U zagrebačkoj Močvari večeras, 5.3. s početkom od 20 sati, počinje još jedna Filmska večer na kojoj će moderatorica Višnja Vukašinović ugostiti troje hrvatskih redatelja s nešto drugačijim poimanjem stvarnosti i filmske estetike. Razgovor s gostima slijedi nakon projekcija njihovih recentnih filmskih ostvarenja.

Tako u “Precijenjenoj dramaturgiji” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) Sunčica Ana Veldić duhovito razlaže vlastitu kreativnu nemoć prokazujući pritom apsurd modela nametnutih takozvanim umjetničkim obrazovanjem. U provokativnom radu “Dokumentarni film: Sad ili nikad” (Kinoklub Zagreb / 7 dana stvaranja; 2016.) Zorko Sirotić propituje granice među filmskim rodovima, ali i granicu između vidljivog i nevidljivog, pokušavajući nas odvesti s druge strane realnosti što ju je dokumentarni film u stanju zabilježiti. Josip Lukić pak svoja istraživanja usmjerava ka vlastitoj intimi dovodeći u fokus odnos s vlastitom majkom – “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) je rijetko odvažan test bliskosti i obiteljske prošlosti koji se odbija zaustaviti na već viđenim i unaprijed ponuđenim rješenjima.

S pozadinom u amaterskom filmu ovdje okupljeni autori donose buru svježine i zdravog razuma u domaću dokumentaristiku i pritom se ne libe prokazati vlastitu subjektivnost, sami stati ispred kamere te razotkriti svoje mane i nemoć. Ono što im je zajedničko jest nekonvencionalan pristup arhetipskim temama koji rezultira autentičnim i uvjerljivim vizurama koje su presudno obilježene autorskom ličnošću. Kreativni proces, subjektivna stvarnost i odnos roditelj-dijete tematizirani su u ovim filmovima kao da su iz dubina podsvijesti izvučeni prvi put.

Ulaz je slobodn, a više informacija doznajte na sljedećoj poveznici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here