Početna Vijesti 8. East Doc Platform: "Muzeju revolucije" dvije nagrade u Češkoj

8. East Doc Platform: “Muzeju revolucije” dvije nagrade u Češkoj

-

U Pragu je jučer završio osmi po redu East Doc Platform (9. – 15.3.) u organizaciji Instituta dokumentarnog filma (IDF), koji na jednom mjestu okuplja autore i producente s pripadajućim nefikcijskim projektima u različitim fazama razvoja. Radi se o najvećoj takvoj platformi ovog dijela Europe, koju godišnje pohodi tristotinjak filmskih profesionalaca iz svih krajeva svijeta. Ove je godine zainteresiranim urednicima, predstavnicima festivala i filmskih fondova te ostalim pojedincima na funkciji, predstavljeno pedesetak projekata, od kojih su najbolji nagrađeni s ukupno 17.800 eura novčanih poticaja.

Najvažnija vijest za hrvatsku dokumentaristiku tiče se srpsko-hrvatske koprodukcije “Muzej revolucije”, koja je osvojila glavnu nagradu EDP-a (East Doc Platform Award) za najbolji projekt u razvoju, kao i pripadajućih 7.500 eura. Nagradu je pak dodijelio žiri u sastavu: Catherine Le Clef, Barbara Fuchs, Flora Gregory, Mike Lerner i Myrocia Watamaniuk.

“Muzej revolucije” donosi priču o neobičnom prijateljstvu djevojčice i starice koje žive unutar zapuštenog i nikad do kraja izgrađenog jugoslavenskog Muzeja revolucije u Beogradu. Projekt koji se iz Češke vraća i s nagradom amsterdamske IDFA-e (IDFA Forum Award – ulazak na IDFA Forum i IDFAcademy te besplatan smještaj produkcijskog tima), sa srpske strane razvija produkcijska kuća Uzrok scenarista, redatelja i producenta Srđana Keče, dok s hrvatske pripomaže koproducentica Vanja Jambrović iz zagrebačkog Restarta. Nedavno je “Muzej revolucije” na ZagrebDox Prou dobio i Nagradu HBO Europe, novčano se osladivši s dvije tisuće eura za daljnji razvoj projekta.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.