Svoje programske adute otkrio je prije nekoliko dana 17. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – DokuFest. Najnovije izdanje jednog od najvećih regionalnih nefikcijskih smotri održat će se na uobičajenoj kosovskoj adresi u Prizrenu, od 3. do 11. kolovoza ove godine. Program obuhvaća stotinjak filmova u šest natjecateljskih konkurencija, od čega deset svjetskih premijera.

Za titulu najboljeg regionalnog doku-ostvarenja i ove godine će se natjecati dokumentarci u konkurenciji Balkan Doxa. Četiri hrvatska također: “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) Josipa Lukića donosi neviđeno iskren dvoplanski razgovor autora s majkom; “Dani ludila” (Restart / Petra Pan Film Production, 2018.) Damiana Nenadića prati dvoje pacijenata s mentalnim poteškoćama u raljama nesređenog hrvatskog zdravstvenog sustava i žigosanja okoline; “Dom boraca” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Restart; 2018.) Ivana Ramljaka meditativno opservira prošlost i sadašnjost napuštenog Doma boraca NOB-a u Kumrovcu, dok “Ljetnikovac” (Spiritus Movens, 2018.) Damira Čučića češlja traumatična poglavlja svojih protagonista.

U ovom programu našle su se i tri hrvatske manjinske koprodukcije: “Chris the Swiss” (Nukleus Film, 2018.) Švicarke Anje Kofmel o misterioznoj smrti autoričina rođaka za vrijeme Domovinskog rata; “Playing Men” (Restart, 2017.) Slovenca Matjaža Ivanišina o mediteranskim muškarcima i njihovim tradicionalnim igrama te “Kada dođu svinje” (Kinematograf, HRT; 2017.) srpske autorice Biljane Tutorov o političkim promišljanjima bake Dragoslave koja je živjela u pet država, a da se nije maknula iz svog stana.

Popis ostalih filmova ovogodišnjeg DokuFesta provjerite na službenoj stranici festivala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here