Početna Najave 16. Liburnia Film Festival: "Srbenka" i "Chris the Swiss" - 'Case study'...

16. Liburnia Film Festival: “Srbenka” i “Chris the Swiss” – ‘Case study’ s Nebojšom Slijepčevićem i Sinišom Juričićem

-

Opatija će od 20. do 24. kolovoza bit posvećena dokumentarnom filmu. Dok će večeri na Ljetnoj pozornici Opatija biti okrenute filmovima u konkurenciji za festivalske nagrade, organizatori najstarijeg hrvatskog festivala dokumentarnog filma, 16. Liburnia Film Festivala, donose bogat popratni program u kojem bi svatko trebao pronaći nešto za sebe.

Filmski program održavat će se i u popodnevnim satima, u Vili Antonio, a nakon njega slijede rasprave o društveno relevantnim temama. U srijedu, 22. kolovoza, na rasporedu je dokumentarni film “Odgođena revolucija” (Fade In / Zagreb film; 2018.) koji prati četvero ljudi koji se svaki na svoj način bore protiv nepravednog sustava. Projekcija počinje u 18 sati, a nakon nje ovogodišnji član žirija 16. LFF-a Boris Ružić razgovarat će s  redateljicom ovog dokumentarca Vlatkom Vorkapić i producenticom Moranom Komljenović, o načinima na koji smo u Hrvatskoj tranziciju počeli podvoditi pod pljačku, a privatizaciju pod oduzimanje prava na osobne slobode.

Dan poslije u isto vrijeme i na istom mjestu, publika i istomišljenici legendarnog lista Feral Tribune doći će na svoje. U popratnom programu bit će prikazan film “Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala” (Udruga Facultas, 2018.) Marine Banićević i Saše Stanića koji su 2015. godine u riječkom antikvarijatu Ex Libris s Borisom Dežulovićem, Viktorom Ivančićem i Predragom Lucićem preokrenuli brojne teme koje more hrvatsku svakodnevicu.

Posljednjeg dana festivala, u petak 24. kolovoza, rezerviran je za case study s producentom Sinišom Juričićem i redateljem Nebojšom Slijepčevićem čije ratne dokumentarce publika može pogledati u večernjem programu na Ljetnoj pozornici Opatija – “Chris the Swiss” (manjinska koprodukcija Nukleus filma, 2018.) Švicarke Anje Kofmel će u ponedjeljak otvoriti 16. izdanje LFF-a, dok će ga nagrađivana “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepćevića zatvoriti u petak. Prvi istražuje ubojstvo švicarskog novinara Christiana Wurtenberga u Domovinskom ratu, a drugi prati nastanak predstave o djevojčici srpske nacionalnosti Aleksandri Zec koja je u zimu 1991. godine ubijena u Zagrebu. Razgovor s autorima počinje u 18 sati u Vili Antonio.

U tijeku su prijave na edukacijski program (do petka, 17. kolovoza), koji publici željnoj znanja i praktičnog iskustva omogućuje da napravi prve filmske korake na radionicama “Filmska početnica” i “Prvi put snimam”. Početnica je namijenjena učenicima od 7 do 10 godina i ove godine tematizira zvuk, a “Prvi put snimam” će kroz pet dana polaznike upoznati sa specifičnostima dokumentarnog roda te različitim pristupima problematici i obradi tema kroz primjere iz prakse. Sudjelovanje na radionicama se ne naplaćuje.

Svi zaljubljenici u dokumentarni film imat će u Opatiji i priliku neformalno razgovarati s redateljima, producentima, snimateljima i protagonistima dokumentarnih filmova. Moguće će ih biti uloviti u pauzama na Ljetnoj pozornici Opatija ili na after partyjima u Caffe baru Eugenian svakog dana po završetku glavnog programa. U ponedjeljak će se za atmosferu u Eugenianu brinuti momci koji stoje iza internetskog radija Radio Roža, a u petak skupina glazbenika i istraživača zvukova Gipsy Boogie i ča god. Ulaz je slobodan.

Podsjetimo, 16. Liburnia Filma Festival održat će se na Ljetnoj pozornici Opatija od 20. do 24. kolovoza 2018. Cijena petodnevne festivalske ulaznice je 30 kuna, dok se pojedinačne prodaju po 15 kuna.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.