Početna Vijesti 19. Mediteran Film Festival: Grand Prix "Drugoj strani svega" Mile Turajlić

19. Mediteran Film Festival: Grand Prix “Drugoj strani svega” Mile Turajlić

-

U Širokom Brijegu sinoć je na Otvorenom kinu uz dodjelu nagrada i priznanja te projekcijom igranog filma “Osmi povjerenik” (2018) Ivana Salaja, službeno završio 19. Mediteran Film Festival (22. – 25.8.).

U konkurenciji dugometražnog dokumentarnog filma (MFF Projektor ”Grand Prix – Jack Daniel’s”) najboljim ostvarenjem 19. MFF-a proglašen je film “Druga strana svega” (2017) srpske autorice Mile Turajlić. Kroz intimni razgovor s majkom o političkom rascjepu Srbije, redateljica trasira priču o podijeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Film s vremenom prerasta u portret aktivistice u vrijeme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

”Višeslojna je to priča koja preko snažnog glavnog lika autoričine majke subjektivno i objektivno pripovjeda o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jedne zemlje”, istaknuli su članovi žirija u dugometražnoj kategoriji: Ines Tanović, Vanesa Fernández Guerra i Nevio Marasović.

Najboljim kratkim dokumentracem 19. Mediteran Film Festivala (MFF Projektor ”Best Short”) proglašen je film “Tauromachy” (2017) Španjolca Jaimea Alekosa. Sniman u Španjolskoj tijekom tri godine, film prikazuje jedinstven pogled na borbu s bikovima te posljedice za životinje koje ulaze u arenu, suosjećajući s njima kroz izraze lica, govor tijela i reakcije.

Žiri u kratkometražnoj konkurenciji koji su činili Simon Panay, Mirko Pivčević i Dragan Komadina naveo je kako se “dokumentarnom filmu ‘Tauromachy’ dodjeljuje glavna nagrada zbog njegove snažne i emocionalne poruke o okrutnosti ljudske prirode.”

U dugometražnoj konkurenciji dodijeljena su i dva Posebna priznanja. Film “The Call” (2017) talijanskog autora Enrica Maista, po odluci članova žirija “odličan je voajerski uvid u ljudsku psihologiju i granice morala u trenutku kada su akteri stavljeni u nezavidan položaj mimo svoje volje.”

Posebno dugometražno priznanje pripalo je i filmu “Upon the Shadow” (2017) Tunižanke Nade Mezni Hafaiedh jer je, kako navode: “snažan, dirljiv i filmičan uvid u svakodnevni život i probleme s kojima se LGBT subkultura suočava u svojoj muslimanskoj državi.”

Dva Posebna priznanja dodijeljena su i u kratkometražnoj konkurenciji. Filmu “La Rambla That Night” (2018) španjolskih redatelja Isaaca Folgarolasa i Tànita Fernándeza žiri je dodijelio posebno priznanje “zbog jednostavnog i moćnog koncepta, antropološkog pristupa ljudima koji reagiraju na teroristički napad, ponekad znatiželjni, ponekad besramni, a ponekad i bezosjećajni.”

Drugo Posebno priznanje pripalo je filmu “Because of Salt” (2018) njihovog sunarodnjaka Cardoza Basteira, za “njegovu slikovitu ljepotu, posebnu atmosferu stvorenu, jake umjetničke namjere i originalnu ideju da prilikom montaže ne izbjegavaju prisutnost filmske ekipe na setu.”

Nagrada publike (MFF Projektor ”Best Short”) pripala je također Španjolcu, Venturi Durallu za “First Stratum” (2018) koji donosi priču o posljednja dva dana boravka u vrtiću autorove kćeri te propitkivanju kako će novonastala situacija djelovati na osobnost mlađeg sina koji tek treba krenuti u vrtić.

Na 19. Mediteran Film Festivalu, koji se od 22. do 25. kolovoza održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su kroz osam programa prikazana 42 filma te je održana i MFF radionica rezultat koje je bio kratki film “Moja sućut”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.

Otvorene prijave za 4. AJB DOC Film Festival

Otvorene su prijave za 4. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Otvorene prijave za 8. Star Film Fest

Otvorene su prijave za 8. Star Film Fest koji će se održati u Sisku od 26. do 28. kolovoza 2021. godine.