PočetnaNajavePredstavljen cjelokupan program 19. Mediteran Film Festivala

Predstavljen cjelokupan program 19. Mediteran Film Festivala

-

Od 22. do 25. kolovoza u Širokom Brijegu bit će održan 19. Mediteran Film Festival, jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji. Program u ovogodišnjoj službenoj natjecateljskog konkurenciji donosi dvadeset dokumentarnih filmova – selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog (do 30 minuta), odnosno deset u kategoriji dugometražnog filma (iznad 30 minuta).

Festival će u srijedu, 22. kolovoza u 21 sat, otvoriti dokumentarni film “Sestre” (2018) redatelja Zdenka Jurilja – o sestrama Šimi i Draženki Čuljak koje su bez hrane i vode ostale zarobljene sedam noći i osam dana u snijegu i ledu, grijući se svojim tijelima – koji će biti prikazan u programu “Domaćih autora”. Uz ovaj, u spomenutom off-programu, 24. kolovoza bit će prikazan i film “Putevi duhana” (2018) autora Mirka Pivčevića o uhodanim putevima krijumčarenja duhana u Bosnu i Hercegovinu. Ceremonija otvaranja bit će mjesto i jednog filma iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom američke redateljice Lucy Eagleson Ribich u Širokom Brijegu snimili tamošnji srednjoškolci, zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike.

U suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, prvi dan festivala bit će prikazano i osam filmova u sklopu akcije “Sačuvaj filmsko blago BiH”. Riječ je o remek djelima bosanskohercegovačke kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. 

Nastavlja se i suradnja s najznačajnijom svjetskom filmskom mrežom HBO, pa će tako u programu “HBO Adria Film” biti prikazan dokumentarac “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (2018) Čeha Jana Geberta, koji prikazuje paravojnu skupinu Branitelji Slovačke u misiji obrane države od izbjegličke prijetnje na granici. Uz jak natjecateljski program, tu je i onaj pod nazivom “U fokusu”, u kojem će biti predstavljena najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Riječ je o dinamičnoj i raznovrsnoj selekciji od sedam filmova koji su po mišljenju selektora festivala, Zdravka Mustaća, već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi. 

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – dugometražnog te kratkometražnog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 25. kolovoza izabrati pobjednike 19. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix – MFF projektor i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika.

Hrvatsku će pak u Širokom Brijegu predstavljati dva filma, “Pusti Dobre, pusti” (Fade In, 2018.) te “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” (Editson, 2018.) Ranka Paukovića. Ostale informacije o ovogodišnjem festivalu i pripadajućim programima potražite na službenoj stranici Mediteran Film Festivala.

”Tri segmenta festivala koja su najvažnija za nas, ali i za očuvanje filma u budućnosti je da imamo ne samo prikazivačku djelatnost kroz MFF nego i edukaciju kroz naše radionice te stvaralaštvo kroz produkciju”, rekao je Tomislav Topić, direktor Mediteran Film Festivala na današnjoj press konferenciji povodom otvaranja 19. izdanja Mediteran Film Festivala – festivala dokumentarnog filma koji će ovu godinu trajati od 22. do 25. kolovoza.

O festivalu, službenom dijelu u konkurenciji, filmovima iz popratnog programa, radionicama te brojnim sadržajima festivala, uz Topića su govorili Misijana Brkić Milinković ispred HT Eroneta kao generalnog pokrovitelja; Zdravko Mustać, selektor festivala; Lucy Eagleson Ribich, voditeljica MFF radionica te Zdenko Jurilj, redatelj filma “Sestre” koji će otvoriti ovogodišnje izdanje festivala.

Na ovogodišnjem MFF-u bit će prikazano oko četrdeset filmova, a Topić je poseban naglasak stavio na domaće autore i stvaralaštvo kojim se ovaj festival ponosi.

”S time se baš ne mogu svi pohvaliti, ali mi to posljednjih godina uspijevamo održavati. Sljedeći festival će biti naša dvadeseta obljetnica. Mi radimo po svim festivalskim pravilima, i po svim parametrima smo drugi festival u našoj zemlji. Zbog tog smo jako ponosni”, rekao je Topić.

Selektor festivala Zdravko Mustać rekao je kako je iz mediteranskog bazena prijavljeno preko 230 filmova.

”Žao mi je zbog limita od dvadeset filmova u konkurenciji, jer je bilo sjajnih filmova koji nisu mogli ući u konkurenciju. No, drago mi je što sam u dogovoru s direktorom festivala složio novi program ‘U fokusu’, van konkurencije, gdje smo smjestili još sedam izvrsnih dokumentarnih ostvarenja”, izjavio je Mustać.

Istaknuo je kako je imao jako težak zadatak.

”Mislim da se ovaj MFF zapravo smjestio na kartu značajnih festivala ove vrste u svijetu. Činjenica da nagrađivani autori ili filmovi koji su prošli puno eminentnih festivala žele sudjelovati na MFF-u u Širokom Brijegu, govori da je ovaj festival postao jedan od glavnih festivala ovakve vrste u ovom dijelu svijeta. Svatko od gledatelja imat će što za vidjeti”, naglasio je Mustać.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije