PočetnaNajave16. Liburnia Film Festival: "Srbenka" i "Chris the Swiss" - 'Case study'...

16. Liburnia Film Festival: “Srbenka” i “Chris the Swiss” – ‘Case study’ s Nebojšom Slijepčevićem i Sinišom Juričićem

|

Opatija će od 20. do 24. kolovoza bit posvećena dokumentarnom filmu. Dok će večeri na Ljetnoj pozornici Opatija biti okrenute filmovima u konkurenciji za festivalske nagrade, organizatori najstarijeg hrvatskog festivala dokumentarnog filma, 16. Liburnia Film Festivala, donose bogat popratni program u kojem bi svatko trebao pronaći nešto za sebe.

Filmski program održavat će se i u popodnevnim satima, u Vili Antonio, a nakon njega slijede rasprave o društveno relevantnim temama. U srijedu, 22. kolovoza, na rasporedu je dokumentarni film “Odgođena revolucija” (Fade In / Zagreb film; 2018.) koji prati četvero ljudi koji se svaki na svoj način bore protiv nepravednog sustava. Projekcija počinje u 18 sati, a nakon nje ovogodišnji član žirija 16. LFF-a Boris Ružić razgovarat će s  redateljicom ovog dokumentarca Vlatkom Vorkapić i producenticom Moranom Komljenović, o načinima na koji smo u Hrvatskoj tranziciju počeli podvoditi pod pljačku, a privatizaciju pod oduzimanje prava na osobne slobode.

Dan poslije u isto vrijeme i na istom mjestu, publika i istomišljenici legendarnog lista Feral Tribune doći će na svoje. U popratnom programu bit će prikazan film “Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala” (Udruga Facultas, 2018.) Marine Banićević i Saše Stanića koji su 2015. godine u riječkom antikvarijatu Ex Libris s Borisom Dežulovićem, Viktorom Ivančićem i Predragom Lucićem preokrenuli brojne teme koje more hrvatsku svakodnevicu.

Posljednjeg dana festivala, u petak 24. kolovoza, rezerviran je za case study s producentom Sinišom Juričićem i redateljem Nebojšom Slijepčevićem čije ratne dokumentarce publika može pogledati u večernjem programu na Ljetnoj pozornici Opatija – “Chris the Swiss” (manjinska koprodukcija Nukleus filma, 2018.) Švicarke Anje Kofmel će u ponedjeljak otvoriti 16. izdanje LFF-a, dok će ga nagrađivana “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepćevića zatvoriti u petak. Prvi istražuje ubojstvo švicarskog novinara Christiana Wurtenberga u Domovinskom ratu, a drugi prati nastanak predstave o djevojčici srpske nacionalnosti Aleksandri Zec koja je u zimu 1991. godine ubijena u Zagrebu. Razgovor s autorima počinje u 18 sati u Vili Antonio.

U tijeku su prijave na edukacijski program (do petka, 17. kolovoza), koji publici željnoj znanja i praktičnog iskustva omogućuje da napravi prve filmske korake na radionicama “Filmska početnica” i “Prvi put snimam”. Početnica je namijenjena učenicima od 7 do 10 godina i ove godine tematizira zvuk, a “Prvi put snimam” će kroz pet dana polaznike upoznati sa specifičnostima dokumentarnog roda te različitim pristupima problematici i obradi tema kroz primjere iz prakse. Sudjelovanje na radionicama se ne naplaćuje.

Svi zaljubljenici u dokumentarni film imat će u Opatiji i priliku neformalno razgovarati s redateljima, producentima, snimateljima i protagonistima dokumentarnih filmova. Moguće će ih biti uloviti u pauzama na Ljetnoj pozornici Opatija ili na after partyjima u Caffe baru Eugenian svakog dana po završetku glavnog programa. U ponedjeljak će se za atmosferu u Eugenianu brinuti momci koji stoje iza internetskog radija Radio Roža, a u petak skupina glazbenika i istraživača zvukova Gipsy Boogie i ča god. Ulaz je slobodan.

Podsjetimo, 16. Liburnia Filma Festival održat će se na Ljetnoj pozornici Opatija od 20. do 24. kolovoza 2018. Cijena petodnevne festivalske ulaznice je 30 kuna, dok se pojedinačne prodaju po 15 kuna.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.