PočetnaVijesti"Oni samo dolaze i odlaze" najbolji dokumentarni film 26. Dana hrvatskog filma

“Oni samo dolaze i odlaze” najbolji dokumentarni film 26. Dana hrvatskog filma

-

Proteklih pet dana (16. – 20.6.) u Zagrebu su (kino Tuškanac, Ljetna pozornica Tuškanac, Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka i Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) po 26. put održani Dani hrvatskog filma, nacionalna filmska manifestacija posvećena najboljem od domaćeg dugog i kratkog metra, osim dugometražnih igranih filmova.

Na sinoćnjoj svečanoj dodjeli nagrada na Ljetnoj pozornici Tuškanac, Grand Prix 26. DHF-a stručni žiri (Živko Zalar, Katarina Zrinka Matijević i Jan Klemsche) dodijelio je igranom filmu “Zvir” (Propeler film, 2016.) Miroslava Sikavice.

Svoju odluku žiri je obrazložio riječima: “Grand Prix dodjeljujemo autoru koji je glavnog lika svog filma potpuno neočekivano stavio na tihu, ali opaku moralnu žeravicu. Duboko dirljiv film lišen patetike uspijeva u kratkom trajanju stvoriti dramski sukob na više razina. Između pojedinca i zajednice te unutar samog pojedinca – glavnog lika oca koji ne želi pred svojim sinom ispasti negativac, a s druge strane zna da mora priskrbiti novac za svoju obitelj. Kroz jednu situaciju raskrinkana je kako ljudska priroda tako i naše društvo u cjelini. Društvo koje ruši solidarnost među ljudima i okreće obične ljude jedne protiv drugih.”

Nagrada za najbolju režiju pripala je Borisu Poljaku za dokumentarni film “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, producentica Vera Robić-Škarica, montaža Damir Čučić; 2016.) za: “strukturno savršen film koji na nenametljiv i netezičan način uspijeva govoriti o velikim temama, istodobno stvorivši gotovo hipnotičku atmosferu i zavidnu vizualnu ljepotu”. Isti film osvojio je i Oktavijana za najbolji dokumentarni film, kojeg tradicionalno dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara.

Žiri sastavljen od predstavnika Društva hrvatskih filmskih redatelja (Tiha K. Gudac, Dalija Dozet i Damir Janeček) dodijelio je Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/redateljicu Mirni Zgrabljić, autorici dokumentarnog filma “Kika” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2016.), koja: “majstorskim savladavanjem izazova dokumentarizma i uz izraženu etičku i moralnu osjetljivost u otkrivanju svijeta protagonista, portretira snažan mladi ženski lik. U nekontroliranim uvjetima, ne uplićući se u stvarnost koja se odvija ispred kamere, autorica čvrstim režijskim postupkom suptilno gledatelju daje uvid u višeslojnost društvene stvarnosti kojoj svjedoči.”

Vijeće za etiku i ljudska prava u sastavu: Sanja Sarnavka, Paula Zore i Marko Jurčić dodijelilo je nagradu filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti. Nagradu za etiku i ljudska prava osvojio je tako dokumentarni film “Florian” (Blank_filmski inkubator, 2016.) u režiji Darija Bukovskog koji je: “dao prostor i glas onima koji su u javnosti gotovo nevidljivi jer su izabrali živjeti drugačije, slobodnije, svjesno plaćajući cijenu svog načina života.”

Večer zatvaranja donijela je i nagrade za najbolje kritičare u organizaciji Hrvatskog društva filmskih kritičara. Nagradu “Vladimir Vuković” za najboljeg kritičara/kritičarku u protekloj godini, dobila je Višnja Vukašinović, stalna suradnica portala Dokumentarni.net. Diplomu “Vuković” za najboljeg mladog kritičara 2016. godine primio je Viktor Zahtila.

Na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma u natjecateljskim programima prikazano je ukupno 68 filmova, dok je publika mogla pogledati preko stotinu filmova u glavnom i popratnom programu. Uz filmski dio, organizirani su izložba filmskih plakata, hommage glumici i umjetnici Jagodi Kaloper, razne radionice te promocija filmskih publikacija na kojoj je sudjelovao i naš portal.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije