PočetnaVijesti45. Studentski Oscari: Matheu Faure i Mart Bira osvojili dokumentarne zlatne medalje

45. Studentski Oscari: Matheu Faure i Mart Bira osvojili dokumentarne zlatne medalje

-

U srijedu navečer (10.10.) američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti na svečanosti u losanđeleškom kinu Samuel Goldwyn ugostila je 45. dodjelu Studentskih Oscara. Junior Zlatne kipiće dodjeljivali su osobno pak dokumentarist Arthur Dong, glumac i komićar Kumail Nanjiani te redateljice Catherine Hardwicke i Patricia Riggen. Oscari su se dijelili u ukupno sedam različitih kategorija, s time da su već probrani finalisti, kao u sportskim disciplinama, mogli osvojiti zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju.

Dokumentarna ostvarenja bila su razvrstana u dvije različite službene konkurencije, domicilnih (Domestic Film Schools) te međunarodnih sveučilišta (International Film Schools). Francuz Mathieu Faure sa Sveučilišta u New Yorku (New York University) osvojio je zlatnu medalju, odnosno ovogodišnjeg Studentskog Oscara američkih sveučilišta za svoj dokumentarac “An Edited Life” (2018). Film prati autora koji želi osvijestiti svoju židovsku povijest, pomno čuvanu od strane njegove bake. Priča će kasnije otvoriti dugo zatvorena vrata patnji Drugog svjetskog rata, boli i progona.

Međunarodnog Studentskog Oscara dobila je Mart Bira s engleskog Sveučilišta u Hertfordshireu (University of Hertfordshire). Bira je inače Mongolka koja živi u Londonu, dok njen dokumentarac “Nomadic Doctor” (2017) na velika platna donosi priču o doktorici koja prelazi velike udaljenosti mongolske pustinje Gobi, kako bi pomogla ljudima ovog rijetko naseljenog područja, njih oko 1400.

Pobjednike ostalih kategorija provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije