PočetnaNajaveObznanjen žiri 20. Motovun Film Festivala

Obznanjen žiri 20. Motovun Film Festivala

-

Danas smo doznali imena članica i članova žirija 20. Motovun Film Festivala, zaduženoga za dodjeljivanje glavne nagradu festivala – Propelera Motovuna za najbolji film u glavnom programu. Ovogodišnji žiri tako sačinjavaju: Maša Aljohina (Rusija), aktivistica i umjetnica te bivša članica skupine Pussy Riot; Rumena Bužarovska (Makedonija), spisateljica; Anna María Karlsdóttir (Island), filmska producentica; Hrvoje Hribar (Hrvatska), filmski redatelj; i Oliver Frljić (Hrvatska), kazališni redatelj.

Maša Aljohina bila je neizravno prisutna na Motovun Film Festivalu, kada je prikazan dokumentarni film koji govori o poznatom slučaju kada su članice punk-rock feminističkog kolektiva Pussy Riot 2012. godine osuđene na dvije godine zatvora pod optužbom “huliganizma motiviranog vjerskom mržnjom” zbog performansa u moskovskoj katedrali, gdje su s maskama na glavi plesale i pjevale protiv ruskog autokrata Vladimira Putina. U trenutku prikazivanja filma Maša je bila lišena slobode pa je ovo njezin prvi dolazak na motovunski festival.

Oliver Frljić i Hrvoje Hribar prošlih su godina punili stupce domaćih medija, zbog njihovog su se rada vodile žestoke političke debate i bili su izloženi teškim napadima. U Motovun prije svega dolaze kao umjetnici koji su i sami doprinijeli stvaranju festivala, sudjelujući u njegovim programima ranijih godina.

Makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, bez sumnje je jedno od najvažnijih literarnih imena suvremene regionalne, ali i europske književne scene. Tome svjedoči i prestižno priznanje londonskog sajma knjiga gdje je uvrštena u društvo deset najzanimljivijih mladih europskih pisaca. Bužarovska je gorljiva politička aktivistica i sudionica makedonske Šarene revolucije.

Veteranka produkcije najmanjeg europskog filmskog diva – islandske kinematografije, Anna María Karlsdóttir, gošća je i žirijevka koja će ove godine u Motovunu braniti boje krajnjeg europskog sjevera, pošto je Island ujedno i zemlja partner ovogodišnjeg festivala. Karlsdóttir je bila članica upravnog odbora Skandinavskih filmova, direktorica Reykjavik Film Festivala i predsjednica upravnog odbora Islandske filmske i TV akademije. U svojoj karijeri producirala je više važnih islandskih filmova i surađivala s najvažnijim filmskim autorima.

U konkurenciji za nagradu Propeler Motovuna dvanaest je filmova iz glavnog programa, među kojima i dva dokumentarna: “Beliberi” / “Najvažniji dečko na svetu” (2016) srpske redateljice Tee Lukač o najvećem obožavatelju Justina Biebera na Balkanu, odnosno hrvatski “Glasnije od oružja” (Factum, 2017.) Miroslava Sikavice o domoljubnim pjesmama za vrijeme Domovinskog rata. Ovogodišnji Motovun Film Festival održava se od 25. do 29. srpnja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije