PočetnaVijesti15. CPH:DOX: "The Raft" najbolji međunarodni, "Lykkelænder" najbolji nordijski dokumentarac

15. CPH:DOX: “The Raft” najbolji međunarodni, “Lykkelænder” najbolji nordijski dokumentarac

-

Jučer je službeno završeno još jedno izdanje najvećeg nordijskog doku-događanja, 15. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kopenhagenu – CPH:DOX-a (15. – 25.3.). Dan prije, u subotu, 23. ožujka, u kopenhaškoj Palači Charlottenborg (Kunsthal Charlottenborg) na posebnoj svečanosti proglašeni su i ovogodišnji pobjednici u šest različitih kategorija, koji su primili novčanu nagradu od pet tisuća eura (dobitniku Nagrade publike proslijeđen je nešto veći iznos, u protuvrijednosti od oko šest tisuća eura). Hrvatska je pak imala svog predstavnika u Danskoj, Igora Bezinovića s filmom “Lovettovi” (Sekvenca, 2018.) u popratnom programu Highligts.

Nagradu za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji (DOX:AWARD) osvojio je švedski autor Marcus Lindeen. Film “The Raft” (2018) prati priču o jednom od najneobičnijih socioloških eksperimenata svih vremena iz 1973. godine, kada se petero muškaraca i šest žena otisnulo na put preko Atlantskog oceana – na splavi.

Filmovi na granici dokumentaristike i istraživačkog novinarstva natjecali su se za nagradu F:ACT (F:ACT AWARD), a ove ju je godine osvojio dokumentarac “Laila at the Bridge” (2018) Amerikanke Elisse Mirzaei i njenog muža, Afganistanca Gulistana, o ženi koja se suprotstavlja afganistanskoj heroinskoj mafiji.

Nagradu za najbolji dokumentarni film s eksperimentalnijim izričajem (NEW:VISION AWARD) pripala je pak ostvarenju američke autorice s palestinskim korijenima, Jumane Manne. Njen dokumentarac nosi naziv “Wild Relatives” (2018), a govori o bioraznolikosti i međunarodnoj politici od Libanona do Svalbarda.

Najistaknutijim nordijskim ostvarenjem (NORDIC: DOX AWARD) proglašen je film o odnosu između Grenlanda i Danske, “Lykkelænder’” (2018) danskog redatelja Lasse Laua. Nagradu publike (Politikens Publikumspris) primila je danska filmašica Katrine Philp, i to za film “False Confessions” (2018) koji portretira njujoršku odvjetnicu Jane Fisher-Byrialsen u pro-bono borbi za svoje klijente protiv ciničnog američkog sudskog sustava.

Opširnije informacije o ovogodišnjem festivalu, kao i kompletnu listu pobjednika provjerite na službenoj stranici CPH:DOX-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.