PočetnaNajaveDruga sezona "Betonskih spavača" na HRT-u

Druga sezona “Betonskih spavača” na HRT-u

-

Na Prvom programu Hrvatske televizije u nedjelju, 28. travnja (20.40 sati), počinje prikazivanje druge sezone hvaljenog dokumentarnog serijala “Betonski spavači”, koji na male ekrane donosi šarolike priče o modernističkoj arhitekturi Hrvatske, odnosno regije bivše Jugoslavije.

Prva sezona fokusirala se na hrvatsku turističku arhitekturu izgrađenu za vrijeme socijalizma, od kojih su mnogi objekti u katastrofalnom stanju. Najnovija, koju ćemo uskoro imati priliku pogledati, nosi naziv “Nedovršene modernizacije”, a istražuje vrhunsku arhitekturu modernizma koja je u svojevrsnom procjepu između nekadašnjih velikih ambicija i današnjih skučenih mogućnosti. Modernistička je to arhitektura 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koja je svojim sadržajima, ali i prostornim koncepcijama, služila emancipaciji građana, no iako je priznata kao kulturno dobro, danas je prekrivena patinom nebrige i društvene nemoći.

Premijerna epizoda druge sezone nosi naslov “Zagrebački velesajam, nesuđeno središte grada”, a posvećena je Zagrebačkom velesajmu koji je bio važan dio urbanog identiteta Zagreba i mjesto prezentacije brojnih tehnoloških dostignuća te modernih oblika i načina života koji će tek djelomično zaživjeti u svakodnevici njegovih građana, Hrvatske i Jugoslavije. Izgradnja Velesajma bila je prva velika graditeljska akcija na južnoj strani rijeke Save s vizionarskim projektom stvaranja velikog središta Novog Zagreba. Ideja nije realizirana, a Zagrebački velesajam, zaštićen kao kulturno dobro – s 561.000 četvornih metara, 40 paviljona, 12 kilometara asfaltirane ceste i vlastitim vodocrpilištem – danas je u stanju poluživota: niti je napuštena industrijska zona niti je primjereno iskorišten.

Autori serije su Saša Ban, Miljenka Čogelja, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić. Saša Ban je režirao sve epizode, dok mu se u scenarističkoj ulozi pridružuju i Maroje Mrduljaš te Nevenka Sablić. Seriju je za HRT producirao Hulahop producentica Miljenke Čogelje i Dane Budisavljević.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.