Početna Najave Filmske večeri u Močvari: Sunčica Ana Veldić, Zorko Sirotić i Josip Lukić

Filmske večeri u Močvari: Sunčica Ana Veldić, Zorko Sirotić i Josip Lukić

-

U zagrebačkoj Močvari večeras, 5.3. s početkom od 20 sati, počinje još jedna Filmska večer na kojoj će moderatorica Višnja Vukašinović ugostiti troje hrvatskih redatelja s nešto drugačijim poimanjem stvarnosti i filmske estetike. Razgovor s gostima slijedi nakon projekcija njihovih recentnih filmskih ostvarenja.

Tako u “Precijenjenoj dramaturgiji” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) Sunčica Ana Veldić duhovito razlaže vlastitu kreativnu nemoć prokazujući pritom apsurd modela nametnutih takozvanim umjetničkim obrazovanjem. U provokativnom radu “Dokumentarni film: Sad ili nikad” (Kinoklub Zagreb / 7 dana stvaranja; 2016.) Zorko Sirotić propituje granice među filmskim rodovima, ali i granicu između vidljivog i nevidljivog, pokušavajući nas odvesti s druge strane realnosti što ju je dokumentarni film u stanju zabilježiti. Josip Lukić pak svoja istraživanja usmjerava ka vlastitoj intimi dovodeći u fokus odnos s vlastitom majkom – “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) je rijetko odvažan test bliskosti i obiteljske prošlosti koji se odbija zaustaviti na već viđenim i unaprijed ponuđenim rješenjima.

S pozadinom u amaterskom filmu ovdje okupljeni autori donose buru svježine i zdravog razuma u domaću dokumentaristiku i pritom se ne libe prokazati vlastitu subjektivnost, sami stati ispred kamere te razotkriti svoje mane i nemoć. Ono što im je zajedničko jest nekonvencionalan pristup arhetipskim temama koji rezultira autentičnim i uvjerljivim vizurama koje su presudno obilježene autorskom ličnošću. Kreativni proces, subjektivna stvarnost i odnos roditelj-dijete tematizirani su u ovim filmovima kao da su iz dubina podsvijesti izvučeni prvi put.

Ulaz je slobodn, a više informacija doznajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno Posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split

“RBG”, “Ova zemlja je moja zemlja” i “Kordiljeri snova” na programu Dokukina KIC

Na program zagrebačkog Dokukina KIC ovoga vikenda (petak - nedjelja; 16. - 18. listopada) dolaze tri dokumentarna filma.