Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "The Raft"

Jučer je službeno završeno još jedno izdanje najvećeg nordijskog doku-događanja, 15. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kopenhagenu – CPH:DOX-a (15. – 25.3.). Dan prije, u subotu, 23. ožujka, u kopenhaškoj Palači Charlottenborg (Kunsthal Charlottenborg) na posebnoj svečanosti proglašeni su i ovogodišnji pobjednici u šest različitih kategorija, koji su primili novčanu nagradu od pet tisuća eura (dobitniku Nagrade publike proslijeđen je nešto veći iznos, u protuvrijednosti od oko šest tisuća eura). Hrvatska je pak imala svog predstavnika u Danskoj, Igora Bezinovića s filmom “Lovettovi” (Sekvenca, 2018.) u popratnom programu Highligts.

Nagradu za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji (DOX:AWARD) osvojio je švedski autor Marcus Lindeen. Film “The Raft” (2018) prati priču o jednom od najneobičnijih socioloških eksperimenata svih vremena iz 1973. godine, kada se petero muškaraca i šest žena otisnulo na put preko Atlantskog oceana – na splavi.

Filmovi na granici dokumentaristike i istraživačkog novinarstva natjecali su se za nagradu F:ACT (F:ACT AWARD), a ove ju je godine osvojio dokumentarac “Laila at the Bridge” (2018) Amerikanke Elisse Mirzaei i njenog muža, Afganistanca Gulistana, o ženi koja se suprotstavlja afganistanskoj heroinskoj mafiji.

Nagradu za najbolji dokumentarni film s eksperimentalnijim izričajem (NEW:VISION AWARD) pripala je pak ostvarenju američke autorice s palestinskim korijenima, Jumane Manne. Njen dokumentarac nosi naziv “Wild Relatives” (2018), a govori o bioraznolikosti i međunarodnoj politici od Libanona do Svalbarda.

Najistaknutijim nordijskim ostvarenjem (NORDIC: DOX AWARD) proglašen je film o odnosu između Grenlanda i Danske, “Lykkelænder’” (2018) danskog redatelja Lasse Laua. Nagradu publike (Politikens Publikumspris) primila je danska filmašica Katrine Philp, i to za film “False Confessions” (2018) koji portretira njujoršku odvjetnicu Jane Fisher-Byrialsen u pro-bono borbi za svoje klijente protiv ciničnog američkog sudskog sustava.

Opširnije informacije o ovogodišnjem festivalu, kao i kompletnu listu pobjednika provjerite na službenoj stranici CPH:DOX-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here