Foto: Manfred Werner

Jean-Gabriel Périot (Bellac, 1974.), nagrađivani francuski redatelj i montažer, zagrebačkoj publici predstavit će se u petak, 23. ožujka u 19 sati, kada će u Kinu Europa (Dvorana Müller) održati masterclass “Karika koja nedostaje”. Dan kasnije, 24. ožujka s početkom u 19 sati, održat će se projekcija, praćena razgovorom s autorom, njegovih višestruko nagrađivanih kratkometražnih filmova koji su prikazani na više od 300 festivala uključujući i najvažnije filmske festivale diljem svijeta. Jean-Gabriel Périota zovu majstorom montaže te kraljem arhive, a većina njegovih kratkih filmova u zadnjih 15 godina djelovanja nastala je isključivo korištenjem raznih vrsta arhivskih snimki.

Svoj filmski jezik definirao je inovativnošću, koristeći uobičajena sredstva poput televizijske arhive koja spaja s Google Maps animacijama, crtežima, slikama ili fotografijama. Kroz montažu pronalazi novi kontekst kojim zatim manipulira provocirajući nove perspektive. Kao rezultat, njegovi filmovi potiču gledatelja na pronalaženje karika koje nedostaju između dviju suprotstavljenih slika. Njegovi se radovi ne mogu jednostavno svrstati, prostirući se područjem između dokumentaraca, animacije i eksperimentalnog filma dok se najčešće bavi tematikama koje predstavljaju nasilje, rat ili povijest.

Najpoznatiji je upravo po kratkim filmovima poput “Dies Irae” (2005), “Čak i ako je bila kriminalac…” / “Eût-elle été criminelle…” (2006), “Nijuman no Norei” (2007) ili “The Devil” (2012), za koje je primio velik broj priznanja i nagrada, obišavši pritom više stotina festivala diljem svijeta. “A German Youth” / “Une jeunesse allemande” (2015), njegov prvi dugometražni dokumentarni film, otvorio je Panoramu na Berlinaleu 2015. godine, dok je “Natsu no hikari” / “Lumières d’été” (2016), kao njegov prvi dugometražni igrani film, svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u San Sebastianu 2016. godine, nakon čega je zaigrao u europskim kinima. Jean-Gabriel Périot će u svom predavanju predstaviti i objasniti svoj pristup i način rada, kako se nosi s obiljem dostupnih informacija te kako koristi animaciju i montažu. Predavanje će biti popraćeno vizualnim materijalima.

Dan nakon masterclassa, u subotu, 24. ožujka s početkom u 19 sati, u Dvorani Müller kina Europa, zagrebačka publika premijerno će pogledati neke od ponajboljih kratkih filmova ovog nagrađivanog autora, nastalih u zadnjih 15-ak godina djelovanja poput “The Devil” (nastao 2012. godine, ovaj 7-minutni dokumentarac obišao je više od 110 festivala diljem svijeta, od ClermontFerranda do IDFA-e), “The Barbarians” / “Les barbares” (5-minutni film iz 2010. godine, premijerno prikazan na Venecijanskom bijenalu, kasnije na Mar del Plati, IDFA-i…), “Nijuman no borei” (10-minutni animirani dokumentarac iz 2007. prikazan na više do 250 festivala…), kao i druge, u selekciji Igora Bezinovića.

Masterclass te razgovor nakon filmske projekcije održat će se na engleskom jeziku, uz vodstvo nagrađivanog domaćeg redatelja Igora Bezinovića. Ulaz na masterclass je besplatan, a ulaznice za filmske projekcije mogu kupiti na blagajni kina. Svi filmovi su s engleskim titlovima. Predavanje organiziraju Restart Masterclass i Dokukino, u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here