Početna Vijesti "Oni samo dolaze i odlaze" najbolji dokumentarni film 26. Dana hrvatskog filma

“Oni samo dolaze i odlaze” najbolji dokumentarni film 26. Dana hrvatskog filma

-

Proteklih pet dana (16. – 20.6.) u Zagrebu su (kino Tuškanac, Ljetna pozornica Tuškanac, Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka i Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) po 26. put održani Dani hrvatskog filma, nacionalna filmska manifestacija posvećena najboljem od domaćeg dugog i kratkog metra, osim dugometražnih igranih filmova.

Na sinoćnjoj svečanoj dodjeli nagrada na Ljetnoj pozornici Tuškanac, Grand Prix 26. DHF-a stručni žiri (Živko Zalar, Katarina Zrinka Matijević i Jan Klemsche) dodijelio je igranom filmu “Zvir” (Propeler film, 2016.) Miroslava Sikavice.

Svoju odluku žiri je obrazložio riječima: “Grand Prix dodjeljujemo autoru koji je glavnog lika svog filma potpuno neočekivano stavio na tihu, ali opaku moralnu žeravicu. Duboko dirljiv film lišen patetike uspijeva u kratkom trajanju stvoriti dramski sukob na više razina. Između pojedinca i zajednice te unutar samog pojedinca – glavnog lika oca koji ne želi pred svojim sinom ispasti negativac, a s druge strane zna da mora priskrbiti novac za svoju obitelj. Kroz jednu situaciju raskrinkana je kako ljudska priroda tako i naše društvo u cjelini. Društvo koje ruši solidarnost među ljudima i okreće obične ljude jedne protiv drugih.”

Nagrada za najbolju režiju pripala je Borisu Poljaku za dokumentarni film “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, producentica Vera Robić-Škarica, montaža Damir Čučić; 2016.) za: “strukturno savršen film koji na nenametljiv i netezičan način uspijeva govoriti o velikim temama, istodobno stvorivši gotovo hipnotičku atmosferu i zavidnu vizualnu ljepotu”. Isti film osvojio je i Oktavijana za najbolji dokumentarni film, kojeg tradicionalno dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara.

Žiri sastavljen od predstavnika Društva hrvatskih filmskih redatelja (Tiha K. Gudac, Dalija Dozet i Damir Janeček) dodijelio je Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/redateljicu Mirni Zgrabljić, autorici dokumentarnog filma “Kika” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2016.), koja: “majstorskim savladavanjem izazova dokumentarizma i uz izraženu etičku i moralnu osjetljivost u otkrivanju svijeta protagonista, portretira snažan mladi ženski lik. U nekontroliranim uvjetima, ne uplićući se u stvarnost koja se odvija ispred kamere, autorica čvrstim režijskim postupkom suptilno gledatelju daje uvid u višeslojnost društvene stvarnosti kojoj svjedoči.”

Vijeće za etiku i ljudska prava u sastavu: Sanja Sarnavka, Paula Zore i Marko Jurčić dodijelilo je nagradu filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti. Nagradu za etiku i ljudska prava osvojio je tako dokumentarni film “Florian” (Blank_filmski inkubator, 2016.) u režiji Darija Bukovskog koji je: “dao prostor i glas onima koji su u javnosti gotovo nevidljivi jer su izabrali živjeti drugačije, slobodnije, svjesno plaćajući cijenu svog načina života.”

Večer zatvaranja donijela je i nagrade za najbolje kritičare u organizaciji Hrvatskog društva filmskih kritičara. Nagradu “Vladimir Vuković” za najboljeg kritičara/kritičarku u protekloj godini, dobila je Višnja Vukašinović, stalna suradnica portala Dokumentarni.net. Diplomu “Vuković” za najboljeg mladog kritičara 2016. godine primio je Viktor Zahtila.

Na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma u natjecateljskim programima prikazano je ukupno 68 filmova, dok je publika mogla pogledati preko stotinu filmova u glavnom i popratnom programu. Uz filmski dio, organizirani su izložba filmskih plakata, hommage glumici i umjetnici Jagodi Kaloper, razne radionice te promocija filmskih publikacija na kojoj je sudjelovao i naš portal.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.