PočetnaNajaveAmerički dokumentarac "BOOM! A Film About the Sonics" otvara 13. DORF

Američki dokumentarac “BOOM! A Film About the Sonics” otvara 13. DORF

-

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu zaredom pripremila je bogat filmski program tijekom jednog ljetnog tjedna u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma – DORF slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u tjednu od 19. do 24. kolovoza uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije uz popratni program.

Ovogodišnji DORF otvara premijerna regionalna projekcija filma o kultnom sastavu The Sonics iz Seattlea, “BOOM! A Film About the Sonics” (2018) američkog autora Jordana Albertsena. Radi se o dugo očekivanoj priči o bendu koji je utjecao na cijeli žanr, svirao uzbudljivi rock and roll te postavio temelje punk rock eksplozije. U ovoj emotivnoj posveti autora koji ih je pratio deset godina, prikazani su impresivni materijali, kao i izjave nadahnutih sugovornika (Mudhoney, Pearl Jam, Jack Endino…) uz kronološki prikaz vrlo kratke karijere ovog utjecajnog sastava. “BOOM! A Film About the Sonics” odlično pokazuje zašto su The Sonics toliko važan band, dok sam film završava sa (neočekivanom) svjetskom reunion turnejom, novim studijskim albumom i davno zasluženim jednoglasnim priznanjem za njihovu neobuzdanu i divlju glazbu, koja i danas zvuči svježe i opasno.

O najboljem DORF filmu u regionalnoj konkurenciji, pak, odlučivat će Miroslav Sikavica (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog filma, predsjednik žirija), Matej Meštrović (glazbenik) i Marina Paulenka (fotografkinja, umjetnička direktorica festivala Organ Vida).

U okviru OFF DORF programa, u Vinkovcima će biti predstavljen nagrađivani fotograf Igor Čoko iz Srbije, a osim izložbe fotografija pripremljene su i promocije knjiga. U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Beča ponovno na DORF dolazi DJ dvojac Stefan Skorepa i Dieter Pfeiler. U sjećanju su njihovi uzbudljivi nastupi u Rijeci i Zagrebu od prije nekoliko godina, kada su ovi članovi bečkog kolektiva Beatzentrale svojim raspojasanim setom vintage soul i funk plesnih bisera puštanih sa singlica, napravili DORF tulum za pamćenje. Ovom prigodom će premijerno predstaviti i svoj dokumentarni glazbeni film o bečkoj soul sceni, “45 Revolutions Per Minute”. Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove je godine zadužen splitski kipar i strip autor Miro Župa, dok je vizualni identitet djelo Martina Peranovića iz Otoka.

Natječaj za ovogodišnji DORF još uvijek je otvoren do 1.5., a prijavnica i više detalja nalaze se na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije