Početna Vijesti "Oni samo dolaze i odlaze" najbolji dokumentarni film 26. Dana hrvatskog filma

“Oni samo dolaze i odlaze” najbolji dokumentarni film 26. Dana hrvatskog filma

-

Proteklih pet dana (16. – 20.6.) u Zagrebu su (kino Tuškanac, Ljetna pozornica Tuškanac, Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka i Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) po 26. put održani Dani hrvatskog filma, nacionalna filmska manifestacija posvećena najboljem od domaćeg dugog i kratkog metra, osim dugometražnih igranih filmova.

Na sinoćnjoj svečanoj dodjeli nagrada na Ljetnoj pozornici Tuškanac, Grand Prix 26. DHF-a stručni žiri (Živko Zalar, Katarina Zrinka Matijević i Jan Klemsche) dodijelio je igranom filmu “Zvir” (Propeler film, 2016.) Miroslava Sikavice.

Svoju odluku žiri je obrazložio riječima: “Grand Prix dodjeljujemo autoru koji je glavnog lika svog filma potpuno neočekivano stavio na tihu, ali opaku moralnu žeravicu. Duboko dirljiv film lišen patetike uspijeva u kratkom trajanju stvoriti dramski sukob na više razina. Između pojedinca i zajednice te unutar samog pojedinca – glavnog lika oca koji ne želi pred svojim sinom ispasti negativac, a s druge strane zna da mora priskrbiti novac za svoju obitelj. Kroz jednu situaciju raskrinkana je kako ljudska priroda tako i naše društvo u cjelini. Društvo koje ruši solidarnost među ljudima i okreće obične ljude jedne protiv drugih.”

Nagrada za najbolju režiju pripala je Borisu Poljaku za dokumentarni film “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, producentica Vera Robić-Škarica, montaža Damir Čučić; 2016.) za: “strukturno savršen film koji na nenametljiv i netezičan način uspijeva govoriti o velikim temama, istodobno stvorivši gotovo hipnotičku atmosferu i zavidnu vizualnu ljepotu”. Isti film osvojio je i Oktavijana za najbolji dokumentarni film, kojeg tradicionalno dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara.

Žiri sastavljen od predstavnika Društva hrvatskih filmskih redatelja (Tiha K. Gudac, Dalija Dozet i Damir Janeček) dodijelio je Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/redateljicu Mirni Zgrabljić, autorici dokumentarnog filma “Kika” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2016.), koja: “majstorskim savladavanjem izazova dokumentarizma i uz izraženu etičku i moralnu osjetljivost u otkrivanju svijeta protagonista, portretira snažan mladi ženski lik. U nekontroliranim uvjetima, ne uplićući se u stvarnost koja se odvija ispred kamere, autorica čvrstim režijskim postupkom suptilno gledatelju daje uvid u višeslojnost društvene stvarnosti kojoj svjedoči.”

Vijeće za etiku i ljudska prava u sastavu: Sanja Sarnavka, Paula Zore i Marko Jurčić dodijelilo je nagradu filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti. Nagradu za etiku i ljudska prava osvojio je tako dokumentarni film “Florian” (Blank_filmski inkubator, 2016.) u režiji Darija Bukovskog koji je: “dao prostor i glas onima koji su u javnosti gotovo nevidljivi jer su izabrali živjeti drugačije, slobodnije, svjesno plaćajući cijenu svog načina života.”

Večer zatvaranja donijela je i nagrade za najbolje kritičare u organizaciji Hrvatskog društva filmskih kritičara. Nagradu “Vladimir Vuković” za najboljeg kritičara/kritičarku u protekloj godini, dobila je Višnja Vukašinović, stalna suradnica portala Dokumentarni.net. Diplomu “Vuković” za najboljeg mladog kritičara 2016. godine primio je Viktor Zahtila.

Na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma u natjecateljskim programima prikazano je ukupno 68 filmova, dok je publika mogla pogledati preko stotinu filmova u glavnom i popratnom programu. Uz filmski dio, organizirani su izložba filmskih plakata, hommage glumici i umjetnici Jagodi Kaloper, razne radionice te promocija filmskih publikacija na kojoj je sudjelovao i naš portal.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.