Početna Najave 16. Liburnia Film Festival: "Srbenka" i "Chris the Swiss" - 'Case study'...

16. Liburnia Film Festival: “Srbenka” i “Chris the Swiss” – ‘Case study’ s Nebojšom Slijepčevićem i Sinišom Juričićem

-

Opatija će od 20. do 24. kolovoza bit posvećena dokumentarnom filmu. Dok će večeri na Ljetnoj pozornici Opatija biti okrenute filmovima u konkurenciji za festivalske nagrade, organizatori najstarijeg hrvatskog festivala dokumentarnog filma, 16. Liburnia Film Festivala, donose bogat popratni program u kojem bi svatko trebao pronaći nešto za sebe.

Filmski program održavat će se i u popodnevnim satima, u Vili Antonio, a nakon njega slijede rasprave o društveno relevantnim temama. U srijedu, 22. kolovoza, na rasporedu je dokumentarni film “Odgođena revolucija” (Fade In / Zagreb film; 2018.) koji prati četvero ljudi koji se svaki na svoj način bore protiv nepravednog sustava. Projekcija počinje u 18 sati, a nakon nje ovogodišnji član žirija 16. LFF-a Boris Ružić razgovarat će s  redateljicom ovog dokumentarca Vlatkom Vorkapić i producenticom Moranom Komljenović, o načinima na koji smo u Hrvatskoj tranziciju počeli podvoditi pod pljačku, a privatizaciju pod oduzimanje prava na osobne slobode.

Dan poslije u isto vrijeme i na istom mjestu, publika i istomišljenici legendarnog lista Feral Tribune doći će na svoje. U popratnom programu bit će prikazan film “Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala” (Udruga Facultas, 2018.) Marine Banićević i Saše Stanića koji su 2015. godine u riječkom antikvarijatu Ex Libris s Borisom Dežulovićem, Viktorom Ivančićem i Predragom Lucićem preokrenuli brojne teme koje more hrvatsku svakodnevicu.

Posljednjeg dana festivala, u petak 24. kolovoza, rezerviran je za case study s producentom Sinišom Juričićem i redateljem Nebojšom Slijepčevićem čije ratne dokumentarce publika može pogledati u večernjem programu na Ljetnoj pozornici Opatija – “Chris the Swiss” (manjinska koprodukcija Nukleus filma, 2018.) Švicarke Anje Kofmel će u ponedjeljak otvoriti 16. izdanje LFF-a, dok će ga nagrađivana “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepćevića zatvoriti u petak. Prvi istražuje ubojstvo švicarskog novinara Christiana Wurtenberga u Domovinskom ratu, a drugi prati nastanak predstave o djevojčici srpske nacionalnosti Aleksandri Zec koja je u zimu 1991. godine ubijena u Zagrebu. Razgovor s autorima počinje u 18 sati u Vili Antonio.

U tijeku su prijave na edukacijski program (do petka, 17. kolovoza), koji publici željnoj znanja i praktičnog iskustva omogućuje da napravi prve filmske korake na radionicama “Filmska početnica” i “Prvi put snimam”. Početnica je namijenjena učenicima od 7 do 10 godina i ove godine tematizira zvuk, a “Prvi put snimam” će kroz pet dana polaznike upoznati sa specifičnostima dokumentarnog roda te različitim pristupima problematici i obradi tema kroz primjere iz prakse. Sudjelovanje na radionicama se ne naplaćuje.

Svi zaljubljenici u dokumentarni film imat će u Opatiji i priliku neformalno razgovarati s redateljima, producentima, snimateljima i protagonistima dokumentarnih filmova. Moguće će ih biti uloviti u pauzama na Ljetnoj pozornici Opatija ili na after partyjima u Caffe baru Eugenian svakog dana po završetku glavnog programa. U ponedjeljak će se za atmosferu u Eugenianu brinuti momci koji stoje iza internetskog radija Radio Roža, a u petak skupina glazbenika i istraživača zvukova Gipsy Boogie i ča god. Ulaz je slobodan.

Podsjetimo, 16. Liburnia Filma Festival održat će se na Ljetnoj pozornici Opatija od 20. do 24. kolovoza 2018. Cijena petodnevne festivalske ulaznice je 30 kuna, dok se pojedinačne prodaju po 15 kuna.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Love Fraud” – Lov na serijskog kradljivca srca

Serijal "Love Fraud" (2020) odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu.

Dokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

Program Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma.

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.