Na fotografiji: Werner Herzog / Foto: EFA

Na predstojećim, 32. Europskim filmskim nagradama koje tradicionalno organizira Europska filmska akademija (Berlin, 7. prosinca), njemački redateljski velikan Werner Herzog primit će Nagradu za životno djelo.

Werner Herzog, rođen 1942. u Münchenu, odrastao je u zabačenoj dolini u bavarskim planinama. Do jedanaeste godine nije ni znao za postojanje kina. U dobi od petnaest godina započeo je svoje prve filmske projekte, a budući da ih nitko nije htio financirati, potkraj srednje škole radio je noćnu smjenu kao zavarivač u tvornici čelika. Svoj prvi telefonski poziv uputio je u dobi od sedamnaest godina, dok je prvi film završio dvije godine kasnije. Studirao je povijest i književnost, ali je fakultet napustio zbog filmske umjetnosti.

Od tada je Werner Herzog producirao, napisao i režirao više od sedamdeset filmova (“Aguirre, Wrath of God”, “Nosferatu the Vampyre”, “Fitzcarraldo”, “Lessons of Darkness”…), uključujući cijeli niz međunarodno priznatih dokumentaraca: “Little Dieter Needs to Fly” / “Mali Dieter želi letjeti” (1998), “My Best Fiend” / “Moj najdraži neprijatelj” (1999), “Grizzly Man” (2005), “Susreti na kraju svijeta” / “Encounters at the End of the World” (2007), “Spilja zaboravljenih snova” / “Cave of Forgotten Dreams” (2010), “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” / “Lo and Behold: Reveries of the Connected World” (2016)…

Herzog je osvojio više od pedeset nagrada uz jednu oskarovsku nominaciju (“Susreti na kraju svijeta”), objavivši i više od dvanaest knjiga proze. Okušao se i u režiranju opera, a osnovao je i vlastitu filmsku školu – Werner Herzog’s Rogue Film School. Jedna od kruna jedne veličanstvene filmske karijere, Herzogu kao počasnom gostu EFA-a, dogodit će se 7. prosinca u Berlinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here