PočetnaVijesti8. East Doc Platform: "Muzeju revolucije" dvije nagrade u Češkoj

8. East Doc Platform: “Muzeju revolucije” dvije nagrade u Češkoj

|

U Pragu je jučer završio osmi po redu East Doc Platform (9. – 15.3.) u organizaciji Instituta dokumentarnog filma (IDF), koji na jednom mjestu okuplja autore i producente s pripadajućim nefikcijskim projektima u različitim fazama razvoja. Radi se o najvećoj takvoj platformi ovog dijela Europe, koju godišnje pohodi tristotinjak filmskih profesionalaca iz svih krajeva svijeta. Ove je godine zainteresiranim urednicima, predstavnicima festivala i filmskih fondova te ostalim pojedincima na funkciji, predstavljeno pedesetak projekata, od kojih su najbolji nagrađeni s ukupno 17.800 eura novčanih poticaja.

Najvažnija vijest za hrvatsku dokumentaristiku tiče se srpsko-hrvatske koprodukcije “Muzej revolucije”, koja je osvojila glavnu nagradu EDP-a (East Doc Platform Award) za najbolji projekt u razvoju, kao i pripadajućih 7.500 eura. Nagradu je pak dodijelio žiri u sastavu: Catherine Le Clef, Barbara Fuchs, Flora Gregory, Mike Lerner i Myrocia Watamaniuk.

“Muzej revolucije” donosi priču o neobičnom prijateljstvu djevojčice i starice koje žive unutar zapuštenog i nikad do kraja izgrađenog jugoslavenskog Muzeja revolucije u Beogradu. Projekt koji se iz Češke vraća i s nagradom amsterdamske IDFA-e (IDFA Forum Award – ulazak na IDFA Forum i IDFAcademy te besplatan smještaj produkcijskog tima), sa srpske strane razvija produkcijska kuća Uzrok scenarista, redatelja i producenta Srđana Keče, dok s hrvatske pripomaže koproducentica Vanja Jambrović iz zagrebačkog Restarta. Nedavno je “Muzej revolucije” na ZagrebDox Prou dobio i Nagradu HBO Europe, novčano se osladivši s dvije tisuće eura za daljnji razvoj projekta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.