PočetnaVijesti64. Pulski filmski festival: Velika Zlatna arena "Kratkom izletu" Igora Bezinovića

64. Pulski filmski festival: Velika Zlatna arena “Kratkom izletu” Igora Bezinovića

|

Svečanom dodjelom nagrada sinoć je u pulskoj Areni završio 64. Pulski filmski festival (15. -22.7.), uz dosta palaca gore dokumentarnom rodu. Veliku Zlatnu arenu za najbolji film osvojio je dokumentarno-igrani hibrid “Kratki izlet” (Studio Pangolin, 2017.) o alegorijskom putovanju u nepoznato mladića u dvadesetima, redatelja i producenta Igora Bezinovića. Isti film osvojio je i Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić). O nagradi je pak odlučivao ocjenjivački žiri u sastavu: Zrinko Ogresta (predsjednik; scenarist i redatelj), Josip Grozdanić (filmski kritičar), Mladen Ožbolt (scenograf), Ivana Zozoli Vargović (kostimografkinja) i Vedran Živolić (glumac).

“Nadahnuta i moderna egzistencijalistička alegorija koja nenametljivo raste iz kadra u kadar. Poput junaka Bezinovićeva filma koji se odluče za avanturu traganja za starom Gradinom koja navodno krije rijetke ljepote, i gledatelj koji se odvaži zaroniti u ovaj film susrest će se s osobitim i širokim spoznajama. Vrsna križanja fikcije i dokumentarizma, nadogradnje konkretnoga apstraktnim, a realnoga nadrealnim”, obrazložio je žiri svoju odluku.

U programu Kratka Pula (žiri: Vanja Černjul, snimatelj; Pavao Pavličić, scenarist; i Jure Pavlović, redatelj) najboljim hrvatskim dugometražnim filmom proglašen je “Gazda” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank_filmski inkubator; 2016.) Darija Juričana, a najboljim domaćim dokumentarnim serijalom “Heroji Vukovara” Eduarda Galića. Ocjenjivački sud Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA (Nenad Dukić, Ronald Bergan, Ondrej Biba, Natascha Drubek i Marijana Jakovljević – svi filmski kritičari), Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film dodijelilo je ostvarenju Branka Ištvančića, “Sve je bio dobar san” (Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata / Udruga Dr. Ante Starčević / Artizana; 2016.). Priznanjem mladih filmofila (žiri: Daria Keršić, spisateljica; Rea Bušić, studentica; i Adnan Bajrović, student) nagrađen je Juričanov “Gazda”, dok je Priznanje za najbolji film iz Studentskog programa (isti žiri) uručeno filmu “After Party” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) Viktora Zahtile.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.