PočetnaNajaveDokumentarac "Ljubavnici i despot" u kinima diljem Hrvatske

Dokumentarac “Ljubavnici i despot” u kinima diljem Hrvatske

|

Nakon festivalske premijere na 15. Human Rights Film Festivalu, sjevernokorejska priča o bizarnom događaju koji je 1970-ih potresao svijet filma, od četvrtka, 7. prosinca, kreće u hrvatsku kino-distribuciju. Dokumentarac “Ljubavnici i despot” / “The Lovers and the Despot” (2016) u domaća kina donosi priču o otmici južnokorejskog glumačko-redateljskog para od strane Dragog vođe – Kim Jong-ila, a u svrhu razvoja sjevernokorejske kinematografije. Nevjerojatan film Britanaca Roba Cannana i Rossa Adama pogledajte najprije u splitskom kinu Zlatna Vrata i kinu Karaman te od 14. prosinca u zagrebačkom kinu Europa.

Poznata južnokorejska glumica Choi Eun-hee odlazi u Hong Kong na razgovor o budućem angažmanu, no sljedećeg dana gubi joj se svaki trag. Šest mjeseci kasnije, nestaje i njezin bivši muž, nekadašnji veliki redatelj Shin Sang-ok. Ne, ovo nije uvod u najnoviji igrani triler već istinita priča o najbizarnijoj otmici koja je 1978. otvorila potpuno novu bojišnicu između dviju Koreja.

“Ljubavnici i despot” otkriva detalje osmogodišnjeg ispiranja mozga u totalitarnom komunističkom režimu pod izravnim nadzorom samog Kim Jong-ila te život glumačko-redateljskog para koji je bio nevjerojatniji od filmova kojima su jačali sjevernokorejsku filmsku industriju.

Brojni intervjui praćeni igranim scenama kao i isječcima iz južnokorejskih filmova, dočarat će bizarnost odnosa ljubavnika i despota, a kao oštar podsjetnik da se radi o nezamislivom teroru trgnut će vas audio snimke koje su Choi i Shin potajno snimali, a koje su ostatku svijeta prvi puta otkrile glas Dragog vođe i velikog filmofila Kim Jong-ila. Diktator koji nikada nije držao javne govore odaje rijetko viđeno ljudsko lice, odvažnost, ali i nesigurnosti. S druge strane, snimljeni razgovori u mnogima su pobudili sumnju u priče o teškom životu i mučenjima koje su ponovno sjedinjeni ljubavnici prošli, više vjerujući teoriji o njihovom dragovoljnom prelasku na stranu Sjeverne Koreje za koju su snimili ukupno 17 dugometražnih filmova u dvije i pol godine.

Dokumentarna priča koju je The Guardian prozvao “jednim od najzanimljivijih slučajeva Stockholmskog sindroma u povijesti”, 7. prosinca kreće u kino-distribuciju počevši s kinom Zlatna Vrata i kinom Karaman u Splitu, potom nastavlja u kinu Gaj u Varaždinu, Filmodromu u Bjelovaru, Zelenoj dvorani u Zaboku, kinu Antonio Gandusio u Rovinju te u zagrebačkom kinu Europa od 14. prosinca, a zatim i u ostalim nezavisnim kinima diljem zemlje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.