Početna Naj-liste Dokumentarni.net: Izbor iz tekstova u 2017. godini

Dokumentarni.net: Izbor iz tekstova u 2017. godini

-

U 2017. pisali smo – dosta, ne koliko bismo htjeli, nemjerljivo više nego što smo financijski kompenzirani. Financije i dalje diktiraju kada i koliko, jer plamen entuzijazma i dalje tinja, ali sada treba preživjeti, platiti suradnike, hladni pogon, opstati… Današnja situacija – nije to nikakva tajna – u nezavisnim, neprofitnim medijima, daleko je od idealne. Nije ni na Dokumentarnom. Što, koliko, i na koji način pišemo o dokumentarnom filmu, jasno je, nadamo se, i površnijem posjetitelju našeg portala. Je li to dovoljno za barem minimum honorarske pristojnosti? Smatrali smo da jest. Još uvijek smatramo da jest, ali nekoliko posljednjih, nama bitnih natječaja, pokazuje suprotno.

Dokumentarni.net je u odnosu na prošlu, ionako mršavu godinu, primio za trećinu manje financijskih sredstava. Tim tempom portal za godinu ili dvije više neće postojati, barem ne u ovakvom obujmu i obliku. Da sve nije obojano tamnim tonovima, napomenimo kako smo u 2017. proširivali nove autorske suradnje i učvršćivali stare, obilazili festivale u domovini i bližem susjedstvu, udarnički s velikim brojem tekstova tradicionalno pratili ZagrebDox, upregnuli “Prozore” u drugu sezonu itd. Dio tih, odabranih tekstova, pročitajte na sljedećoj poveznici., kao i drugu sezonu “Prozora” koju možete pronaći ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.