Početna Vijesti "Neželjena baština" najbolji dokumentarni film 15. Ischia Film Festivala

“Neželjena baština” najbolji dokumentarni film 15. Ischia Film Festivala

-

Dugometražni dokumentarni film ”Neželjena baština’‘ (Artizana film, 2016.) redateljice i scenaristice Irene Škorić, osvojio je Nagradu za najbolji dokumentarni film 15. Ischia Film Festivala, koji se krajem prošlog mjeseca (24.6. – 1.7.) održavao na talijanskom otoku Ischia u Tirenskom moru nedaleko Napulja.

Stručnim žirijem predsjedao je poznati poljski redatelj Krzysztof Zanussi, a sačinjavali su ga još njemačka producentica Dagmar Jacobsen te portugalski scenarist Miguel Barros. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima:

“Detaljan posao rekonstrukcije odnosa s neugodnim umjetničko-spomeničkim nasljeđem, koji redateljica Irena Škorić, zbog biografskih razloga nekompromitirana tim razdobljem, započinje igrom: popunjavanjem albuma sa sličicama spomenika bivše Titove Jugoslavije. Ti spomenici – nijemi svjedoci prošlosti koja je bila svakodnevnica mnogih generacija – danas su zaboravljeni i napušteni. Redateljica nam pripovijeda o odnosu ljudi i hrvatskog teritorija kojeg su očuvali s tom poviješću. Pripovijeda nam i zašto je važno sačuvati obilježja, pogotovo ona umjetničke vrijednosti, koja su sposobna pričati o nekom razdoblju. Kako ne bismo postali kao oni, koji u naletu ikonoklastičkog bijesa uništavaju remek-djela čovječanstva poput onih u Palmiri.”

Stominutna “Neželjena baština” govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće.

Dokumentarac je svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, onu hrvatsku pak na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Film je nastao u produkciji Artizana filma, scenarij i režiju potpisuje Irena Škorić, za kamerom su se izmjenjivali Branko CahunDarko Krakar i Robert Krivec, montažerski posao obavljao je Silvije Magdić, dok je skladatelj glazbe bio Ivo Josipović.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.