PočetnaVijesti91. Oscari: Zlatni kipići dokumentarcima "Free Solo" i "Period. End of Sentence."

91. Oscari: Zlatni kipići dokumentarcima “Free Solo” i “Period. End of Sentence.”

-

U Los Angelesu su prekjučer (nedjelja) po 91. put dodijeljene nagrade Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Ovogodišnji Oscari protekli su bez uobičajenog voditelja/voditeljice, nakon kontroverze s programiranim domaćinom, glumcem i komičarem Kevinom Hartom. Brojne poznate i manje poznate goste glazbeno su pak između ostalih zabavljali Adam Lambert, Queen i filmsko-glazbeni duet Lady GagaBradley Cooper.

Krenimo na nagrađene u obje nefikcijske kategorije. Onu glavnu, Oscara za najbolji film u dugometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma, osvojio je “Free Solo” (2018) američkih redatelja Jimmyja China i Elizabeth Chai Vasarhelyi. Oboma je ovo, naravno, najveći uspjeh karijere, a dokumentarac o nevjerojatno rizičnom usponu bez opreme Alexa Honnolda na 900 metara visoki El Capitan, moći ćete pogledati na ovogodišnjem ZagrebDoxu, 2. i 3. ožujka.

Iransko-američka autorica Rayka Zehtabchi osvojila je Oscara za najbolji kratkometražni dokumentarni film, i to s ostvarenjem “Period. End of Sentence.” (2018) o maloj ženskoj zajednici sela izvan New Delhija, koja proizvodnjom menstrualnih uložaka pokušava skinuti stigmu s ovog normalnog tjelesnog ciklusa.

Pobjednike ostalih kategorija provjerite na službenoj stranici Oscara.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije