Početna Vijesti "Dani ludila" na 71. Filmskom festivalu u Locarnu

“Dani ludila” na 71. Filmskom festivalu u Locarnu

-

Kada bi europske filmske festivale svrstavali po logici nogometnih liga, Filmski festival u Locarnu bez problema bi spadao u onaj gornji, premier league dom. Ovogodišnje, 71. izdanje švicarskog festivala održavat će se od 1. do 11. kolovoza, uz dvanaest različitih programskih sekcija, odnosno tri natjecateljske; 25 različitih nagrada te projekcije na gigantskom platnu Piazze Grande, koje će svake večeri na tom velikom open-air prostoru gledati preko osam tisuća ljubitelja filma.

Kako je to već običaj od 1968. godine, najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji pripast će poznata statua Zlatnog leoparda. Ove godine, međutim, bez hrvatskih kandidata za tu, ali niti jednu od 25 prethodno spomenutih nagrada. Svejedno, put Švicarske će od dokumentaraca kroz popratne programe “Dani ludila” (Restart / Petra Pan Film Production, Slovenija; 2018.) Damiana Nenadića te “Chris the Swiss” (2018) Švicarke Anje Kofmel.

Nenadićev film prati dvoje pojedinaca s psihičkim problemima koji nailaze na nerazumijevanje okoline i problematične prakse domaćeg zdravstvenog sustava. Projekcija ovog dokumentarca održat će se u sklopu programa Semaine de la critique (Tjedan kritike) u organizaciji Švicarskog udruženja filmskih novinara. Manjinska hrvatska animirano-dokumentarna koprodukcija (Nukleus film) “Chris the Swiss” (2018) Anje Kofmel pokušava pak rasvijetliti okolnosti smrti autoričinog rođaka za vrijeme Domovinskog rata. Film će se prikazati unutar sekcije Panorama Suisse pod selektorskom paskom članova različitih ogranaka švicarske filmske industrije. PS je rezerviran za zapažene švicarske filmove koji još nisu započeli tamošnju kino distribuciju.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".