PočetnaIntervjuiZorko Sirotić: "Jihlava je jedan od najbitnijih festivala dokumentarnog filma u Europi"

Zorko Sirotić: “Jihlava je jedan od najbitnijih festivala dokumentarnog filma u Europi”

-

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi ove godine slavi godinu dana od ulaska u američku punoljetnost. U tih dvadeset i kusur godina, ovaj češki festival etablirao se kao nezaobilazna stanica europskih dokumentarista, producenata i svih profesionalaca koji gravitiraju nefikcijskoj strani filmske industrije. Bez ikakve sumnje, radi se o svjetskom doku-festivalskom majoru, najvažnijim takve vrste na području Srednje i Istočne Europe, čije će se najnovije, 22. izdanje održati od 25. do 30. listopada ove godine. Sam festival sastoji se od sedam natjecateljskih kategorija, gdje osim standardnih punktova svjetskog, domaćeg i srednjeuropskog/istočnoeuropskog dokumentarnog filma, postoji, primjerice, i kategorija eksperimentalnog dokumentarnog filma. Hrvatska će ove godine na Jihlavi imati tri filma, od čega dva u natjecateljskim konkurencijama – “Pusti Dobre, pusti” (Fade In, 2018.) Vlatke Vorkapić, odnosno “Kraj svjetla” (Udruga UKUS, 2018.) Aleša Suka.

Jednako zanimljiv je i industrijski dio Jihlave, od producentskog Emerging Producersa, East Silver Marketa za distribuciju i promociju dokumentarnih filmova iz nama bliske regije, do Inspiration Foruma koji kroz predavanja i individualne sastanke spaja doku-profesionalce sa zanimljivim pojedincima izvan filmske branše, kako bi otvorili nove tematsko-sadržajne fronte nekih budućih dokumentaraca. A u potonji, inspiracijski forum, itekako je upućen naš sugovornik, zagrebački filmski autor Zorko Sirotić i jedna od važnijih figura domaćeg neprofesijskog filma, koji trenutno obnaša funkciju programskog direktora zelinskog Diversions International Short Film Festivala, nekadašnje Revije hrvatskog kratkog filma Kratki na brzinu.

Foto: Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

“Na Jihlavi sam prvi put bio 2014. kao sudionik Inspiration Foruma koji kurira Filip Remunda, autor poznatog dokumentarca ‘Češki san’. Naredne godine pozvan sam da na istom forumu budem neka vrsta domaćina, tj. da vodim novu grupu redatelja i moderiram zatvorene rasprave. Tu sam funkciju vršio tri godine zaredom, a gosti su nam bili vrlo interesantni: od tvorca kontroverznog Stanford Prison Experimenta, psihologa Philipa Zimbarda, preko članica ruske skupine Pussy Riot, pa do Juliana Assangea s kojim smo sastančili putem video veze. Tome je došao kraj prošle godine kad se promijenila koncepcija foruma: sada su sve aktivnosti foruma javne, nema više zasebnih grupa redatelja, a sastanke 1 na 1 s gostima foruma može zatražiti bilo koji gostujući redatelj. Kako sam u međuvremenu postao programski direktor Diversions International Short Film Festivala, festival me sada po drugi put zove u program Festival Identity, osmišljen u svrhu povezivanja predstavnika filmskih festivala iz raznih zemalja. Mogu samo reći da je u svakom programu vrlo zabavno, a raspon ljudi s kojima se može popiti pivo je vrlo velik: od zanimljivih no-name eksperimentalaca do Godfreya Reggija i Jørgena Letha”, rekao je Sirotić.

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi ogroman je pogon, organizacijski izuzetno zahtjevan, dosegom i značajem neizmjerno bitan za europsku, naročito za dokumentaristiku Srednje i Istočne Europe. Sirotić razmišlja jednako, svjedočeći svim festivalskim događajima iz prve ruke.

Foto: Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

“Jihlava je jedan od najbitnijih festivala dokumentarnog filma u Europi, vrlo dobro povezan s bjelosvjetskom filmskom industrijom. Dovoljno je reći da je ovogodišnji festivalski promo film napravio Jean-Luc Godard. Uz vrhunski filmski program dokumentaraca, ali i eksperimentalnih filmova, tu je i raskošni industrijski program koji vodi Jarmila Outratová, a koji kroz svoje raznovrsne sekcije povezuje producente, redatelje, distributore, financijere, pa čak i konceptualne umjetnike, dizajnere, stručnjake za virtualnu realnost… Mogao bih do sutra nabrajati. Istovremeno, festival ima toliko posjetitelja da oni jednostavno preplave taj izuzetno interesantan srednjovjekovni gradić. Na primjer, prošle godine je izdano pet tisuća akreditacija, a ne znam do koje brojke bismo došli kad bismo uračunali neakreditirane posjetitelje. Riječ je o ogromnoj mašineriji koja sve to drži u pokretu”, kaže Sirotić ističući i skromne festivalske početke 1997. godine kada je skupina školaraca na čelu s današnjim direktorom Marekom Hovorkom, u jednom sobičku odlučila pustiti nekoliko zanimljivih dokumentaraca s VHS-a.

Poznato je da svake godine Jihlava pokušava proširiti ionako bogat programski doseg. Ove godine radi se o novom programu naziva Brave New Worlds (Hrabri novi svjetovi).

“Radi se o programu koji predstavlja audiovizualne formate van filmskog platna, od trendova tipičnih za virtualnu stvarnost, preko inovativnih instalacija, do hibridnih i apstraktnih djela. Za mene je novost da prvi put imam film na jihlavskom East Silver Marketu, za koji se vrši vrlo stroga selekcija. Riječ je o filmu ‘Dogma o dva framea’ koji je zamišljen kao didaktički alat u kontekstu propitivanja granica filmske umjetnosti, a koautor je snimatelj i montažer Martin Šatović. Ovo didaktički alat fini je način da se kaže filmološka provokacija. Bit će zanimljivo”, rekao nam je za kraj Zorko Sirotić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.