Početna Vijesti Werneru Herzogu Nagrada za životno djelo Europske filmske akademije

Werneru Herzogu Nagrada za životno djelo Europske filmske akademije

-

Na predstojećim, 32. Europskim filmskim nagradama koje tradicionalno organizira Europska filmska akademija (Berlin, 7. prosinca), njemački redateljski velikan Werner Herzog primit će Nagradu za životno djelo.

Werner Herzog, rođen 1942. u Münchenu, odrastao je u zabačenoj dolini u bavarskim planinama. Do jedanaeste godine nije ni znao za postojanje kina. U dobi od petnaest godina započeo je svoje prve filmske projekte, a budući da ih nitko nije htio financirati, potkraj srednje škole radio je noćnu smjenu kao zavarivač u tvornici čelika. Svoj prvi telefonski poziv uputio je u dobi od sedamnaest godina, dok je prvi film završio dvije godine kasnije. Studirao je povijest i književnost, ali je fakultet napustio zbog filmske umjetnosti.

Od tada je Werner Herzog producirao, napisao i režirao više od sedamdeset filmova (“Aguirre, Wrath of God”, “Nosferatu the Vampyre”, “Fitzcarraldo”, “Lessons of Darkness”…), uključujući cijeli niz međunarodno priznatih dokumentaraca: “Little Dieter Needs to Fly” / “Mali Dieter želi letjeti” (1998), “My Best Fiend” / “Moj najdraži neprijatelj” (1999), “Grizzly Man” (2005), “Susreti na kraju svijeta” / “Encounters at the End of the World” (2007), “Spilja zaboravljenih snova” / “Cave of Forgotten Dreams” (2010), “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” / “Lo and Behold: Reveries of the Connected World” (2016)…

Herzog je osvojio više od pedeset nagrada uz jednu oskarovsku nominaciju (“Susreti na kraju svijeta”), objavivši i više od dvanaest knjiga proze. Okušao se i u režiranju opera, a osnovao je i vlastitu filmsku školu – Werner Herzog’s Rogue Film School. Jedna od kruna jedne veličanstvene filmske karijere, Herzogu kao počasnom gostu EFA-a, dogodit će se 7. prosinca u Berlinu.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).

U Rijeci predstavljen program 18. Liburnia Film Festivala

U Rijeci je na prigodnoj konferenciji za medije predstavljen 18. Liburnia Film Festival, koji će se ove godine održati od 23. do 28. kolovoza u Opatiji.

Tri hrvatska dokumentarca na 26. Sarajevo Film Festivalu

Tri hrvatska dokumentarna filma ušla su na ovogodišnji, 26. Sarajevo Film Festival.

Otvorene prijave za 29. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 29. Dane hrvatskog filma koji će se održati od 14. do 18. rujna 2020. godine.

18. Tabor Film Festival: “Catstream” – Jeste li se kastrirali?

"Catstream" Sunčice Ane Veldić prati nekoliko dana u životu aktivistice Mirne Kirin, koja u sklopu šire inicijative kastrira mačke i vraća ih u stanište.