PočetnaVijestiOtvorene prijave za 8. Školu dokumentarnog filma

Otvorene prijave za 8. Školu dokumentarnog filma

-

Udruga Restart otvorila je prijave za svoju osmu po redu Školu dokumentarnog filma, koja će se pod vodstvom stranih i domaćih mentora ove godine održati od 25. do 28. veljače u Zagrebu. Rok prijava istječe 1. rujna, a uz životopis ili opis dosadašnjeg iskustva/filmskih radova, kandidati moraju predati i ispunjen obrazac s neophodnim podacima. Svi prijavljeni morat će sudjelovati prezentaciji Škole, tzv. info danu, 4. rujna 2018. u 18 sati u prostorijama Net kulturnog kluba MAMA (Preradovićeva 18, Zagreb).

Kako ističu organizatori, program Škole dokumentarnog filma zasnovan je na ideji da je danas filmski medij dostupan svima – zahvaljujući rasprostranjenosti tehnologije i necentraliziranosti znanja, svakome je omogućeno izražavati se jezikom filma. Glavni cilj, kao i uvijek, ostaje isti: pomoći polaznicima da naprave vlastite dokumentarne filmove s onime što im je na raspolaganju.

Redovni Restartovi voditelji ŠDF-a su Ana Hušman, Nebojša Slijepčević, Oliver Sertić, Igor Bezinović i Hrvoslava Brkušić. Posebna predavanja i vježbe održat će snimateljica Dinka Radonić, producentica Vanja Jambrović, oblikovatelj zvuka Borna Buljević, autorica Katerina Duda te multimedijalni autora Miloš Tomić. Kroz program Škole bit će organizirana i predavanja uspješnih stranih dokumentarista.

Za pohađanje Škole dokumentarnog filma nije potrebno nikakvo prijašnje filmsko iskustvo, kao ni poznavanje tehnike proizvodnje filma, a polaznici uz međunarodne i domaće predavače i mentore, uče osnovne i napredne vještine potrebne za stvaranje kratkometražnog dokumentarca. Za prijavu je poželjna jaka motivacija i želja da se po završetku škole nastave baviti dokumentarnim filmom. Svi zainteresirani moraju imati osnovno poznavanje rada na računalu na koji se može instalirati program za montažu te kameru s kojom se može snimati (DSLR kamera, video kamera, mobitel…).

Cijeli program organiziran je kao moderni sustav koji polaznike uči vještinama potrebnim za stvaranje dokumentarnog filma: osnovama snimanja, montaže slike i zvuka, produkcije i režije, omogućavajući im da postanu kompletni autori i autorice. Važan prostor odvojen je za razgovor i analizu ambicioznijih filmskih ideja polaznika. Analize stranih i domaćih dokumentaraca održavat će se na tjednoj bazi, a gostujući autori objasnit će kako su nastali neki od njihovih najuspješnijih radova i koje bi greške valjalo izbjeći pri stvaranju filma.

Polaznici će tijekom pet mjeseci raditi na seriji posebno osmišljenih vježbi, a završna vježba, ujedno je i kratki dokumentarni film. Nakon završetka Škole, Restart laboratorij producirat će najuspješnije ideje uz stručnu pomoć i individualni rad mentora.

Više informacija doznajte na službenoj stranici Škole dokumentarnog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije