PočetnaVijesti"Neželjena baština" najbolji dokumentarni film 15. Ischia Film Festivala

“Neželjena baština” najbolji dokumentarni film 15. Ischia Film Festivala

-

Dugometražni dokumentarni film ”Neželjena baština’‘ (Artizana film, 2016.) redateljice i scenaristice Irene Škorić, osvojio je Nagradu za najbolji dokumentarni film 15. Ischia Film Festivala, koji se krajem prošlog mjeseca (24.6. – 1.7.) održavao na talijanskom otoku Ischia u Tirenskom moru nedaleko Napulja.

Stručnim žirijem predsjedao je poznati poljski redatelj Krzysztof Zanussi, a sačinjavali su ga još njemačka producentica Dagmar Jacobsen te portugalski scenarist Miguel Barros. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima:

“Detaljan posao rekonstrukcije odnosa s neugodnim umjetničko-spomeničkim nasljeđem, koji redateljica Irena Škorić, zbog biografskih razloga nekompromitirana tim razdobljem, započinje igrom: popunjavanjem albuma sa sličicama spomenika bivše Titove Jugoslavije. Ti spomenici – nijemi svjedoci prošlosti koja je bila svakodnevnica mnogih generacija – danas su zaboravljeni i napušteni. Redateljica nam pripovijeda o odnosu ljudi i hrvatskog teritorija kojeg su očuvali s tom poviješću. Pripovijeda nam i zašto je važno sačuvati obilježja, pogotovo ona umjetničke vrijednosti, koja su sposobna pričati o nekom razdoblju. Kako ne bismo postali kao oni, koji u naletu ikonoklastičkog bijesa uništavaju remek-djela čovječanstva poput onih u Palmiri.”

Stominutna “Neželjena baština” govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće.

Dokumentarac je svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, onu hrvatsku pak na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Film je nastao u produkciji Artizana filma, scenarij i režiju potpisuje Irena Škorić, za kamerom su se izmjenjivali Branko CahunDarko Krakar i Robert Krivec, montažerski posao obavljao je Silvije Magdić, dok je skladatelj glazbe bio Ivo Josipović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".