PočetnaNajavePremijera dokumentarca "Mačka je uvijek ženska" u MSU-u

Premijera dokumentarca “Mačka je uvijek ženska” u MSU-u

-

U četvrtak, 23. svibnja u 19 sati, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti održat će se premijera animirano-dokumentarnog filma “Mačka je uvijek ženska” (2019) autorica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, koje ovim radom kroz prizmu feminizma odaju hommage svojoj profesorici na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica, Mariji Ujević Galetović.

Kombinacijom snimaka i animacije, Marijine oživljene ženske skulpture u filmu prenose njenu životnu priču i stavove. Nakon premijerne projekcije filma s kiparicom Marijom Ujević Galetović i autoricama Martinom Meštrović i Tanjom Vujasinović razgovarat će Vesna Meštrić, viša kustosica MSU-a.

Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata, kameru potpisuje Jasenko Rasol, montažu Iva Kraljević, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, a producent je Igor Grubić.

Martina Meštrović (1974.) diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi, a 2004. pridružuje se umjetničkom kolektivu Kreativni sindikat te od tada radi na filmovima kao 2D i 3D scenografkinja, animatorica i redateljica. Živi i radi u Zagrebu.

Filmografija: “Bla” (2013), “Petrova šuma” (2016) i “Mačka je uvijek ženska” (2019). 

Tanja Vujasinović (1974.) magistrirala je Fine Art na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu 2006. i diplomirala kiparstvo na ALU Zagreb 1999. godine. Radi u različitim medijima uključujući video, skulpturu i zvuk. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedna je od autorica interdisciplinarnog projekta Grad na drugi pogled. Od 2016. predaje kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: (Auto)portretni istršci

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva ove je godine održana u MM (multimedijalnom) centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.