PočetnaVijestiHRT: Večeras prva epizoda serijala "Nesreće" Arsena Oremovića

HRT: Večeras prva epizoda serijala “Nesreće” Arsena Oremovića

-

Na Prvom programu HRT-a večeras (11.3.) s početkom u 20.05 sati započinje dokumentarni serijal “Nesreća” (Izazov 365, 2019.) scenarista i redatelja Arsena Oremovića. Sam serijal sastoji se od šest epizoda po 52 minute te govori o pet velikih prometnih i prirodnih nesreća na području Hrvatske u kojima je sveukupno živote izgubilo 400 ljudi.

Po jedna epizoda prikazuje iskakanje mirogojskog tramvaja u Zagrebu (1954.), zagrebačku poplavu (1964.), željezničku nesreću na Glavnom kolodvoru (1974.) i sudar brodova u Dubrovniku (1992.). Dvije se pak bave sudarom britanskog i slovenskog zrakoplova iznad Vrbovca (1976.). Dokumentarnim dijelovima obuhvaćen je veliki broj unesrećenih ili članova njihovih obitelji, istražitelja, odvjetnika i drugih osoba izravno povezanih s nesrećama, dok je dio priča dočaran i kroz poetizirane igrane rekonstrukcije.

Prva večerašnja epizoda naslovljena je “Ljudi, gdje mi je vlak“, dok se pitanje iz naslova pripisuje strojovođi Nikoli Kneževiću koji je, zajedno s pomoćnikom Stjepanom Vargom, 1974. godine zaustavio lokomotivu na zagrebačkom Glavnom kolodvoru bez putničkih vagona. Zbog brzine vagoni su iskočili iz tračnica i odveli u smrt više od 155 ljudi. Sve se to događalo pred očima pomoćnika stanice koji se prisjeća događaja. Svjedoče i teško ozlijeđeni policajac, istražitelj, patolog, sin optuženog pomoćnika strojovođe i drugi.

Serija “Nesreća” nastala je u produkciji tvrtke Izazov 365, a uz Oremovića na njezinoj izradi sudjelovali su i direktor fotografije Raul Brzić, autor glazbe Toni Starešinić (Chui), montažerka Dunja Sikirić te producentica Maja Vukić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...