PočetnaNajaveVizualni kolegij: Gostovanje redatelja Kevina Jeromea Eversona

Vizualni kolegij: Gostovanje redatelja Kevina Jeromea Eversona

-

U Zagrebu će u sklopu Vizualnog kolegija Multimedijalnog instituta biti predstavljeni filmski opusi američkih autora Kevina Jeromea Eversona, odnosno Nathaniela Dorskog. Kevine Jerome Everson će i gostovati u hrvatskoj metropoli.

Ovog četvrtka i petka (30. i 31.5.) najprije je na rasporedu program “Crna Amerika”, koji će u kinu Europa i Dokukinu KIC ugostiti odabrane filmove američkog redatelja Kevina Jeromea Eversona (Mansfield, 1965.). Everson je važno me na suvremenoj nezavisnoj američkoj filmskoj sceni, dok je njegov rad u posljednje vrijeme bio u fokusu najznačajnijih festivala i izložbi. U svojim radovima ovaj autor eksponira Ameriku van društvenih centara, nevidljivu ali nepobijeđenu, Ameriku zbijene svakodnevice. Formalnom izgradnjom, kombinirajući materijalnost filma s dokumentarnim prikazom i poetskom organizacijom slike, njegovi filmovi podsjećaju na vješto konstruirane filmske skulpture. U dvodnevnom programu bit će predstavljen njegov filmski opus, a kroz razgovore o suvremenom filmskom formalizmu upoznat ćemo se s Amerikančevim pristupima i strategijama.

Dva dana Vizualnog kolegija (1. i 2.6., Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu | “Kino posvećenost : Filmska poetika Nathaniela Dorskog”) rezervirana su i za predstavljanje filmskih ostvarenja američkog autora Nathaniela Dorskog (New York, 1943.), koji je svoje filmsko djelovanje počeo kao pripadnik američkog filmskog undergrounda, zajedno s Andyjem Warholom, Stanom Brakhageom i Jonasom Mekasom. Njegovi se radovi direktno obraćaju filmskoj srži, elementima i njihovim međuodnosima: svjetlosti, ritmu, pogledu, rezu… Temeljito razrađenim pristupom, Dorsky postavlja film kao vizualnu umjetnost, rješavajući se filmske ovisnosti o tekstu, naraciji i zvuku, uspostavljajući film kao autonoman jezik.

Opširnije o programu i detaljnoj satnici pročitajte na stranici Multimedijalnog instituta – ovdje i ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.