PočetnaVijestiČetiri hrvatska dokumentarca u natjecateljskoj konkurenciji 24. Sarajevo Film Festivala

Četiri hrvatska dokumentarca u natjecateljskoj konkurenciji 24. Sarajevo Film Festivala

|

Iz Sarajeva je danas u javnost puštena informacija o službenom natjecateljskom lineupu dokumentarnog filma 24. Sarajevo Film Festivala (10. – 17.8.). Za ovogodišnje Srce Sarajeva borit će se ukupno šesnaest dokumentaraca, a sedam filmova upravo će u Sarajevu doživjeti svjetsku premijeru. Hrvatska na SFF dolazi s četiri filma u doku-natjecateljskoj konkurenciji – dvije svjetske premijere.

Hrvatsko-švedska koprodukcija “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studios AB; 2018.) u Sarajevu se vraća na poznati teren, pošto je projekt prije dvije godine pohodio tamošnji Docu Rough Cut Boutique. Riječ je o filmu koji je još u razvojnoj fazi (DokuFest, ZagrebDox, HAVC, Kreativna Europa) izazvao zavidnu pažnju, pobrao nekoliko nagrada i financijskih potpora. Publika će ga na Sarajevo Film Festivalu napokon moći vidjeti u onom završnom obliku, dok sam dokumentarac nekadašnjih radnih naslova “U potrazi za izgubljenom državom” i “F**k YU”, govori o odrastanju, idealima, identitetu i novom početku autorice Marije Ratković Vidaković (koautorica filma je Dinka Radonić) koja se sa suprugom i djetetom odlučuje na selidbu u Švedsku.

Još jedna svjetska premijera s naših prostora, u ovom slučaju bosanskohercegovačko (Kadar) – hrvatska (Olimp produkcija) koprodukcija “Sestre” (2018) Zdenka Jurilja, donosi priču o sestrama Šimi i Draženki koje su 1985. godine kao tinejdžerice upale u duboku jamu kod Širokog Brijega, gdje su sedam noći i osam dana ostale okovane snijegom i ledom, bez hrane i vode.

Nakon svjetsko-hrvatskih, na red dolaze regio-CRO dokumentarne premijere, komada dva. Takav status rezerviran je za film “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” (Editson, 2018.) Ranka Paukovića, koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem i itekako uglednom Sheffield Doc/Festu. Inače, autor je iz Zagreba preselio u Nizozemsku 1991. godine, radeći u svojem amsterdamskom studiju Editson kao oblikovatelj i dizajner zvuka. Njegov 15-minutni kratkiš, s kojim će se predstaviti na SFF-u, na drugačiji, poetičan način prati svakodnevicu građana Sjeverne Koreje.

I naposljetku, najpoznatiji dokumentarac među kvartetom hrvatskih ostvarenja, “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića prati pripreme i probe za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića, baveći se temama nacionalizma i ksenofobije u modernom hrvatskom društvu. Uz sve nabrojane filmove, vrijedi spomenuti i to, mjesto u dokumentarnoj konkurenciji SFF-a pronašla je i srpsko-hrvatska koprodukcija (This and That Films / Nukleus film, producent Siniša Juričić s hrvatske strane) “Okupirani bioskop” (2018) Senke Domanović, o zauzimanju zatvorenog beogradskog kina Zvezda.

Ostatak dokumentarne konkurencije provjerite na službenoj stranici Sarajevo Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.