PočetnaVijesti"Srbenka" Nebojše Slijepčevića kreće u redovnu hrvatsku kino distribuciju

“Srbenka” Nebojše Slijepčevića kreće u redovnu hrvatsku kino distribuciju

|

Hrvatski dokumentarni film o kojem se ove godine najviše pričalo u domovini, uskoro kreće u redovnu kino distribuciju. Riječ je, naravno, o “Srbenki” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića, koji kroz pripreme predstave “Aleksandra Zec” (HKD Teatar) Olivera Frljića govori o temama nacionalizma i ksenofobije, promatrajući utjecaj domaćeg društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti rođene nakon Domovinskog rata.

“Srbenka” će tako 20. rujna imati riječku kino premijeru u Art-kinu Croatia na kojoj će biti prisutna ekipa filma, dok će istog datuma film krenuti s prikazivanjem i u zagrebačkom kinu Europa. Dan kasnije, 21. rujna, dokumentarac dolazi u Split (Kinoteka Zlatna vrata), 25. rujna u Varaždin (kino Gaj), 30. rujna u Pulu (kino Valli) te 3. listopada u Zabok (Zelena dvorana).

Ovogodišnji festivalsko-nagradni put Slijepčevićevog filma uistinu je impresivan: svjetska premijera i Posebno priznanje na švicarskom Visions du Réelu, Doc Alliance nagrada u Cannesu, Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala te nominacija Europske filmske akademije za najbolji euro-dokumentarac 2018. godine.

Opširan raspored projekcija provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.