Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Ljubavnici i despot"

Nakon festivalske premijere na 15. Human Rights Film Festivalu, sjevernokorejska priča o bizarnom događaju koji je 1970-ih potresao svijet filma, od četvrtka, 7. prosinca, kreće u hrvatsku kino-distribuciju. Dokumentarac “Ljubavnici i despot” / “The Lovers and the Despot” (2016) u domaća kina donosi priču o otmici južnokorejskog glumačko-redateljskog para od strane Dragog vođe – Kim Jong-ila, a u svrhu razvoja sjevernokorejske kinematografije. Nevjerojatan film Britanaca Roba Cannana i Rossa Adama pogledajte najprije u splitskom kinu Zlatna Vrata i kinu Karaman te od 14. prosinca u zagrebačkom kinu Europa.

Poznata južnokorejska glumica Choi Eun-hee odlazi u Hong Kong na razgovor o budućem angažmanu, no sljedećeg dana gubi joj se svaki trag. Šest mjeseci kasnije, nestaje i njezin bivši muž, nekadašnji veliki redatelj Shin Sang-ok. Ne, ovo nije uvod u najnoviji igrani triler već istinita priča o najbizarnijoj otmici koja je 1978. otvorila potpuno novu bojišnicu između dviju Koreja.

“Ljubavnici i despot” otkriva detalje osmogodišnjeg ispiranja mozga u totalitarnom komunističkom režimu pod izravnim nadzorom samog Kim Jong-ila te život glumačko-redateljskog para koji je bio nevjerojatniji od filmova kojima su jačali sjevernokorejsku filmsku industriju.

Brojni intervjui praćeni igranim scenama kao i isječcima iz južnokorejskih filmova, dočarat će bizarnost odnosa ljubavnika i despota, a kao oštar podsjetnik da se radi o nezamislivom teroru trgnut će vas audio snimke koje su Choi i Shin potajno snimali, a koje su ostatku svijeta prvi puta otkrile glas Dragog vođe i velikog filmofila Kim Jong-ila. Diktator koji nikada nije držao javne govore odaje rijetko viđeno ljudsko lice, odvažnost, ali i nesigurnosti. S druge strane, snimljeni razgovori u mnogima su pobudili sumnju u priče o teškom životu i mučenjima koje su ponovno sjedinjeni ljubavnici prošli, više vjerujući teoriji o njihovom dragovoljnom prelasku na stranu Sjeverne Koreje za koju su snimili ukupno 17 dugometražnih filmova u dvije i pol godine.

Dokumentarna priča koju je The Guardian prozvao “jednim od najzanimljivijih slučajeva Stockholmskog sindroma u povijesti”, 7. prosinca kreće u kino-distribuciju počevši s kinom Zlatna Vrata i kinom Karaman u Splitu, potom nastavlja u kinu Gaj u Varaždinu, Filmodromu u Bjelovaru, Zelenoj dvorani u Zaboku, kinu Antonio Gandusio u Rovinju te u zagrebačkom kinu Europa od 14. prosinca, a zatim i u ostalim nezavisnim kinima diljem zemlje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here