PočetnaVijestiChristopher Peter Marcich novi ravnatelj HAVC-a

Christopher Peter Marcich novi ravnatelj HAVC-a

|

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra na svojoj devetoj sjednici održanoj danas (15.4.), jednoglasno je imenovao Christophera Petera Marcicha za ravnatelja HAVC-a. Mandat će novom ravnatelju trajati četiri godine, dok na dužnost stupa 1. svibnja. Nakon provedenih razgovora s kandidatima, održana je spomenuta sjednica na kojoj su prisustvovali predsjednik Bruno Kragić te članovi Jadranka Hrga, Igor Starčević, Anto Bajo i Davor Švaić.

64-godišnju Marcich Amerikanac je hrvatskih korijena, koji je na Sveučilištu Wisconsin-Madison diplomirao ekonomske i političke znanosti. Na uglednom Sveučilištu Georgetown magistrirao je pak međunarodne odnose. Radio je između ostalog za američko Ministarstvo vanjske trgovine, gdje je sudjelovao u poslovima vezanih za Svjetsku trgovinsku organizaciju, bio je trgovinski predstavnik u Misiji SAD-a pri EU itd. Također, radio je i kao predsjednik udruženja MPA (Motion Picture Association) koje zastupa interese šest najvećih holivudskih studija. Marchich je također od 2012. i predsjednik švicarske AGICOA-e – udruženja AV producenata, proizvođača programa i društava za upravljanje kolektivnim pravima, koje se na neprofitnoj osnovi brine za provedbu i distribuciju tantijema nezavisnim producentima.

Nakon razrješenja s dužnosti na vlastiti zahtjev dosadašnjeg ravnatelja Daniela Rafaelića, na novi natječaj prijavilo se ukupno osam kandidata: redatelji Hrvoje Hribar i Nikolina Barić, filmski kritičari Josip Grozdanić i Višnja Vukašinović, samostalni filmski snimatelj Thomas Krstulović, producenti Damir Primorac i Fran Juraj Prižmić te novoimenovani ravnatelj Christopher Peter Marcich.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.