Početna Vijesti 8. East Doc Platform: "Muzeju revolucije" dvije nagrade u Češkoj

8. East Doc Platform: “Muzeju revolucije” dvije nagrade u Češkoj

-

U Pragu je jučer završio osmi po redu East Doc Platform (9. – 15.3.) u organizaciji Instituta dokumentarnog filma (IDF), koji na jednom mjestu okuplja autore i producente s pripadajućim nefikcijskim projektima u različitim fazama razvoja. Radi se o najvećoj takvoj platformi ovog dijela Europe, koju godišnje pohodi tristotinjak filmskih profesionalaca iz svih krajeva svijeta. Ove je godine zainteresiranim urednicima, predstavnicima festivala i filmskih fondova te ostalim pojedincima na funkciji, predstavljeno pedesetak projekata, od kojih su najbolji nagrađeni s ukupno 17.800 eura novčanih poticaja.

Najvažnija vijest za hrvatsku dokumentaristiku tiče se srpsko-hrvatske koprodukcije “Muzej revolucije”, koja je osvojila glavnu nagradu EDP-a (East Doc Platform Award) za najbolji projekt u razvoju, kao i pripadajućih 7.500 eura. Nagradu je pak dodijelio žiri u sastavu: Catherine Le Clef, Barbara Fuchs, Flora Gregory, Mike Lerner i Myrocia Watamaniuk.

“Muzej revolucije” donosi priču o neobičnom prijateljstvu djevojčice i starice koje žive unutar zapuštenog i nikad do kraja izgrađenog jugoslavenskog Muzeja revolucije u Beogradu. Projekt koji se iz Češke vraća i s nagradom amsterdamske IDFA-e (IDFA Forum Award – ulazak na IDFA Forum i IDFAcademy te besplatan smještaj produkcijskog tima), sa srpske strane razvija produkcijska kuća Uzrok scenarista, redatelja i producenta Srđana Keče, dok s hrvatske pripomaže koproducentica Vanja Jambrović iz zagrebačkog Restarta. Nedavno je “Muzej revolucije” na ZagrebDox Prou dobio i Nagradu HBO Europe, novčano se osladivši s dvije tisuće eura za daljnji razvoj projekta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.