PočetnaNajaveDobitnik Velike Zlatne Arene na 15. LFF-u

Dobitnik Velike Zlatne Arene na 15. LFF-u

-

Dobitnik Velike Zlatne Arene za najbolji film ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, “Kratki izlet” (Studio Pangolin, 2017.) autora Igora Bezinovića, stiže na 15. Liburnia Film Festival. Ostvarenje o kojem se ovih dana u medijima mnogo govori, budući da je riječ o u potpunosti atipičnom pulskom laureatu, bit će prikazano u pretprogramu LFF-a, u subotu, 19. kolovoza, u 21 sat. Mjesto prikazivanja je također atipična lokacija koja nadograđuje nadrealnu atmosferu filma. Riječ je o ex Motelu Panorama na Preluku kraj Rijeke, prostoru koji će u bliskoj budućnosti postati Mediteransko-edukacijski komorski centar inovacija Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, a zasad egzistira kao podsjetnik na arhitekturu socijalizma i neki davni turizam.

“Kratki izlet” igrano-dokumentarni je film generacije Igora Bezinovića, riječkog redatelja sa zagrebačkom adresom, također i člana žirija 15. LFF-a te višestruko nagrađivanog autora dokumentarnih filmova. Film je nastao prema istoimenom romanu Antuna Šoljana, svjetsku je premijeru imao na 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a već je nagrađen i na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog Zerkalo u Rusiji te na Festivalu europskog filma Palić u Vojvodini.

Radnja se vrti oko mladića koji ljeto u Istri provodi tulumareći i obilazeći festivale. Po putu okupi društvo poznanika te ih vodi u potragu za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. Ono što je trebao biti njihov kratki izlet, prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato.

15. Liburnia Film Festival održava se od 21. do 25. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici Opatija, u Vili Antonio i u Caffe baru Eugenian u Opatiji. Tijekom pet festivalskih dana bit će prikazana 33 filma: 22 u konkurenciji, četiri van konkurencije (produkcija Restarta) te još sedam filmova u popratnom programu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.