PočetnaVijesti19. Mediteran Film Festival: Grand Prix "Drugoj strani svega" Mile Turajlić

19. Mediteran Film Festival: Grand Prix “Drugoj strani svega” Mile Turajlić

-

U Širokom Brijegu sinoć je na Otvorenom kinu uz dodjelu nagrada i priznanja te projekcijom igranog filma “Osmi povjerenik” (2018) Ivana Salaja, službeno završio 19. Mediteran Film Festival (22. – 25.8.).

U konkurenciji dugometražnog dokumentarnog filma (MFF Projektor ”Grand Prix – Jack Daniel’s”) najboljim ostvarenjem 19. MFF-a proglašen je film “Druga strana svega” (2017) srpske autorice Mile Turajlić. Kroz intimni razgovor s majkom o političkom rascjepu Srbije, redateljica trasira priču o podijeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Film s vremenom prerasta u portret aktivistice u vrijeme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

”Višeslojna je to priča koja preko snažnog glavnog lika autoričine majke subjektivno i objektivno pripovjeda o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jedne zemlje”, istaknuli su članovi žirija u dugometražnoj kategoriji: Ines Tanović, Vanesa Fernández Guerra i Nevio Marasović.

Najboljim kratkim dokumentracem 19. Mediteran Film Festivala (MFF Projektor ”Best Short”) proglašen je film “Tauromachy” (2017) Španjolca Jaimea Alekosa. Sniman u Španjolskoj tijekom tri godine, film prikazuje jedinstven pogled na borbu s bikovima te posljedice za životinje koje ulaze u arenu, suosjećajući s njima kroz izraze lica, govor tijela i reakcije.

Žiri u kratkometražnoj konkurenciji koji su činili Simon Panay, Mirko Pivčević i Dragan Komadina naveo je kako se “dokumentarnom filmu ‘Tauromachy’ dodjeljuje glavna nagrada zbog njegove snažne i emocionalne poruke o okrutnosti ljudske prirode.”

U dugometražnoj konkurenciji dodijeljena su i dva Posebna priznanja. Film “The Call” (2017) talijanskog autora Enrica Maista, po odluci članova žirija “odličan je voajerski uvid u ljudsku psihologiju i granice morala u trenutku kada su akteri stavljeni u nezavidan položaj mimo svoje volje.”

Posebno dugometražno priznanje pripalo je i filmu “Upon the Shadow” (2017) Tunižanke Nade Mezni Hafaiedh jer je, kako navode: “snažan, dirljiv i filmičan uvid u svakodnevni život i probleme s kojima se LGBT subkultura suočava u svojoj muslimanskoj državi.”

Dva Posebna priznanja dodijeljena su i u kratkometražnoj konkurenciji. Filmu “La Rambla That Night” (2018) španjolskih redatelja Isaaca Folgarolasa i Tànita Fernándeza žiri je dodijelio posebno priznanje “zbog jednostavnog i moćnog koncepta, antropološkog pristupa ljudima koji reagiraju na teroristički napad, ponekad znatiželjni, ponekad besramni, a ponekad i bezosjećajni.”

Drugo Posebno priznanje pripalo je filmu “Because of Salt” (2018) njihovog sunarodnjaka Cardoza Basteira, za “njegovu slikovitu ljepotu, posebnu atmosferu stvorenu, jake umjetničke namjere i originalnu ideju da prilikom montaže ne izbjegavaju prisutnost filmske ekipe na setu.”

Nagrada publike (MFF Projektor ”Best Short”) pripala je također Španjolcu, Venturi Durallu za “First Stratum” (2018) koji donosi priču o posljednja dva dana boravka u vrtiću autorove kćeri te propitkivanju kako će novonastala situacija djelovati na osobnost mlađeg sina koji tek treba krenuti u vrtić.

Na 19. Mediteran Film Festivalu, koji se od 22. do 25. kolovoza održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su kroz osam programa prikazana 42 filma te je održana i MFF radionica rezultat koje je bio kratki film “Moja sućut”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.