Na fotografiji: Kevin Jerome Everson / Foto: Glasgow Film Festival

U Zagrebu će u sklopu Vizualnog kolegija Multimedijalnog instituta biti predstavljeni filmski opusi američkih autora Kevina Jeromea Eversona, odnosno Nathaniela Dorskog. Kevine Jerome Everson će i gostovati u hrvatskoj metropoli.

Ovog četvrtka i petka (30. i 31.5.) najprije je na rasporedu program “Crna Amerika”, koji će u kinu Europa i Dokukinu KIC ugostiti odabrane filmove američkog redatelja Kevina Jeromea Eversona (Mansfield, 1965.). Everson je važno me na suvremenoj nezavisnoj američkoj filmskoj sceni, dok je njegov rad u posljednje vrijeme bio u fokusu najznačajnijih festivala i izložbi. U svojim radovima ovaj autor eksponira Ameriku van društvenih centara, nevidljivu ali nepobijeđenu, Ameriku zbijene svakodnevice. Formalnom izgradnjom, kombinirajući materijalnost filma s dokumentarnim prikazom i poetskom organizacijom slike, njegovi filmovi podsjećaju na vješto konstruirane filmske skulpture. U dvodnevnom programu bit će predstavljen njegov filmski opus, a kroz razgovore o suvremenom filmskom formalizmu upoznat ćemo se s Amerikančevim pristupima i strategijama.

Dva dana Vizualnog kolegija (1. i 2.6., Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu | “Kino posvećenost : Filmska poetika Nathaniela Dorskog”) rezervirana su i za predstavljanje filmskih ostvarenja američkog autora Nathaniela Dorskog (New York, 1943.), koji je svoje filmsko djelovanje počeo kao pripadnik američkog filmskog undergrounda, zajedno s Andyjem Warholom, Stanom Brakhageom i Jonasom Mekasom. Njegovi se radovi direktno obraćaju filmskoj srži, elementima i njihovim međuodnosima: svjetlosti, ritmu, pogledu, rezu… Temeljito razrađenim pristupom, Dorsky postavlja film kao vizualnu umjetnost, rješavajući se filmske ovisnosti o tekstu, naraciji i zvuku, uspostavljajući film kao autonoman jezik.

Opširnije o programu i detaljnoj satnici pročitajte na stranici Multimedijalnog instituta – ovdje i ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here