PočetnaNajaveAmerički dokumentarac "BOOM! A Film About the Sonics" otvara 13. DORF

Američki dokumentarac “BOOM! A Film About the Sonics” otvara 13. DORF

|

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu zaredom pripremila je bogat filmski program tijekom jednog ljetnog tjedna u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma – DORF slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u tjednu od 19. do 24. kolovoza uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije uz popratni program.

Ovogodišnji DORF otvara premijerna regionalna projekcija filma o kultnom sastavu The Sonics iz Seattlea, “BOOM! A Film About the Sonics” (2018) američkog autora Jordana Albertsena. Radi se o dugo očekivanoj priči o bendu koji je utjecao na cijeli žanr, svirao uzbudljivi rock and roll te postavio temelje punk rock eksplozije. U ovoj emotivnoj posveti autora koji ih je pratio deset godina, prikazani su impresivni materijali, kao i izjave nadahnutih sugovornika (Mudhoney, Pearl Jam, Jack Endino…) uz kronološki prikaz vrlo kratke karijere ovog utjecajnog sastava. “BOOM! A Film About the Sonics” odlično pokazuje zašto su The Sonics toliko važan band, dok sam film završava sa (neočekivanom) svjetskom reunion turnejom, novim studijskim albumom i davno zasluženim jednoglasnim priznanjem za njihovu neobuzdanu i divlju glazbu, koja i danas zvuči svježe i opasno.

O najboljem DORF filmu u regionalnoj konkurenciji, pak, odlučivat će Miroslav Sikavica (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog filma, predsjednik žirija), Matej Meštrović (glazbenik) i Marina Paulenka (fotografkinja, umjetnička direktorica festivala Organ Vida).

U okviru OFF DORF programa, u Vinkovcima će biti predstavljen nagrađivani fotograf Igor Čoko iz Srbije, a osim izložbe fotografija pripremljene su i promocije knjiga. U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Beča ponovno na DORF dolazi DJ dvojac Stefan Skorepa i Dieter Pfeiler. U sjećanju su njihovi uzbudljivi nastupi u Rijeci i Zagrebu od prije nekoliko godina, kada su ovi članovi bečkog kolektiva Beatzentrale svojim raspojasanim setom vintage soul i funk plesnih bisera puštanih sa singlica, napravili DORF tulum za pamćenje. Ovom prigodom će premijerno predstaviti i svoj dokumentarni glazbeni film o bečkoj soul sceni, “45 Revolutions Per Minute”. Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove je godine zadužen splitski kipar i strip autor Miro Župa, dok je vizualni identitet djelo Martina Peranovića iz Otoka.

Natječaj za ovogodišnji DORF još uvijek je otvoren do 1.5., a prijavnica i više detalja nalaze se na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.