PočetnaNajaveDruga sezona "Betonskih spavača" na HRT-u

Druga sezona “Betonskih spavača” na HRT-u

-

Na Prvom programu Hrvatske televizije u nedjelju, 28. travnja (20.40 sati), počinje prikazivanje druge sezone hvaljenog dokumentarnog serijala “Betonski spavači”, koji na male ekrane donosi šarolike priče o modernističkoj arhitekturi Hrvatske, odnosno regije bivše Jugoslavije.

Prva sezona fokusirala se na hrvatsku turističku arhitekturu izgrađenu za vrijeme socijalizma, od kojih su mnogi objekti u katastrofalnom stanju. Najnovija, koju ćemo uskoro imati priliku pogledati, nosi naziv “Nedovršene modernizacije”, a istražuje vrhunsku arhitekturu modernizma koja je u svojevrsnom procjepu između nekadašnjih velikih ambicija i današnjih skučenih mogućnosti. Modernistička je to arhitektura 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koja je svojim sadržajima, ali i prostornim koncepcijama, služila emancipaciji građana, no iako je priznata kao kulturno dobro, danas je prekrivena patinom nebrige i društvene nemoći.

Premijerna epizoda druge sezone nosi naslov “Zagrebački velesajam, nesuđeno središte grada”, a posvećena je Zagrebačkom velesajmu koji je bio važan dio urbanog identiteta Zagreba i mjesto prezentacije brojnih tehnoloških dostignuća te modernih oblika i načina života koji će tek djelomično zaživjeti u svakodnevici njegovih građana, Hrvatske i Jugoslavije. Izgradnja Velesajma bila je prva velika graditeljska akcija na južnoj strani rijeke Save s vizionarskim projektom stvaranja velikog središta Novog Zagreba. Ideja nije realizirana, a Zagrebački velesajam, zaštićen kao kulturno dobro – s 561.000 četvornih metara, 40 paviljona, 12 kilometara asfaltirane ceste i vlastitim vodocrpilištem – danas je u stanju poluživota: niti je napuštena industrijska zona niti je primjereno iskorišten.

Autori serije su Saša Ban, Miljenka Čogelja, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić. Saša Ban je režirao sve epizode, dok mu se u scenarističkoj ulozi pridružuju i Maroje Mrduljaš te Nevenka Sablić. Seriju je za HRT producirao Hulahop producentica Miljenke Čogelje i Dane Budisavljević.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije