PočetnaNajavePredstavljen program 14. ZagrebDoxa

Predstavljen program 14. ZagrebDoxa

-

U zagrebačkom WOW baru Centra Kaptol danas je službeno predstavljen program 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDoxa. Ovogodišnje Doxovo izdanje održat će se od 25. veljače do 4. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu i od 2. do 4. ožujka u kinima CineStar u Osijeku i Rijeci te CineStaru Joker Split. Program su na konferenciji za novinare predstavili direktor festivala Nenad Puhovski, producentica Lucija Parać i Sanja Milinović, direktorica Sektora za direktan nastup na tržištu i e-Poslovanje u Hrvatskom Telekomu, generalnom sponzoru festivala.

“Za nadolazeće festivalsko izdanje pregledali smo 1.386 filmova, a odabrali smo 125 naslova koji će biti prikazani u 14 programa. Međunarodna konkurencija ove godine broji 21 dokumentarac. Festival otvaramo filmom ‘Preko svih granica’ / ‘Over the Limit’ poljske redateljice Marte Prus, koja preispituje okrutnost uspješnog ruskog sustava treniranja atletičarki i atletičara. Riječ je o intenzivnoj, nerijetko uznemirujućoj drami, svojevrsnoj dokumentarnoj verziji Crnog labuda koja prikazuje nezamislivu količinu fizičkog i mentalnog napora uloženog u pripreme za osvajanje olimpijskog odličja.

Na fotografiji: Nenad Puhovski / Foto: Hrvoje Krstičević

“Naslovi s prestižnim nominacijama i nagradama nisu novost na ZagrebDoxu, ali su svakako njegovi aduti. Film sirijskog redatelja Talala Derkija ‘O očevima i sinovima’ / ‘Of Fathers and Sons’ nosi ovogodišnju glavnu nagradu s festivala u Sundanceu. Derki se vraća u vlastitu domovinu i pretvarajući se da snima film o usponu kalifata, zapravo snima potresan portret obitelji radikalnih islamista. Višestruko nagrađivani ‘Okus cementa’ / ‘Taste of Cement’ film je još jednog sirijskog redatelja, Ziada Kalthouma, koji je prebjegao iz sirijske vojske u Bejrut, gdje snima film o sirijskim građevinskim radnicima koji ondje grade neboder”, rekao je između ostaloga Puhovski.

Regionalna konkurencija

Regionalna konkurencija ove godine donosi sedamnaest ostvarenja. Nakon prestižne nagrade za najbolji dugometražni dokumentarac na IDFA-i, u Zagreb stiže iščekivani film autorice Mire Turajlić, srpski dokumentarac “Druga strana svega” (2017) u kojem se kronika obitelji u Srbiji pretvara u mukotrpni portret aktivista u razdoblju velikih nemira, propitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost. 

Dva domaća naslova uvrštena su u regionalnu konkurenciju: “Dani ludila” (Restart, 2018.) Damiana Nenadića i “Josipa, volim te” (Trigon, 2018.) autorskog dvojca Jadranka Cicvarić Šiftar – Senad Zemunović. U fokusu prvog su protagonisti koji se zbog psihičkih oboljenja i neadekvatne podrške sustava bore sa sveprisutnom diskriminacijom. Drugi progovara o neobičnom odnosu između protagonistice koja se bori s posljedicama seksualnog zlostavljanja iz djetinjstva i autora koji zaljubljivanjem od redatelja postaje aktivni sudionik i protagonist filma.

Službeni programi

Uz natjecateljski program, ZagrebDox standardno donosi i niz popularnih službenih programa: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox. Posebni programi uključuju Restartovu školu dokumentarnog filma, odnosno presjek radova Restartova uspješnog edukativnog projekta u proteklih nekoliko godina i U fokusu: Nova Europa. Riječ je o izboru filmova iz zemalja istočne Europe koje su se nakon pada Berlinskog zida počele uključivati u EU, a dijele niz zajedničkih problema: od odnosa prema izbjeglicama preko dominantnih konzervativnih vrijednosti i načina shvaćanja demokracije i slobodnog tržišta.

Ove godine posjetitelji će moći vidjeti i opuse dvaju renomiranih autora. Retrospektive su posvećujene francuskoj redateljici Claire Simon te domaćem dokumentaristu i snimatelju Borisu Poljaku, koji će na ovogodišnjem festivalu ujedno predsjedati međunarodnim žirijem. Platforma ZagrebDox Pro uključuje niz radionica za odabrane autorske dokumentarne projekte u različitim fazama razvoja i produkcije, pitching forum i nekoliko predavanja renomiranih dokumentarista. Tu je i masterclass renomiranog majstora dokumentarizma Claudea Lanzmanna, case study filma “Pričest” / “Communion” / “Komunia” (2016) poljske autorice Anne Zamecke i filma “O očevima i sinovima” Talala Derkija.

Ovogodišnji Dox također ponovno uvodi program “Zagrijavanje za ZagrebDox”, koji se održava od 16. do 18. veljače u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema te uključuje šest dokumentaraca – tri s prošlog festivalskog izdanja, tri s ovogodišnjeg. Cijene karata, pak, kretat će se u rasponu od 25 do 28 kuna, odnosno 45 kuna za paket ulaznica nagrađenih filmova koji će se moći pogledati posljednjeg dana festivala.

Popis svih filmova i programa 14. ZagrebDoxa pročitajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.