PočetnaVijesti8. East Doc Platform: "Muzeju revolucije" dvije nagrade u Češkoj

8. East Doc Platform: “Muzeju revolucije” dvije nagrade u Češkoj

-

U Pragu je jučer završio osmi po redu East Doc Platform (9. – 15.3.) u organizaciji Instituta dokumentarnog filma (IDF), koji na jednom mjestu okuplja autore i producente s pripadajućim nefikcijskim projektima u različitim fazama razvoja. Radi se o najvećoj takvoj platformi ovog dijela Europe, koju godišnje pohodi tristotinjak filmskih profesionalaca iz svih krajeva svijeta. Ove je godine zainteresiranim urednicima, predstavnicima festivala i filmskih fondova te ostalim pojedincima na funkciji, predstavljeno pedesetak projekata, od kojih su najbolji nagrađeni s ukupno 17.800 eura novčanih poticaja.

Najvažnija vijest za hrvatsku dokumentaristiku tiče se srpsko-hrvatske koprodukcije “Muzej revolucije”, koja je osvojila glavnu nagradu EDP-a (East Doc Platform Award) za najbolji projekt u razvoju, kao i pripadajućih 7.500 eura. Nagradu je pak dodijelio žiri u sastavu: Catherine Le Clef, Barbara Fuchs, Flora Gregory, Mike Lerner i Myrocia Watamaniuk.

“Muzej revolucije” donosi priču o neobičnom prijateljstvu djevojčice i starice koje žive unutar zapuštenog i nikad do kraja izgrađenog jugoslavenskog Muzeja revolucije u Beogradu. Projekt koji se iz Češke vraća i s nagradom amsterdamske IDFA-e (IDFA Forum Award – ulazak na IDFA Forum i IDFAcademy te besplatan smještaj produkcijskog tima), sa srpske strane razvija produkcijska kuća Uzrok scenarista, redatelja i producenta Srđana Keče, dok s hrvatske pripomaže koproducentica Vanja Jambrović iz zagrebačkog Restarta. Nedavno je “Muzej revolucije” na ZagrebDox Prou dobio i Nagradu HBO Europe, novčano se osladivši s dvije tisuće eura za daljnji razvoj projekta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije