Početna Vijesti 64. Pulski filmski festival: Velika Zlatna arena "Kratkom izletu" Igora Bezinovića

64. Pulski filmski festival: Velika Zlatna arena “Kratkom izletu” Igora Bezinovića

-

Svečanom dodjelom nagrada sinoć je u pulskoj Areni završio 64. Pulski filmski festival (15. -22.7.), uz dosta palaca gore dokumentarnom rodu. Veliku Zlatnu arenu za najbolji film osvojio je dokumentarno-igrani hibrid “Kratki izlet” (Studio Pangolin, 2017.) o alegorijskom putovanju u nepoznato mladića u dvadesetima, redatelja i producenta Igora Bezinovića. Isti film osvojio je i Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić). O nagradi je pak odlučivao ocjenjivački žiri u sastavu: Zrinko Ogresta (predsjednik; scenarist i redatelj), Josip Grozdanić (filmski kritičar), Mladen Ožbolt (scenograf), Ivana Zozoli Vargović (kostimografkinja) i Vedran Živolić (glumac).

“Nadahnuta i moderna egzistencijalistička alegorija koja nenametljivo raste iz kadra u kadar. Poput junaka Bezinovićeva filma koji se odluče za avanturu traganja za starom Gradinom koja navodno krije rijetke ljepote, i gledatelj koji se odvaži zaroniti u ovaj film susrest će se s osobitim i širokim spoznajama. Vrsna križanja fikcije i dokumentarizma, nadogradnje konkretnoga apstraktnim, a realnoga nadrealnim”, obrazložio je žiri svoju odluku.

U programu Kratka Pula (žiri: Vanja Černjul, snimatelj; Pavao Pavličić, scenarist; i Jure Pavlović, redatelj) najboljim hrvatskim dugometražnim filmom proglašen je “Gazda” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank_filmski inkubator; 2016.) Darija Juričana, a najboljim domaćim dokumentarnim serijalom “Heroji Vukovara” Eduarda Galića. Ocjenjivački sud Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA (Nenad Dukić, Ronald Bergan, Ondrej Biba, Natascha Drubek i Marijana Jakovljević – svi filmski kritičari), Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film dodijelilo je ostvarenju Branka Ištvančića, “Sve je bio dobar san” (Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata / Udruga Dr. Ante Starčević / Artizana; 2016.). Priznanjem mladih filmofila (žiri: Daria Keršić, spisateljica; Rea Bušić, studentica; i Adnan Bajrović, student) nagrađen je Juričanov “Gazda”, dok je Priznanje za najbolji film iz Studentskog programa (isti žiri) uručeno filmu “After Party” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) Viktora Zahtile.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.