PočetnaNajavePočetak kino distrubucije dokumentarca "Moj život bez zraka"

Početak kino distrubucije dokumentarca “Moj život bez zraka”

-

U domaća kina ovih dana dolazi “Moj život bez zraka” (Restart, 2017.), dokumentarni film o Goranu Čolaku, svjetskom rekorderu u ronjenju na dah. Dokumentarac u režiji Bojane Burnać, roniteljice na dah i profesionalne snimateljice, istražuje što sve stane između dva daha čovjeka koji obara sve rekorde ove discipline. Film prati Čolaka, višestrukog svjetskog prvaka i rekordera koji je već 2013. godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, a godinu kasnije srušio i vlastiti rekord izdržavši bez zraka 23 minute i jednu sekundu.

Film prikazuje Goranove najvažnije životne trenutke koji se događaju pod vodom, kada nadilazi svoje tjelesne mogućnosti, obara vlastite svjetske rekorde i prolazi kroz rigorozne pripreme sa samo jednim ciljem – uroniti u besmrtnost. Opuštena i meditativna atmosfera filma gledatelju dočarava kako izgleda sportska disciplina namjernog zadržavanja daha – apneja – za uspjeh u kojoj je ključna upravo opuštenost.

“Iako se apneja može činiti kao kockanje između života i smrti, svijest o vlastitom psiho-fizičkom stanju pruža sigurnost koja omogućuje uživanje u zadržavanju daha”, rekla je Burnać, dodavši da svaki čovjek posjeduje refleks za ronjenje, samo ga treba osloboditi.

Svoj dugometražni prvijenac redateljica je snimala gotovo pet godina, a Gorana je upoznala na treninzima ronjenja na dah koje je vodio trener Ivan Drviš. Pokušavajući dokučiti koji motivi stoje iza namjernog zadržavanja daha, Bojana kroz dugogodišnji rad s Goranom, ispred i iza kamere, pred gledatelja stavlja čovjeka koji isključivo vlastitom voljom nadilazi ljudske i granice mogućega kako bi ostao najbolji na svijetu – pa makar i po cijenu života.

“Moj život bez zraka” svoju svjetsku premijeru imao je u glavnom natjecateljskom programu međunarodnog festivala Hot Docs u Torontu, da bi potom bio prikazan u međunarodnoj konkurenciji prestižnih Karlovih Vara. Nagrađen je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma Dokufest u Kosovu, a osim spomenutih prikazan je na petnaestak festivala diljem svijeta u ukupno devet zemalja. Svoju domaću premijeru film je pak imao na prošlogodišnjem Vukovar Film Festivalu.

Dok se “Moj život bez zraka” još uvijek prikazuje na festivalima diljem svijeta, hrvatsku kino premijeru imat će 27. ožujka u dvorani Visia  (Dubrovnik), a zatim i 29. ožujka u kinu Kristalna kocka Vedrine (Sisak) te 30. ožujka u kinu Valli (Pula), uz gostovanje i razgovor s redateljicom filma Bojanom Burnać nakon svake projekcije te trenera Ivana Drviša u Sisku i Puli. Autorica filma ujedno je i prva snimateljica u povijesti hrvatske kinematografije koja je snimila dugometražni igrani film, dugogodišnja je roniteljica na dah te podvodna snimateljica.

Detaljnije informacije o terminima projekcija i ulaznicama dostupne su na stranicama kina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.