PočetnaNajave"Masterclass" i filmovi Jean-Gabriel Périota u Zagrebu

“Masterclass” i filmovi Jean-Gabriel Périota u Zagrebu

-

Jean-Gabriel Périot (Bellac, 1974.), nagrađivani francuski redatelj i montažer, zagrebačkoj publici predstavit će se u petak, 23. ožujka u 19 sati, kada će u Kinu Europa (Dvorana Müller) održati masterclass “Karika koja nedostaje”. Dan kasnije, 24. ožujka s početkom u 19 sati, održat će se projekcija, praćena razgovorom s autorom, njegovih višestruko nagrađivanih kratkometražnih filmova koji su prikazani na više od 300 festivala uključujući i najvažnije filmske festivale diljem svijeta. Jean-Gabriel Périota zovu majstorom montaže te kraljem arhive, a većina njegovih kratkih filmova u zadnjih 15 godina djelovanja nastala je isključivo korištenjem raznih vrsta arhivskih snimki.

Svoj filmski jezik definirao je inovativnošću, koristeći uobičajena sredstva poput televizijske arhive koja spaja s Google Maps animacijama, crtežima, slikama ili fotografijama. Kroz montažu pronalazi novi kontekst kojim zatim manipulira provocirajući nove perspektive. Kao rezultat, njegovi filmovi potiču gledatelja na pronalaženje karika koje nedostaju između dviju suprotstavljenih slika. Njegovi se radovi ne mogu jednostavno svrstati, prostirući se područjem između dokumentaraca, animacije i eksperimentalnog filma dok se najčešće bavi tematikama koje predstavljaju nasilje, rat ili povijest.

Najpoznatiji je upravo po kratkim filmovima poput “Dies Irae” (2005), “Čak i ako je bila kriminalac…” / “Eût-elle été criminelle…” (2006), “Nijuman no Norei” (2007) ili “The Devil” (2012), za koje je primio velik broj priznanja i nagrada, obišavši pritom više stotina festivala diljem svijeta. “A German Youth” / “Une jeunesse allemande” (2015), njegov prvi dugometražni dokumentarni film, otvorio je Panoramu na Berlinaleu 2015. godine, dok je “Natsu no hikari” / “Lumières d’été” (2016), kao njegov prvi dugometražni igrani film, svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u San Sebastianu 2016. godine, nakon čega je zaigrao u europskim kinima. Jean-Gabriel Périot će u svom predavanju predstaviti i objasniti svoj pristup i način rada, kako se nosi s obiljem dostupnih informacija te kako koristi animaciju i montažu. Predavanje će biti popraćeno vizualnim materijalima.

Dan nakon masterclassa, u subotu, 24. ožujka s početkom u 19 sati, u Dvorani Müller kina Europa, zagrebačka publika premijerno će pogledati neke od ponajboljih kratkih filmova ovog nagrađivanog autora, nastalih u zadnjih 15-ak godina djelovanja poput “The Devil” (nastao 2012. godine, ovaj 7-minutni dokumentarac obišao je više od 110 festivala diljem svijeta, od ClermontFerranda do IDFA-e), “The Barbarians” / “Les barbares” (5-minutni film iz 2010. godine, premijerno prikazan na Venecijanskom bijenalu, kasnije na Mar del Plati, IDFA-i…), “Nijuman no borei” (10-minutni animirani dokumentarac iz 2007. prikazan na više do 250 festivala…), kao i druge, u selekciji Igora Bezinovića.

Masterclass te razgovor nakon filmske projekcije održat će se na engleskom jeziku, uz vodstvo nagrađivanog domaćeg redatelja Igora Bezinovića. Ulaz na masterclass je besplatan, a ulaznice za filmske projekcije mogu kupiti na blagajni kina. Svi filmovi su s engleskim titlovima. Predavanje organiziraju Restart Masterclass i Dokukino, u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.