PočetnaVijestiKvartet hrvatskih dokumentaraca u natjecateljskoj konkurenciji 17. DokuFesta

Kvartet hrvatskih dokumentaraca u natjecateljskoj konkurenciji 17. DokuFesta

|

Svoje programske adute otkrio je prije nekoliko dana 17. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – DokuFest. Najnovije izdanje jednog od najvećih regionalnih nefikcijskih smotri održat će se na uobičajenoj kosovskoj adresi u Prizrenu, od 3. do 11. kolovoza ove godine. Program obuhvaća stotinjak filmova u šest natjecateljskih konkurencija, od čega deset svjetskih premijera.

Za titulu najboljeg regionalnog doku-ostvarenja i ove godine će se natjecati dokumentarci u konkurenciji Balkan Doxa. Četiri hrvatska također: “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) Josipa Lukića donosi neviđeno iskren dvoplanski razgovor autora s majkom; “Dani ludila” (Restart / Petra Pan Film Production, 2018.) Damiana Nenadića prati dvoje pacijenata s mentalnim poteškoćama u raljama nesređenog hrvatskog zdravstvenog sustava i žigosanja okoline; “Dom boraca” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Restart; 2018.) Ivana Ramljaka meditativno opservira prošlost i sadašnjost napuštenog Doma boraca NOB-a u Kumrovcu, dok “Ljetnikovac” (Spiritus Movens, 2018.) Damira Čučića češlja traumatična poglavlja svojih protagonista.

U ovom programu našle su se i tri hrvatske manjinske koprodukcije: “Chris the Swiss” (Nukleus film, 2018.) Švicarke Anje Kofmel o misterioznoj smrti autoričina rođaka za vrijeme Domovinskog rata; “Playing Men” (Restart, 2017.) Slovenca Matjaža Ivanišina o mediteranskim muškarcima i njihovim tradicionalnim igrama te “Kada dođu svinje” (Kinematograf, HRT; 2017.) srpske autorice Biljane Tutorov o političkim promišljanjima bake Dragoslave koja je živjela u pet država, a da se nije maknula iz svog stana.

Popis ostalih filmova ovogodišnjeg DokuFesta provjerite na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.