PočetnaVijesti64. Pulski filmski festival: Velika Zlatna arena "Kratkom izletu" Igora Bezinovića

64. Pulski filmski festival: Velika Zlatna arena “Kratkom izletu” Igora Bezinovića

-

Svečanom dodjelom nagrada sinoć je u pulskoj Areni završio 64. Pulski filmski festival (15. -22.7.), uz dosta palaca gore dokumentarnom rodu. Veliku Zlatnu arenu za najbolji film osvojio je dokumentarno-igrani hibrid “Kratki izlet” (Studio Pangolin, 2017.) o alegorijskom putovanju u nepoznato mladića u dvadesetima, redatelja i producenta Igora Bezinovića. Isti film osvojio je i Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić). O nagradi je pak odlučivao ocjenjivački žiri u sastavu: Zrinko Ogresta (predsjednik; scenarist i redatelj), Josip Grozdanić (filmski kritičar), Mladen Ožbolt (scenograf), Ivana Zozoli Vargović (kostimografkinja) i Vedran Živolić (glumac).

“Nadahnuta i moderna egzistencijalistička alegorija koja nenametljivo raste iz kadra u kadar. Poput junaka Bezinovićeva filma koji se odluče za avanturu traganja za starom Gradinom koja navodno krije rijetke ljepote, i gledatelj koji se odvaži zaroniti u ovaj film susrest će se s osobitim i širokim spoznajama. Vrsna križanja fikcije i dokumentarizma, nadogradnje konkretnoga apstraktnim, a realnoga nadrealnim”, obrazložio je žiri svoju odluku.

U programu Kratka Pula (žiri: Vanja Černjul, snimatelj; Pavao Pavličić, scenarist; i Jure Pavlović, redatelj) najboljim hrvatskim dugometražnim filmom proglašen je “Gazda” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank_filmski inkubator; 2016.) Darija Juričana, a najboljim domaćim dokumentarnim serijalom “Heroji Vukovara” Eduarda Galića. Ocjenjivački sud Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA (Nenad Dukić, Ronald Bergan, Ondrej Biba, Natascha Drubek i Marijana Jakovljević – svi filmski kritičari), Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film dodijelilo je ostvarenju Branka Ištvančića, “Sve je bio dobar san” (Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata / Udruga Dr. Ante Starčević / Artizana; 2016.). Priznanjem mladih filmofila (žiri: Daria Keršić, spisateljica; Rea Bušić, studentica; i Adnan Bajrović, student) nagrađen je Juričanov “Gazda”, dok je Priznanje za najbolji film iz Studentskog programa (isti žiri) uručeno filmu “After Party” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) Viktora Zahtile.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.