PočetnaVijesti"Neželjena baština" najbolji dokumentarni film 15. Ischia Film Festivala

“Neželjena baština” najbolji dokumentarni film 15. Ischia Film Festivala

-

Dugometražni dokumentarni film ”Neželjena baština’‘ (Artizana film, 2016.) redateljice i scenaristice Irene Škorić, osvojio je Nagradu za najbolji dokumentarni film 15. Ischia Film Festivala, koji se krajem prošlog mjeseca (24.6. – 1.7.) održavao na talijanskom otoku Ischia u Tirenskom moru nedaleko Napulja.

Stručnim žirijem predsjedao je poznati poljski redatelj Krzysztof Zanussi, a sačinjavali su ga još njemačka producentica Dagmar Jacobsen te portugalski scenarist Miguel Barros. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima:

“Detaljan posao rekonstrukcije odnosa s neugodnim umjetničko-spomeničkim nasljeđem, koji redateljica Irena Škorić, zbog biografskih razloga nekompromitirana tim razdobljem, započinje igrom: popunjavanjem albuma sa sličicama spomenika bivše Titove Jugoslavije. Ti spomenici – nijemi svjedoci prošlosti koja je bila svakodnevnica mnogih generacija – danas su zaboravljeni i napušteni. Redateljica nam pripovijeda o odnosu ljudi i hrvatskog teritorija kojeg su očuvali s tom poviješću. Pripovijeda nam i zašto je važno sačuvati obilježja, pogotovo ona umjetničke vrijednosti, koja su sposobna pričati o nekom razdoblju. Kako ne bismo postali kao oni, koji u naletu ikonoklastičkog bijesa uništavaju remek-djela čovječanstva poput onih u Palmiri.”

Stominutna “Neželjena baština” govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće.

Dokumentarac je svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, onu hrvatsku pak na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Film je nastao u produkciji Artizana filma, scenarij i režiju potpisuje Irena Škorić, za kamerom su se izmjenjivali Branko CahunDarko Krakar i Robert Krivec, montažerski posao obavljao je Silvije Magdić, dok je skladatelj glazbe bio Ivo Josipović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije