Početna Najave Projekcija dokumentarca "Moj svijet je naopačke" kao zagrijavanje za 13. DORF

Projekcija dokumentarca “Moj svijet je naopačke” kao zagrijavanje za 13. DORF

-

Kao što smo već pisali na našoj stranici, povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, u Vinkovcima će ovogodišnji Filmski tjedan potrajati od 19. do 24. kolovoza. 

Polako cure i najnovije novosti vezane za ovaj događaj, pa je tako poznato da će se u zagrijavanju za njega, u subotu, 17.8., u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima održati projekcija dokumentarnog filma slovenske redateljice Petre Seliškar, “Moj svijet je naopačke” (Petra Pan Film Production / PPFP Makedonija / Restart; 2016.). Film će biti prikazan u selekciji Tajna povijest rocka, a radi se o zanimljivoj kombinaciji živih izvedbi vodećih svjetskih alternativnih glazbenika (Hugo Race, Chris Eckman, John Parish, Tomaž Pengov, Josipa Lisac, Bernays Propaganda…) koji sviraju pjesme Frane Milčinskog – Ježeka (1914. – 1988.) i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala nastalih od 1960-ih do 1980-ih godina.

Ježek je bio popularan slovenski glumac, svevremenski pisac i jedinstven performer. Publiku je zadržao čak i kao zatvorenik, kao osoba koja je uvijek živjela na rubu – pjesnik i iznad svega, majstor pjesme. Svijet kojeg opisuje nije se mnogo promijenio u trideset godina; još je uvijek naopačke i upoznajemo ga kroz glazbeno putovanje koje polazi od one man band majstora klasične gitare do orkestra od šezdeset glazbenika. Nedavno je objavljen i soundtrack LP “Moj svijet je naopačke” u izdanju zagrebačkog PDV Recordsa, koji će biti predstavljen u Vinkovcima.

Poslije projekcije nastupit će Franto Frantic, a u Lapidariju će na programu biti njegov show “Something completely frantic!” – impresivan nastup u kojem oduševljava u 28 uloga: svira, pleše, plače, nasmijava nas i tjera na razmišljanje. Jednu od najvrućih domaćih one man atrakcija, izvođača u naponu kreativne snage, premijerno će biti predstavljena slavonskoj publici u uvodnom danu vinkovačkog Filmskog tjedna.

Osim izložbe fotografija, 23.8. premijerno će biti održana i promocija knjige “Jazz Beat – o utjecaju jazza na djela Beat generacije i obrnuto” Voje Šindolića, dubrovačkog prevoditelja, pjesnika, novinara, inače i prošlogodišnjeg dobitnika DORF nagrade za životno djelo. 

Prethodne članke na našem portalu vezane za ovogodišnji DORF pročitajte na sljedećoj poveznici, a detaljne informacije možete dobiti i na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.