PočetnaVijestiHRT: Večeras prva epizoda serijala "Nesreće" Arsena Oremovića

HRT: Večeras prva epizoda serijala “Nesreće” Arsena Oremovića

|

Na Prvom programu HRT-a večeras (11.3.) s početkom u 20.05 sati započinje dokumentarni serijal “Nesreća” (Izazov 365, 2019.) scenarista i redatelja Arsena Oremovića. Sam serijal sastoji se od šest epizoda po 52 minute te govori o pet velikih prometnih i prirodnih nesreća na području Hrvatske u kojima je sveukupno živote izgubilo 400 ljudi.

Po jedna epizoda prikazuje iskakanje mirogojskog tramvaja u Zagrebu (1954.), zagrebačku poplavu (1964.), željezničku nesreću na Glavnom kolodvoru (1974.) i sudar brodova u Dubrovniku (1992.). Dvije se pak bave sudarom britanskog i slovenskog zrakoplova iznad Vrbovca (1976.). Dokumentarnim dijelovima obuhvaćen je veliki broj unesrećenih ili članova njihovih obitelji, istražitelja, odvjetnika i drugih osoba izravno povezanih s nesrećama, dok je dio priča dočaran i kroz poetizirane igrane rekonstrukcije.

Prva večerašnja epizoda naslovljena je “Ljudi, gdje mi je vlak“, dok se pitanje iz naslova pripisuje strojovođi Nikoli Kneževiću koji je, zajedno s pomoćnikom Stjepanom Vargom, 1974. godine zaustavio lokomotivu na zagrebačkom Glavnom kolodvoru bez putničkih vagona. Zbog brzine vagoni su iskočili iz tračnica i odveli u smrt više od 155 ljudi. Sve se to događalo pred očima pomoćnika stanice koji se prisjeća događaja. Svjedoče i teško ozlijeđeni policajac, istražitelj, patolog, sin optuženog pomoćnika strojovođe i drugi.

Serija “Nesreća” nastala je u produkciji tvrtke Izazov 365, a uz Oremovića na njezinoj izradi sudjelovali su i direktor fotografije Raul Brzić, autor glazbe Toni Starešinić (Chui), montažerka Dunja Sikirić te producentica Maja Vukić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".