Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Grace Jones: Bloodlight and Bami"

U hrvatska kina od petka, 21. prosinca u 21 sat, dolazi dokumentarni film “Grace Jones” / “Grace Jones: Bloodlight and Bami” (2017) britanske autorice Sophie Fiennes (“Pervertitov vodič kroz film” i “Pervertitov vodič kroz ideologiju”). Spomenuti datum odnosi se na hrvatsku premijeru u zagrebačkom kinu Europa, a donosi životnu priču Grace Jones, poznate jamajkansko-američke pjevačice, glumice, producentice i supermodela. Veća od života, divlja, strašna, androgina – Grace igra sve ove uloge – pa i više od toga. 

Mjesec prosinac, kino-platna, ali iz sve ono oko njih osvajaju – žene! Vrijeme je da ih upoznamo u ulozi ljubavnice, kćeri, majke, sestre, pa čak i bake. Dok se Grace razotkriva pred našim očima i pomaže nam da upoznamo što se nalazi iza maske, Fiennes donosi priču o glazbenoj ikoni koja je odlučila život zgrabiti za jaja – i držati već preko sedam desetljeća! Film prati Grace na putovanju automobilom duž njezine rodne Jamajke sa sinom Paulom i nećakinjom Chantal, gdje otkrivamo njezine obiteljske korijene. Za to vrijeme senzualnost otoka i njegov tropski sjaj odzvanjaju užicima koji su podjednako utjecali na Grace i njezin apetit za životom…

Na jamajčanskom dijalektu bloodlight označava crveno svjetlo koje signalizira snimanje u studiju, a bami vrstu kruha koju je Grace posebno voljela kao mala. U filmu se izmjenjuju prizori Jamajke s javnim i privatnim životom Grace Jones: vidimo je kao ciganku između Tokija, Pariza, Moskve, Londona i New Yorka, umjetnicu u jamajčanskom studiju s glazbenim dvojcem Slyjem i Robbiejem (koji je prate tijekom cijele karijere), ili kako prepričava obožavateljicama iza scene o svojem slavnom TV pojavljivanju kod Russella Hartyja iz vlastite perspektive. 

Njezina pozornica je stalna točka na koju se film vraća, s pjesmom “Love Is the Drug” izvedenom poput arije, koja film vodi do finala, te najdirljivijim scenama, među kojima je susret s francuskim fotografom Jean Paulom Goudeom, ocem njezina sina Paula i tvorcem njezinih legendarnih omota albuma. Ovo je Grace kakvu još nismo vidjeli, koja nas podsjeća što to znači usuditi se stvarno živjeti. U svim svojim vidljivim kontradikcijama, Grace Jones doima se kao iznimka, no i kao identifikacijska točka: ona je iznimka koja potvrđuje pravilo.

Film će svoju hrvatsku premijeru imati 21. prosinca, uz brojna iznenađenja na pozornici kina Europa, s početkom u 21 sat. Nakon filma slijedi u after-party u Pločniku, uz ples na poznate i manje poznate, brze ritmove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here