Foto: Kadar iz dokumentarnog serijala "Nesreća"

Na Prvom programu HRT-a večeras (11.3.) s početkom u 20.05 sati započinje dokumentarni serijal “Nesreća” (Izazov 365, 2019.) scenarista i redatelja Arsena Oremovića. Sam serijal sastoji se od šest epizoda po 52 minute te govori o pet velikih prometnih i prirodnih nesreća na području Hrvatske u kojima je sveukupno živote izgubilo 400 ljudi.

Po jedna epizoda prikazuje iskakanje mirogojskog tramvaja u Zagrebu (1954.), zagrebačku poplavu (1964.), željezničku nesreću na Glavnom kolodvoru (1974.) i sudar brodova u Dubrovniku (1992.). Dvije se pak bave sudarom britanskog i slovenskog zrakoplova iznad Vrbovca (1976.). Dokumentarnim dijelovima obuhvaćen je veliki broj unesrećenih ili članova njihovih obitelji, istražitelja, odvjetnika i drugih osoba izravno povezanih s nesrećama, dok je dio priča dočaran i kroz poetizirane igrane rekonstrukcije.

Prva večerašnja epizoda naslovljena je “Ljudi, gdje mi je vlak“, dok se pitanje iz naslova pripisuje strojovođi Nikoli Kneževiću koji je, zajedno s pomoćnikom Stjepanom Vargom, 1974. godine zaustavio lokomotivu na zagrebačkom Glavnom kolodvoru bez putničkih vagona. Zbog brzine vagoni su iskočili iz tračnica i odveli u smrt više od 155 ljudi. Sve se to događalo pred očima pomoćnika stanice koji se prisjeća događaja. Svjedoče i teško ozlijeđeni policajac, istražitelj, patolog, sin optuženog pomoćnika strojovođe i drugi.

Serija “Nesreća” nastala je u produkciji tvrtke Izazov 365, a uz Oremovića na njezinoj izradi sudjelovali su i direktor fotografije Raul Brzić, autor glazbe Toni Starešinić (Chui), montažerka Dunja Sikirić te producentica Maja Vukić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here