Foto: Elena Tubaro / Le Giornate del Cinema Muto Pordenone Silent Film Festival

Jay Weissberg, jedan od najcjenjenijih američkih filmskih kritičara gostovat će u Zagrebu od 13. do 14. prosinca 2018. godine. Ovog četvrtka u kinu Europa (dvorana Müller) s početkom u 21 sat, Amerikanac će održati masterclass na temu “Kako zapadnjački mediji vide istočnoeuropske kinematografije?“. Razgovor će biti na engleskom jeziku, uz vodstvo kritičara Vladana Petkovića. Ulaz na predavanje je besplatan, dok će Weissberg održati i dvodnevnu radionicu za mlađu generaciju hrvatskih filmskih kritičara.

Weissberg će pokušati odgovoriti na neka od ključnih pitanja za producente, redatelje, ali i širu filmsku javnost: kako veliki zapadni festivali i mediji vide istočnoeuropski odnosno film s prostora zemalja bivše Jugoslavije, što očekuju od takvih filmova i zašto? Kako to da filmovi s ovih prostora najčešće ne postižu značajniji uspjeh na najvažnijim svjetskim festivalima, osim ako se ne bave ratom iz 90-ih i temama vezanim za kršenje ljudskih prava? Koliko ta percepcija utječe na naše filmske autore i umjetnike te koliko joj se, svjesno ili nesvjesno, priklanjaju i protiv možda svojih stvarnih, kreativnih želja? U kakvom su raskoraku europske i lokalne kulturne politike u odnosu na potrebe domaće publike? Na koji je način na to sve povezano sa sustavom financiranja, distribucije i festivalskog tržišta?

Jay Weissberg (New York, SAD), živi u Rimu i piše filmsku kritiku za američki Variety od 2003. godine, obišavši gotovo sve značajnije festivale diljem Europe, Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Južne Amerike. Njegove analize suvremenog filma objavljene su u međunarodnim izdanjima britanskog Sight & Sound magazina te The London Review of Books, dok su se njegovi eseji i članci pojavljivali u brojnim drugim katalozima i časopisima. U svom pisanju Weissberg posebno proučava rumunjsku kinematografiju odnosno filmove koji dolaze iz zemalja Bliskog Istoka. Weissberg je i umjetnički direktor legendarnog filmskog festivala Giornate del Cinema Muto/Pordenone Silent Film Festival od 2015. godine, a od 2014. je uključen i u rad Ottoman Film Projecta, koji pokušava identificirati, katalogizirati te prikazati filmove nastale u Otomanskom carstvu. Mentorirao je brojne programe na festivalima u Rotterdamu, Berlinu, Kairu, Locarnu, Abu Dhabiju i Melbourneu, a kad ne piše, vjerojatno je u žiriju nekog festivala.

Masterclass i radionica održavaju se u suradnji Restartovog Masterclassa, Dokukina KIC te projekta GoCritic! portala Cineuropa. GoCritic! je edukacijski program za nadolazeće filmske novinare i kritičare. Organizira ga filmski portal Cineuropa u suradnji s vodećim europskim filmskim festivalima kao prvi i jedini takav paneuropski program. Temelj čini omogućavanje susreta vodećih mladih kritičara i novinara s iskusnijim kolegama koji zatim kroz dulji period zajedničkim radom doprinose razvijanju i usvajanju novih vještina. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here