PočetnaVijestiČetiri hrvatska dokumentarca u natjecateljskoj konkurenciji 24. Sarajevo Film Festivala

Četiri hrvatska dokumentarca u natjecateljskoj konkurenciji 24. Sarajevo Film Festivala

-

Iz Sarajeva je danas u javnost puštena informacija o službenom natjecateljskom lineupu dokumentarnog filma 24. Sarajevo Film Festivala (10. – 17.8.). Za ovogodišnje Srce Sarajeva borit će se ukupno šesnaest dokumentaraca, a sedam filmova upravo će u Sarajevu doživjeti svjetsku premijeru. Hrvatska na SFF dolazi s četiri filma u doku-natjecateljskoj konkurenciji – dvije svjetske premijere.

Hrvatsko-švedska koprodukcija “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studios AB; 2018.) u Sarajevu se vraća na poznati teren, pošto je projekt prije dvije godine pohodio tamošnji Docu Rough Cut Boutique. Riječ je o filmu koji je još u razvojnoj fazi (DokuFest, ZagrebDox, HAVC, Kreativna Europa) izazvao zavidnu pažnju, pobrao nekoliko nagrada i financijskih potpora. Publika će ga na Sarajevo Film Festivalu napokon moći vidjeti u onom završnom obliku, dok sam dokumentarac nekadašnjih radnih naslova “U potrazi za izgubljenom državom” i “F**k YU”, govori o odrastanju, idealima, identitetu i novom početku autorice Marije Ratković Vidaković (koautorica filma je Dinka Radonić) koja se sa suprugom i djetetom odlučuje na selidbu u Švedsku.

Još jedna svjetska premijera s naših prostora, u ovom slučaju bosanskohercegovačko (Kadar) – hrvatska (Olimp produkcija) koprodukcija “Sestre” (2018) Zdenka Jurilja, donosi priču o sestrama Šimi i Draženki koje su 1985. godine kao tinejdžerice upale u duboku jamu kod Širokog Brijega, gdje su sedam noći i osam dana ostale okovane snijegom i ledom, bez hrane i vode.

Nakon svjetsko-hrvatskih, na red dolaze regio-CRO dokumentarne premijere, komada dva. Takav status rezerviran je za film “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” (Editson, 2018.) Ranka Paukovića, koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem i itekako uglednom Sheffield Doc/Festu. Inače, autor je iz Zagreba preselio u Nizozemsku 1991. godine, radeći u svojem amsterdamskom studiju Editson kao oblikovatelj i dizajner zvuka. Njegov 15-minutni kratkiš, s kojim će se predstaviti na SFF-u, na drugačiji, poetičan način prati svakodnevicu građana Sjeverne Koreje.

I naposljetku, najpoznatiji dokumentarac među kvartetom hrvatskih ostvarenja, “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića prati pripreme i probe za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića, baveći se temama nacionalizma i ksenofobije u modernom hrvatskom društvu. Uz sve nabrojane filmove, vrijedi spomenuti i to, mjesto u dokumentarnoj konkurenciji SFF-a pronašla je i srpsko-hrvatska koprodukcija (This and That Films / Nukleus film, producent Siniša Juričić s hrvatske strane) “Okupirani bioskop” (2018) Senke Domanović, o zauzimanju zatvorenog beogradskog kina Zvezda.

Ostatak dokumentarne konkurencije provjerite na službenoj stranici Sarajevo Film Festivala.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije