 23.8. premijerno će biti održana i promocija knjige “Jazz Beat – o utjecaju jazza na djela Beat generacije i obrnuto” Voje Šindolića, dubrovačkog prevoditelja, pjesnika, novinara, inače i prošlogodišnjeg dobitnika DORF nagrade za životno djelo. 

Prethodne članke na našem portalu vezane za ovogodišnji DORF pročitajte na sljedećoj poveznici, a detaljne informacije možete dobiti i na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...