PočetnaNaj-listeDokumentarni.net: Izbor iz tekstova u 2017. godini

Dokumentarni.net: Izbor iz tekstova u 2017. godini

|

U 2017. pisali smo – dosta, ne koliko bismo htjeli, nemjerljivo više nego što smo financijski kompenzirani. Financije i dalje diktiraju kada i koliko, jer plamen entuzijazma i dalje tinja, ali sada treba preživjeti, platiti suradnike, hladni pogon, opstati… Današnja situacija – nije to nikakva tajna – u nezavisnim, neprofitnim medijima, daleko je od idealne. Nije ni na Dokumentarnom. Što, koliko, i na koji način pišemo o dokumentarnom filmu, jasno je, nadamo se, i površnijem posjetitelju našeg portala. Je li to dovoljno za barem minimum honorarske pristojnosti? Smatrali smo da jest. Još uvijek smatramo da jest, ali nekoliko posljednjih, nama bitnih natječaja, pokazuje suprotno.

Dokumentarni.net je u odnosu na prošlu, ionako mršavu godinu, primio za trećinu manje financijskih sredstava. Tim tempom portal za godinu ili dvije više neće postojati, barem ne u ovakvom obujmu i obliku. Da sve nije obojano tamnim tonovima, napomenimo kako smo u 2017. proširivali nove autorske suradnje i učvršćivali stare, obilazili festivale u domovini i bližem susjedstvu, udarnički s velikim brojem tekstova tradicionalno pratili ZagrebDox, upregnuli “Prozore” u drugu sezonu itd. Dio tih, odabranih tekstova, pročitajte na sljedećoj poveznici., kao i drugu sezonu “Prozora” koju možete pronaći ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.