Početna Vijesti Četiri hrvatska dokumentarca u natjecateljskoj konkurenciji 24. Sarajevo Film Festivala

Četiri hrvatska dokumentarca u natjecateljskoj konkurenciji 24. Sarajevo Film Festivala

-

Iz Sarajeva je danas u javnost puštena informacija o službenom natjecateljskom lineupu dokumentarnog filma 24. Sarajevo Film Festivala (10. – 17.8.). Za ovogodišnje Srce Sarajeva borit će se ukupno šesnaest dokumentaraca, a sedam filmova upravo će u Sarajevu doživjeti svjetsku premijeru. Hrvatska na SFF dolazi s četiri filma u doku-natjecateljskoj konkurenciji – dvije svjetske premijere.

Hrvatsko-švedska koprodukcija “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studios AB; 2018.) u Sarajevu se vraća na poznati teren, pošto je projekt prije dvije godine pohodio tamošnji Docu Rough Cut Boutique. Riječ je o filmu koji je još u razvojnoj fazi (DokuFest, ZagrebDox, HAVC, Kreativna Europa) izazvao zavidnu pažnju, pobrao nekoliko nagrada i financijskih potpora. Publika će ga na Sarajevo Film Festivalu napokon moći vidjeti u onom završnom obliku, dok sam dokumentarac nekadašnjih radnih naslova “U potrazi za izgubljenom državom” i “F**k YU”, govori o odrastanju, idealima, identitetu i novom početku autorice Marije Ratković Vidaković (koautorica filma je Dinka Radonić) koja se sa suprugom i djetetom odlučuje na selidbu u Švedsku.

Još jedna svjetska premijera s naših prostora, u ovom slučaju bosanskohercegovačko (Kadar) – hrvatska (Olimp produkcija) koprodukcija “Sestre” (2018) Zdenka Jurilja, donosi priču o sestrama Šimi i Draženki koje su 1985. godine kao tinejdžerice upale u duboku jamu kod Širokog Brijega, gdje su sedam noći i osam dana ostale okovane snijegom i ledom, bez hrane i vode.

Nakon svjetsko-hrvatskih, na red dolaze regio-CRO dokumentarne premijere, komada dva. Takav status rezerviran je za film “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” (Editson, 2018.) Ranka Paukovića, koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem i itekako uglednom Sheffield Doc/Festu. Inače, autor je iz Zagreba preselio u Nizozemsku 1991. godine, radeći u svojem amsterdamskom studiju Editson kao oblikovatelj i dizajner zvuka. Njegov 15-minutni kratkiš, s kojim će se predstaviti na SFF-u, na drugačiji, poetičan način prati svakodnevicu građana Sjeverne Koreje.

I naposljetku, najpoznatiji dokumentarac među kvartetom hrvatskih ostvarenja, “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića prati pripreme i probe za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića, baveći se temama nacionalizma i ksenofobije u modernom hrvatskom društvu. Uz sve nabrojane filmove, vrijedi spomenuti i to, mjesto u dokumentarnoj konkurenciji SFF-a pronašla je i srpsko-hrvatska koprodukcija (This and That Films / Nukleus film, producent Siniša Juričić s hrvatske strane) “Okupirani bioskop” (2018) Senke Domanović, o zauzimanju zatvorenog beogradskog kina Zvezda.

Ostatak dokumentarne konkurencije provjerite na službenoj stranici Sarajevo Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.